شکر طبرزد معروف شکر سرخ؛ از جمله شکرهای طبیعی است که برای خود خواص بی شماری دارد. شکر طبرزد معروف به شکر سرخ یک نوع شکر طبیعی است که سابقه مصرف آن به 300 الی 400 سال می رسد. در صد شکر، در شکر سرخ زیر 88% که اکثرا در مزارع نیشکر خوزستان، عمان، چین، هند و مصر می روید که آن را از شیره نیشکر خالص به دست می آورند. برای تهیه آن، نیشکر را با آتش حرارت داده و سرخ می کنند و مواد حاصل شده را شکر طبرزد نیز می نامند.
متاسفانه امروزه مصرف شکر سفید در بین جوامع جایگزین آن شده است. شکرهای سفید، زرد، قهوه ای و سرخ همه از نیشکر به دست می آیند و امروزه شکر سفید پر مصرف ترین شکر خانگی است، اما شکر سرخ دارای خواص بیشتری نسبت به نوع سفید آن است زیرا هیچگونه ماده افزودنی شیمیایی ندارد و کاملا خالص است، به همین دلیل مصرف آن در طب سنتی توصیه شده است و برای افرادی که شیرینی را دوست دارند اما به دلیل قند موجود در شکر سفید و ترس از ابتلا به دیابت، از خوردن آن خودداری می کنند، بسیار مناسب است.
تفاوت شکرسرخ و سفید
شکر سرخ ارزش غذای بیشتری نسبت به شکر سفید و شکر قهوه ای دارد. اما این موضوع دلیل نمی شود تا از آسیب هایی که قند موجود در آن به بدن می رساند چشم پوشی کرد. همواره برای حفظ سلامت بدن مقدار متعادل انواع مواد غذایی را باید مصرف کرد.
کاربرد و نحوه ی مصرف شکر سرخ
کشت نیشکر در ایران به دوران قبل از ساسانیان می رسد. اکنون کشت نیشکر در خوزستان و استان های شمالی به خصوص مازندران به دلیل داشتن زمین های مرغوب و حاصلخیز و آب فراوان، انجام می گیرد. هر ساله جشنواره هایی نیز در این زمینه برگزار می شود که می تواند برای گردشگران جذاب و دیدنی باشد. همچنین باعث رونق کسب و کار و ایجاد انگیزه برای مردم محلی می شود.
از شکر سرخ به جای قند همراه با چای استفاده می شود.
انواع کیک و شیرینی و مربا را می توان با شکر سرخ تهیه کرد.
از ناخالصی هایی که از روی شیره نیشکر گرفته شده کره محلی تولید می کنند.
همچنین در صاف کردن عسل طبیعی نیز از این ناخالصی ها استفاده می شود.
"کف" محصول جانبی بدست آمده از شیره نیشکر است که آن را همراه با نان در صبحانه مصرف می کنند.
"روشکر" نیز محصول دیگریست که از پخت شیره بدست می آید و در تهیه شربت از آن استفاده می کنند.
خواص شکر سرخ فاقد مواد شیمیایی
واقف هستید که شکر سفید را سم سفید می نامند آن هم به دلایل مختلف از قبیل مواد شیمیایی و یا افزودنی های موجود در آن و همچنین فراوری بیش از حد آن . اما خواص شکر سرخ به دلیل دارا بودن ملاس که خود منبعی از مهمترین مواد موجود در طبیعت برای سلامت بدن است ، به صورت نیمه تصفیه مورد استفاده قرار می گیرد . در نتیجه ارزش تغذیه ای خود را به طور کامل حفظ می کند .
به غیر از ارزش تغذیه ای ، رنگ و طعم موجود در شکر سرخ به دلیل دارا بودن ملاس کاملا طبیعی می باشد . بنابراین همانطور که مشاهده کردید هیچ گونه ماده ی شیمیایی افزودنی به آن اضافه نمی شود .
