از آنجا که نگهداری میوه ی تازه همیشه امکان پذیر نیست، از زمان های قدیم برای نگهداری میوه ها، آن ها را خشک می کردند و یا به صورت مربا آن ها را درست می کردند. امروزه از فریز کردن به عنوان بهترین روش نگه داری مواد غذائی استفاده می کنند اما اگر میوه ها را هم به صورت فریز درآوریم، حالت خوب و اولیه خود را از دست می دهد و کیفیت و ظاهر نامناسبی به آن دست می دهد؛ به همین خاطر آن ها را با دستگاه خشک کن و یا در معرض هوا قرار دادن، خشک می کنند.
مصرف انواع میوه های خشک چه فوایدی دارد؟
میوه خشک سرشار از عناصر معدنی فیبر و آنتی اکسیدان بوده و بسیار مقوی است؛ بنابراین، یک وعده میوه خشک می تواند درصد زیادی از از ویتامین ها و مواد معدنی مود نیاز بدن مانند فولات، کلسیم، آهن و پتاسیم را تأمین کند. میوه خشک به طور کلی حاوی مقدار زیادی فیبر است و منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها، به ویژه پلی فنول ها می باشد.
فواید مصرف موز خشک
موز، یکی از محبوب ترین میوه های دنیا به شمار می رود. از مواد معدنی موجود در این میوه می توان به پتاسیم، ویتامین، B6، ویتامین ۳، منیزیم، مس، منگنز، کربوهیدرات و فیبر اشاره کرد. مقدار زیادی فیبر و چندین نوع آنتی اکسیدان دارد.یک عدد موز متوسط حدود ۱۱۵ کالری دارد. از خواص این میوه خشک می توان به بهبودی کلیه اشاره کرد. پتاسیم موجود در موز برای کنترل فشار خون و عملکرد صحیح کلیه بسیار ضروری است.موز خشک یک منبع طبیعی برای پتاسیم است. تحقیقات انجام شده بر روی زنان نشان می دهد که در طول سیزده سال آنهایی که ۲ تا ۳ بار در هفته موز می خورند، ۳۳ درصد کمتر به بیماران کلیوی مبتلا می شدند.
فواید مصرف به خشک
میوه «به»، به سبب وجود مقدار چشمگیری آهن در درمان کم خونی مؤثر است. همان طور که می دانید کم خونی ها اغلب ناشی از کمبود هموگلوبین در خون است. این مشکل با افزایش دریافت آهن از وعده های غذایی قابل حل است. آهن نقش مهمی در تولید گلبول های قرمز خون دارد؛ با افزایش تعداد گلبول قرمز در خون، نه تنها از کم خونی پیشگیری می شود بلکه با اکسیژن رسانی کافی، موجب بهبود عملکرد اندام ها نیز می شود.
فواید مصرف آناناس خشک
آنزیم بروملین موجود در آناناس خشک می تواند به کاهش ورم، کبودی، درد و کاهش دوره ی بهبود زخم ناشی از عمل های جراحی کمک کند. آنزیم بروملین در درمان و کاهش التهاب ناشی از تاندونیت (التهاب بافت های اطراف تاندون)، کشیدگی رباط و دیگر جراحت ها و آسیب عضلات کوچک مانند گوش، بینی و جراحی گلو موثر است.
فواید مصرف توت خشک
رسوراترول نوعی فلاونوئید بسیار مهم است که به وفور در توت خشک یافت می شود و به طور مستقیم روی عملکرد مکانیسم های خاص در رگ های خونی تأثیر می گذارد و سبب می شود احتمال ابتلا به آنژیوتنسین که عامل تنگی رگ های خونی است کاهش یابد.در حقیقت رسوراترول تولید اکسید نیتریک را که گشادکنندهٔ رگ هاست افزایش می دهد. با منقبض شدن رگ های خونی، احتمال تشکیل لخته خون و مشکلات قلبی بعد از آن مانند سکته ی مغزی و حملات قلبی کاهش می یابد.
فواید مصرف شلیل خشک
مصرف شلیل خشک می تواند از بروز بیماری هایی مانند خشکی چشم، تخریب اعصاب بینایی، تباهی لکه ی زرد (شایع ترین علت کوری در افراد مسن)، اختلالات بینایی و افزایش آسیب پذیری نسبت به عفونت ها جلوگیری کند. آنتی اکسیدان های موجود در این خشکبار مقوی، مانند فلاونوئیدها، فیتوکمیکال های فنلی از بروز بیشتر مشکلات چشم مانند شب کوری و آب مروارید جلوگیری می کنند.مشکل دیگری که شلیل تا حدودی می تواند از آن جلوگیری کند، بروز اختلال در فشار مایع چشم است. این میوه با داشتن پتاسیم فراوان به حفظ فشار مناسب داخل چشم کمک می کند.