1.فواید طبرزد تامین کننده مواد معدنی مهم
از جمله مواد معدنی مهم و مورد نیاز برای بدن می توان به کلسیم ، آهن ، منیزیم و پتاسیم اشاره کرد . آهن برای درمان کم خونی ( آنمی ) ، کلسیم برای درمان مشکلات استخوانی و مفاصل و پتاسیم ملاس موجود در شکر سرخ تامین کننده پتاسیم مورد نیاز برای کنترل فشار خون می باشد . این مواد برای بدن و سلامت بدن ضروری می باشد . تنها مصرف ۱ قاشق چای خوری شکر سرخ به همراه چای ، ۲۰% نیاز روزانه بدن را تامین می کند .
2.شکر سرخ مفید برای فشار خون
یکی از ترکیباتی که در این ماده خوراکی وجود دارد، پتاسیم است. طبق تحقیقات انجام شده این ماده معدنی برای تعادل املاح، الکترون ها و مایعات بسیار ضروری است. حتی سلامت قلب و عروق نیز بسته به دریافت این ماده معدنی است.
3.سلامت پوست و مو با خواص شکر سرخ
شکر قهوه ای به حفظ پوست و بازسازی سلول های مرده کمک می کند. شما می توانید شکر قهوه ای را با روغن مخلوط کرده و با حرکات دایره ای آن را روی پوست صورت و یا بدن ماساژ دهید، سپس پوست را با آب گرم بشویید. می توانید شکر قهوه ای را با آبلیمو یا جو پرک یا با روغن زیتون مخلوط کنید و با قرار دادن آن روی پوست رنگ پریدگی صورت را از بین ببرید و به آن شادابی و تازگی ببخشید. شکر قهوه ای می تواند پوست های مُرده انباشته شده در پوست سر را از بین ببرد و شما را از شوره های آزار دهنده پوست سر خلاص کند. می توان از شکر قهوه ای به عنوان اسکراب پوست سر استفاده کرد و به مو ها ظاهری سالم تر و شاداب تر بخشید. دو قاشق شکر قهوه ای را با دو قاشق جو پرک آرد شده مخلوط کرده و دو قاشق به آن سرکه اضافه کنید و مخلوط به دست آمده را روی سر بمالید و برای چند دقیقه ماساژ دهید. چندبار در هفته این کار را انجام دهید.
4.تقویت سیستم ایمنی بدن و تامین انرژی با فواید شکر سرخ
در بررسی های انجام شده در مقالات علمی، یافته ها حکایت از آن دارد که شکر تهیه شده از نیشکر دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی می باشد. بر اساس بررسی های انجام شده به نظر می رسد، ترکیب موارد فوق می تواند اثرات سینرژیسمی (هم افزایانه) ضد ویروسی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی را القا کند. با توجه به امنیت بالای این ترکیبات و عدم سمیت آنها در دوزهای معمول، استفاده از ترکیب موارد فوق به عنوان درمان خانگی در برابر عفونت های ویروسی معمول کارآمد به نظر می رسد.
5.سلامت دستگاه گوارش با خواص شکر سرخ
در دیگر خواص شکر سرخ می توان به تاثیر آن بر بهبود مشکلات گوارشی اشاره کرد. از جمله موارد آن شامل موارد زیر است:
رفع نفخ و گاز معده
در مواردی که برخی از خوراکی ها سبب ایجاد نفخ و گاز معده شده باشند، می توان مقداری از شکر سرخ را در آب جوش حل کرد و به عنوان راهکار کنترل کننده از آن استفاده کرد.
بهبود دل پیچه
غذاهای سرد در خیلی از افراد زمینه ایجاد دل پیچه را فراهم می کنند. از آنجایی که شکر سرخ طبع گرم دارد، می توان از آن برای بهبود دل پیچه ناشی از سردی غذا کمک گرفت.
رفع گرفتگی و اسپاسم گوارشی
از دیگر فوایدی که شکر سرخ دارد، رفع گرفتگی و اسپاسم دستگاه گوارش است.
6.شکر سرخ برای نوزادان و کودکان
نوزادان و کودکان برای رشد نیاز به انواع ویتامین ها و مواد مغذی با استفاده از مواد غذایی متنوع را دارند. کلسیم یکی از مواد معدنی است که در شکر سرخ وجود دارد و برای استحکام استخوان ها ضروری است. با دریافت کلسیم در کودکان و نوزادان، روند رشد و قد کشیدن آنها به خوبی طی خواهد شد.