فواید مصرف خرمالو خشک
خرمالو سرشار از ویتامین C است و موجب تقویت دستگاه ایمنی شود. خرمالو جزء میوه هایی است که بیشترین مقدار ویتامین C را در خود دارد و تنها یک عدد خرمالو می تواند ۹۸٪ نیاز روزانه ی بدنتان به این ویتامین را تأمین کند.ویتامین C با تحریک دستگاه ایمنی موجب افزایش تولید گلبول های سفید می شود؛ همان گونه که می دانید گلبول های سفید خون مهم ترین لایه ی دفاعی بدن در برابر عفونت های میکروبی، ویروسی و سموم هستند.
فواید مصرف نارگیل خشک
نارگیل خشک می تواند به بهبود و ارتقاء عملکرد سالم مغز کمک کند. تولید مواد انتقال دهنده عصبی و همچنین میلین توسط برخی مواد شیمیایی موجود در گوشت نارگیل قابل ترویج است. انتقال دهنده های عصبی لایه ای خارج از چربی هستند که به سلول های عصبی اجازه می دهند با قدرت بیشتری به مغز منتقل شوند. توجه داشته باشید که در صورت آسیب دیدن میلین سلول های عصبی ما مشکلات عصبی گریبان گیر ما خواهد بود.
فواید مصرف فواید کشمش
کشمش انگور خشک شده است که می تواند خطر ابتلا به برخی بیماری ها را کاهش دهد. کشمش سرشار از فیبر، پتاسیم و ترکیبات مختلف گیاهی مانند آنتی اکسیدان ها است که اعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند.کشمش دارای شاخص گلایسمی متوسط و شاخص انسولین کم است به این معنا که مصرف آن باعث افزایش چشمگیر قند خون یا انسولین نمی شود. بررسی ها نشان می دهد که مصرف کشمش در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی نقش دارد.
فوائد مصرف کشمش، عبارتند از:
تقویت بینایی
کنترل قند خون
درمان کم خونی
کاهش فشار خون
کاهش التهاب بدن
تنظیم کلسترول خون
احساس سیری بلند مدت
پیشگیری از پوکی استخوان
فواید آلو خشک
آلو خشک بسیار مغذی بوده و سرشار از فیبر، پتاسیم، بتاکاروتن (ویتامین A) و ویتامین K است. آلو خشک به دلیل محتوای زیاد فیبر که به طور طبیعی در برخی از میوه ها یافت می شود دارای اثرات ملین است.بررسی ها نشان می دهد که خوردن آلو خشک باعث بهبود هضم غذا و سهولت اجابت مزاج می شود. آلو خشک حتی در مقایسه با پسیلیوم که یکی از داروهای رایج در رفع یبوست است در درمان این بیماری تاثیر بیشتری دارد.آلو خشک به عنوان یک منبع عالی از آنتی اکسیدان ها می تواند از اکسیداسیون کلسترول LDL و در نتیجه ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی و سرطان پیشگیری کند.آلو خشک همچنین سرشار از ماده معدنی کمیابی به نام بور است که می تواند به مبارزه با پوکی استخوان کمک کند.علاوه بر این، آلو خشک به دلیل داشتن فیبر زیاد باعث احساس سیری طولانی مدت و در نتیجه پیشگیری از پرخوری می شود.
فواید انجیر خشک
انجیر از جمله مواد غذایی بسیار قلیایی بوده و برای ایجاد تعادل در PH بدن بسیار مفید است. انجیر خشک محتوای پتاسیم زیادی دارد. پتاسیم از مواد معدنی بسیار ضروری در تنظیم فشار خون بدن است. انجیر همچنین به دلیل داشتن مقدار زیادی فیبر باعث کمک به هضم غذا و حفظ سلامت دستگاه گوارش می شود. از انجیر خشک در طب سنتی برای کاهش سطح کلسترول، درمان دیابت، یبوست و مشکلات پوستی مانند ویتیلیگو، پسوریازیس و اگزما استفاده می کنند.آنتی اکسیدان های موجود در انجیر باعث از میان رفتن رادیکال های آزاد بدن شده و در نتیجه از ابتلا به بیماری های سرطان، دیابت و انواع بیماری های عفونی پیشگیری می کند. علاوه بر این بررسی ها نشان می دهد که اسید کلروژنیک موجود در انجیر خشک، سطح گلوکز خون را در دیابت نوع 2 کنترل می کند.