علاوه بر این موضوع، ممکن است گاهی نوزادان به دلیل مشکلات گوارشی کمی احساس ناراحتی کنند. با تغذیه آنها به کمک مقداری شکر سرخ و آب جوشیده ی ولرم شده، مشکلات گوارشی مانند نفخ، دل پیچه، یبوست و دل درد آنها رفع خواهد شد.
7.تاثیر شکرسرخ برقلب و عروق
طبق تحقیقات انجام شده، پتاسیم این ماده معدنی برای تعادل املاح، الکترون ها و مایعات بسیار ضروری است. حتی سلامت قلب و عروق نیز بسته به دریافت این ماده معدنی است.
8.مصرف شکر سرخ در بارداری
پیش از آنکه تاثیر و فواید شکر سرخ برای دوران بارداری را بیان کنیم، بهتر است این نکته را در نظر داشته باشیم که دیابت بارداری ناشی از تغذیه غیر اصولی ایجاد می شود و هر قدر فواید زیادی مواد غذایی شیرین داشته باشند، دلیل بر مصرف نامتعادل آنها نمی شود.
9.پیشگیری از پوکی استخوان
این ماده غذایی به دلیل داشتن کلسیم، گزینه ای بسیار عالی برای استحکام و تقویت استخوان ها محسوب می شود. جالب است بدانید در گذشته برای دریافت خواص شکر سرخ، انواع مغزها را به وسیله آن کمی شیرین می کردند تا خواص مطلوبی از آن دریافت کنند. این روش برای کودکانی که تمایل به مصرف مغزها ندارند راهکار بسیار خوبی است.
10.فواید شکر قهوه ای در کاهش وزن
شکر قهوه ای نسبت به شکر سفید کالری کم تری دارد. شکر قهوه ای الیاف غذایی مفیدی دارد که به افراد احساس سیر بودن می دهد و در نتیجه در طول روز غذای کمتری خورده می شود و برای افرادی که قصد کاهش وزن را دارند گزینه خوبی به شمار می رود.
11.تاثیر و طریقه مصرف شکر سرخ برای یبوست
یبوست به دلایل مختلفی به وجود می آید. یکی از علت های آن خشکی مزاج است. علت دیگر عدم ترشح صفرا به داخل روده است؛ چرا که اگر صفرا داخل روده به درستی ترشح نشود حالت صابونی ایجاد نمی شود.
اما زمانی صفرا به درستی ترشح نمی شود که جداره مجاری صفراوی رسوب گرفته باشد. از آن جایی که طبع شکر سرخ گرم است، می تواند یبوست را درمان کند.
استفاده شکر سرخ به عنوان شربت و یک مایع لعاب دار برای بهبود یبوست مناسب است و این یکی از خواص شکر سرخ است.
شکر سرخ با شکر قهوه ای چه فرقی دارد؟
ملاس یک ترکیب آنتی اکسیدانی در نی شکر است. این ماده در نی شکر رنگ تیره، چسبناک و غلیظ دارد. طی فرایند تهیه شکر سفید با افزودن مواد شیمیایی کاملا از بین می رود که در شکر سفید وجود ندارد.
ترکیبات متفاوت
ملاس به عنوان یک ترکیب فوق العاده در شکر سرخ بیشتر از سایر انواع وجود دارد. جالب است بدانید ملاس حاوی مواردی از جمله گزینه های زیر است:
ویتامین B6کلسیم پتاسیم مس آهن منیزیممنگنز سلنیوماین ترکیبات سبب بالا رفتن خواص شکر سرخ و تفاوت آن با سایر انواع شکر شده است.
تغییر رنگ در آب
شکر قهوه ای که در کارخانه ها اغلب تهیه می شود، با افزودن مواد شیمیایی، بسیاری از خواص برآمده از ملاس خود را از دست می دهد. نکته جالبی که در رابطه با تفاوت شکر سرخ با شکر قهوه ای وجود دارد این است که وقتی شکر قهوه ای در آب حل می شود رنگ آب تغییر خواهد کرد اما با حل شدن شکر سرخ در آب تغییر رنگ واضحی ایجاد نخواهد شد.
کالری متفاوت
نکته بسیار مهم دیگری که در رابطه با این دو نوع وجود دارد، به کالری و ارزش غذای آنها مربوط می شود. شکر سرخ کالری کمتری نسبت به شکر قهوه ای دارد اما ارزش غذایی آن به علت حفظ مواد معدنی و ویتامینی، بالاتر است.
میزان ساکاروز متفاوت
علاوه بر این موارد، ساکاروز موجود در شکر سرخ کمتر از شکر قهوه ای و سفید است. این نوع شکر طعم فوق العاده ای دارد تا جایی که تقریبا شبیه طعم عسل است. شکر سرخ، حداقل حاوی 88 درصد شکر است که شیرینی مطلوبی دارد.
خواص شکر سرخ در طب سنتی
برای خواص شکر سرخ موارد زیر بیان شده است:
- از خواص شکر سرخ خونساز بودن است که باعث رفع کم خونی می شود. این خاصیت باعث شده در تقویت قوای جسمی افرادی که دچار کم خونی هستند تاثیرات معجزه آسایی داشته باشد.
- در تامین قند مورد نیاز بدن نقش موثری دارد، با این تفاوت که مانند قندهای شیمیایی اثرات نامطلوب آن در حد صفر است! مثلاٌ دیابتی ها معمولاٌ برای جبران ضعف ناگهانی ناشی از افت قند نیاز به مصرف شیرینی ها پیدا می کنند که برای این منظور قند، شکلات و یا یک نوشیدنی شیرین مصرف می کنند که عوارضی هم دارد! برای این افراد استفاده از حبه های کوچک شکر قرمز پیشنهاد بسیار خوبی است.
- از فواید شکر قرمز این است که موجب لینت مزاج و دفع فضولات روده و معده می شود. بنابراین می توان گفت از دیگر خواص شکر قهوه ای در طب اسلامی رفع مشکلات گوارشی ناشی از یبوست مزاج است.
- از دیگر خواص شکر سرخ آن است که در افزایش نشاط و رفع حالت خستگی و غم و اندوه بسیار موثر است. شیرینی ای که در گذشته بخاطر یک اتفاق مبارک می داده اند از این شکر تهیه می شده است. در رفع مشکلات اعصاب نیز مفید است. باعث استحکام اعصاب شده و بیماری های عصبی را بهبود می بخشد.
- همچنین از دیگر خواص شکر قهوه ای در طب اسلامی آن است که این شکر در تقویت و استحکام استخوان ها نیز موثر است. بهتر است آجیل کودکان با این شکر مخلوط شود تا هم مزه مطلوبی داشته باشد هم خواص زیادی! یادآوری کنیم که در گذشته آجیل را برخلاف اکنون که شور می کنند، شیرین می کرده اند!! مثلاٌ پسته شیرین (بجای پسته شور)و...
مضرات شکر سرخ چیست؟
یکی از برجسته ترین مضراتی که با شنیدن نام شکر به گوش می خورد، تاثیر بر بالا رفتن قند خون است. علاوه بر آن باید در نظر داشته باشید که در گذشته به طور کامل از شکر سرخ استفاده می کردند اما به دلیل برخی از مواد موجود در ترکیب آن، آنرا سمی معرفی کرده و مصرف آن تا حدودی کاهش یافت. مبتلایان به دیابت نباید به دلیل کالری پایینی که دارد، آنرا به طور کنترل نشده استفاده کنند. با اینکه خواص متعدد و افزونی دارد اما مبتلایان به دیابت بهتر است از آن استفاده نکنند. شکر سرخ رژیمی نیست.افرادی که قصد کاهش وزن دارند همواره باید از مصرف آن اجتناب کنند. نباید خود را با این گول زد که شکر سرخ کالری کمی دارد. با این حال نوعی شکر است که کالری بالایی را به بدن می رساند و روند کاهش وزن را به تعویق می اندازد. ارزش ویتامینی آن فقط به مقدار کمی ویتامین b1 مربوط می شود که نباید تنها دلیل برای مصرف نامتعادل آن باشد. خیلی از افراد این نوع شکر را منبعی برای دریافت این ویتامین در نظر می گیرند. اما با پیش بردن این روند زمینه ابتلا به قند خون را در خود افزایش می دهند. بالا رفتن قند خون به وسیله مصرف نامتعادل قند و شکر سبب افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی خواهد شد.