فواید زرد آلو خشک
آهن یک عنصر مهم در مبارزه با کم خونی است. زردآلو خشک که اغلب با نام قیسی شناخته می شود حاوی مقدار زیادی آهن است. به همین علت مصرف روزانه آن به خصوص برای زنان بسیار مفید بوده و از ابتلا آنها به کم خونی در دوران قائدگی پیشگیری می کند.زردآلو خشک سرشار از آنتی اکسیدان است که به جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی، کاهش سطح کلسترول بد خون و پیشگیری از سرطان کمک می کند. زردآلو خشک یا قیسی حاوی ویتامین A بوده و نقش خیلی مهمی در تقویت بینایی دارد. این میوه خشک منبع موثری از فیبر است که مصرف آن باعث پیشگیری از یبوست و بیماری های گوارشی مانند دیورتیکولوز می شود.
فواید مصرف عناب خشک
کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن ما بوده و واحد سازنده ی پوست، عضلات، استخوان ها و زردپی هاست. با افزایش سن، کلاژن شروع به تجزیه می کند، درحالی که که ویتامین C می تواند این روند را به تأخیر بیندازد.تحقیقات ثابت کرده اند که پلی ساکاریدهای موجود در عناب خشک می توانند تولید کلاژن در بدن را دو برابر کرده و تجزیه ی کلاژن ناشی از افزایش سن را کاهش دهند.همچنین عناب محتوی کاروتنوئید و آنتی اکسیدانی به نام لوتئین است که به طور شگفت انگیزی به سلامت پوست کمک می کند و آن را از تأثیرات مخرب پرتو های فرابنفش در امان نگه می دارند.
فواید خرما خشک
مصرف خرما به خصوص برای زنان باردار بسیار مفید بوده و به پیشگیری از عوارض بارداری کمک می کند. مصرف روزانه خرمای خشک در طول چند هفته آخر بارداری به باز شدن دهانه رحم در هنگام زایمان کمک کرده و باعث کاهش درد زایمان می شود.بررسی ها نشان می دهد مصرف منظم خرمای خشک در چند هفته آخر بارداری باعث سهولت زایمان می شود. زنان بارداری که به طور منظم خرما مصرف می کردند نسبت به زنانی که هیچ گونه خرمایی در رژیم غذایی خود نداشتند در هنگام زایمان 4 درصد کمتر به روش های القای زایمان نیاز داشتند. همچنین مصرف خرمای خشک می تواند به درمان ناباروری مردان کمک کند.میوه خشک خرما فوق العاده شیرین است. آنها منبع خوبی از فیبر، پتاسیم، آهن و چندین آنتی اکسیدان قوی هستند.از بین میوه های خشک، خرما یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان ها است که به کاهش آسیب اکسیداتیو بدن کمک می کند. همچنین میوه خشک شده خرما دارای شاخص گلیسمی پایینی است، به این معنی که خوردن آن باعث افزایش چشمگیر قند خون نمی شود.
خواص پرتقال خشک
پرتقال یکی از محبوب ترین میوه های فصل های سرد سال به شمار می رود. خشک شده آن نیز یکی از قدیمی ترین میوه هایی است که بشر از آن استفاده می کرد. طبق تحقیقات انجام شده در آمریکا دانشمندان دریافتند که علت اینکه سرطان معده در آمریکا نسبت به دیگر نقاط جهان کمتر شیوع دارد، آن است که مردم آمریکا در تمام مدت سال پرتقال خشک مصرف می کنند.پرتقال کلسترول خون را پایین می آورد و از سرطان لوزالمعده جلوگیری می کند. پوست سفید پرتقال خشک بین قسمت های داخل پرتقال، یکی از بهترین داروها برای کاهش کلسترول خون به شمار می رود.
خواص توت فرنگی خشک
این میوه که در آسیا از آن به عنوان ملکه میوه ها یاد می شود، به کاهش کلسترول خون کمک شایانی می کند و از ابتلا به سرطان نیز جلوگیری می کند. این میوه لطیف برای زنان باردار بسیار مفید است.در توت فرنگی مقدار زیادی آهن، ید، آهک وجود دارد و منبع غنی از ویتامین های آ، ب و ث به شمار می رود. خوردن این میوه خشک فرد را از ابتلا به مرض قند مصون می دارد. خوش رویی و طبع خوش یکی دیگر از خواص این میوه خشک است.
خواص کیوی خشک
اگر علاقه چندانی به خوردن و مصرف کیوی نداشته اید، احتمالاً با خواندن این قسمت نظرتان عوض می شود؛ چرا که کیوی بهترین منابع تأمین ویتامین ث است. املاح موجود در کیوی همراه با انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نظر از کیوی میوه ای سرشار از مواد مغذی ساخته است.این میوه خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد. بالغ بر ۲۰ ماده مغذی ضروری را در خود جای داده است و با داشتن کالری پایین سرشار از انرژی است و همین نکات کیوی را به گزینه عالی برای کم کردن وزن تبدیل کرده است.کیوی خشک با داشتن مقدار بالای فیبر و ویتامین کا برای سلامت قلب بسیار مفید بوده و همچنین می توان علائم بیماری های مرتبط با عفونت دستگاه تنفسی و بیماری های گوارشی را به طور چشمگیری کاهش دهد.
فواید سیب خشک
سیب خشک دارای پروتئین و چربی کمی است اما فیبر زیادی دارد. مواد مغذی فیتو و آنتی اکسیدان های زیادی در سیب خشک وجود دارند که باعث افزایش متابولیسم بدن می شوند. سیب خشک همچنین حاوی مقادیر زیادی از آنتی اکسیدان های قدرتمند پروویتامین A و ویتامین C است. این میوه خشک حاوی مواد معدنی زیادی مانند پتاسیم و منیزیم است که برای سلامت بدن ضروری هستند. مصرف منظم سیب خشک جریان خون را بهبود بخشیده و در نتیجه خطر حمله قلبی را کاهش می دهد.فوائد دیگر سیب خشک عبارت است از:
- رفع یبوست
- درمان تیروئید
- تسکین دل درد
- کمک به درمان اسهال
- نرم و لطیف کردن پوست
مضرات مصرف زیاد میوه خشک چیست؟
میوه ها حاوی مقادیر قابل توجهی قند طبیعی هستند. در طول فرایند خشک کردن، میوه ها آب خود را از دست می دهند. این باعث می شود تمام قند و کالری در یک میوه کوچکتر متمرکز شود. به همین دلیل، میوه خشک دارای کالری و قند زیادی است. گلوکز و فروکتوز از جمله قندهای موجود در میوه های خشک هستند.
چاقی از عوارض مصرف میوه های خشک
میوه های خشک دارای کالری زیادی هستند. بنابراین خوردن مقادیر زیاد آن می تواند منجر به مصرف بیش از حد قند و کالری و در نتیجه چاقی شود. میوه های خشک سرشار از قند و کالری بوده و در صورت خوردن بیش از حد می توانند باعث مشکلاتی مانند چاقی شوند. همچنین آنها دارای مقدار زیادی کربوهیدرات هستند و مصرف آنها برای رژیم های کم کربوهیدرات مناسب نیست.
حدود 22–51٪ از این مقدار قند، فروکتوز است. خوردن مقدار زیادی فروکتوز می تواند اثرات منفی بر سلامت شما داشته باشد. این خطرات شامل افزایش وزن، ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی است. یک فنجان کشمش 84 کالری دارد که تقریباً فقط از قند تشکیل شده است.
برخی افراد برای شیرین و طعم دار کردن میوه های خشک، قبل از خشک شدن به آنها شکر یا شربت اضافه می کنند. بررسی ها نشان می دهد که مصرف مواد غذایی با قند اضافه شده اثرات مضری بر سلامتی داشته و خطر چاقی، بیماری های قلبی و حتی سرطان را افزایش می دهد. به همین توصیه می شود تا حد امکان از مصرف میوه های خشک با شکر اضافه شده پرهیز کنید. برای پیشگیری از مصرف میوه های خشک که دارای قند اضافه هستند، پیش از خرید حتما اطلاعات تغذیه ای بر روی بسته بندی محصول را خوانده و از خرید میوه های خشک دارای قند افزوده پرهیز کنید.
خطر مسمومیت با میوه های خشک
میوه خشک ممکن است حاوی سولفیت بوده و به قارچ ها و سموم آلوده باشد. برخی از تولیدکنندگان مواد نگهدارنده ای به نام سولفیت به میوه خشک اضافه می کنند. این باعث می شود که میوه خشک شده جذابیت بیشتری داشته باشد. زیرا رنگ و لعاب میوه را حفظ کرده و از تغییر رنگ آن جلوگیری می کند. سولفیت اغلب به میوه های دارای رنگ روشن مانند زردآلو و کشمش اضافه می شود. بعضی از افراد ممکن است به سولفیت حساس باشند و در اثر مصرف دچار مشکلاتی مانند اسپاسم معده، بثورات پوستی و حملات آسم شوند.
برای پیشگیری از مسمومیت با سولفیت، سعی کنید در هنگام خرید فقط میوه های خشکی که رنگ آنها قهوه ای یا مایل به خاکستری است را انتخاب کنید که برای خشک کردن آنها از کودهای معدنی و مواد شیمیایی استفاده نشده است. همچنین میوه های خشک که در مکان نامناسب ذخیره و نگهداری می شوند ممکن است به قارچ ها، آفلاتوکسین ها و سایر ترکیبات سمی آلوده باشند.