کنگر چیست؟
کنگر گیاهی است خودرو با برگ های خاردار که شباهت زیادی به کرفس دارد ، این گیاه دارای خواص بسیاری برای بدن می باشد و تا حدود زیادی ناشناخته است ، این گیاه در فصل بهار رشد می کند.
مواد مغذی کنگر
این گیاه دارای مقادیر زیادی از ویتامین سی ، ویتامین کا ، اسید فولیک ، منیزیم ، کلسیم ، پتاسیم ، روی ، مس ، فیبر و پروتئین است.
مواد مغذی اصلی موجود در ۱۰۰ گرم کنگر خام:
- انرژی ۱۸ کیلو کالری
- پتاسیم ۳۶۰ میلی گرم
- آهن ۱ میلی گرم
- فولات ۲۱ میکروگرم
- کلسیم ۴۱ میلی گرم
- ویتامین ب۵ (پتنوتنیک اسید) ۰/۳ میلی گرم
- ویتامین ب۱ ۰/۱ میلی گرم
- سدیم ۲۷ میلی گرم
- بتاکاروتن ۳۹ میکروگرم
- فیبر ۴ گرم
خواص کنگر
1- سلامتی دستگاه گوارش
سرگل های این گیاه به عنوان سبزی مصرف می شود که برای دستگاه گوارش مقوی بوده، به هضم مواد غذایی کمک می کند و اشتها را باز می کند. کنگر حاوی نوعی نشاسته به نام اینولین است که باعث سم زدایی از روده ها می شود و به این ترتیب از سرطان روده باریک پیشگیری می کند. از طرفی اینولین موجود در کنگر، باعث افزایش باکتری های مفید و کاهش باکتری های مضر در مدفوع می شود.
2- سلامتی قلب و عروق
سیلیمارین موجود در برگ کنگر، باعث کاهش چربی خون بالا شده ( کلسترول و تری گلیسیرید خون ) و با تقویت قلب از بیماری های قلبی و عروقی و حمله ی قلبی پیشگیری می کند. کنگر حاوی مقدار اندکی سدیم و مقدار زیادی پتاسیم است که می تواند در تعدیل فشارخون در افراد مبتلا به پرفشاری خون موثر باشد. کنگر قلب را تقویت کرده و دارای اثراتی نظیر جلوگیری از تجمع پلاکت ها در خون است. بنابر این کنگر خون را رقیق می کند.
3- سلامت کبد
گیاه کنگر از قرن چهارم قبل از میلاد برای درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار گرفته است؛ سینارین موجود در کنگر و ماده دیگری که به عنوان اسید کافئیک شناخته شده است، کبد را در برابر عفونت حفظ کرده و موجب می شود تا کبد بتواند در صورت آسیب در برابر عفونت ها، بخش های تخریب شده خود را دوباره ترمیم کند. گیاه کنگر باعث می شود تا سموم اضافی بدن از کبد دفع شده و نارسایی کبد را درمان می کند.
4- کمک به کاهش وزن
مقادیر بالای فیبر و کالری پایین گیاه کنگر کوهی باعث کاهش اشتها در افراد چاق شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند. در حقیقت افرادی که از کنگر در یکی از وعده های غذایی خود استفاده می کنند، می توانند از خواص درمانی این گیاه به منظور کاهش وزن استفاده کنند. بهترین روش برای مصرف روزانه کنگر، استفاده از آن برای تهیه انواع سالادهاست.
5- سلامت کلیه ها
برگ های کنگر صحرایی خاصیت دیورتیک دارند و با افزایش میزان ادرار به پاکسازی و سم زدایی کلیه ها کمک می کنند. کنگر با تحریک کلیه در دفع اوره و کلسترول اثر به سزایی در دفع سموم از بدن دارد. این گیاه برای درمان ازدیاد اوره خون، درمان قولنج کلیه و نیز درمان سنگ کلیه، به کار می رود.
موارد منع مصرف کنگر
- کنگر خواص بسیاری زیادی دارد ولی ممکن است بعضی افراد به آن حساسیت داشته باشند.
- زنان باردار، کودکان و افراد مبتلابه بیماری های کبدی یا کلیوی بهتر است از مصرف کنگر پرهیز کنند.
- با توجه به اینکه کنگر باعث انقباض کیسه صفرا می شود، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، از خوردن آن صرف نظر کنند.
- کسانی که به زکام یا سرماخوردگی مبتلا شده اند، باید از مصرف آن خودداری کنند.
- توصیه شده است که زنان باردار برگ کنگر مصرف نکنند.
طریقه مصرف کنگر
- پس از پاک کردن کنگر و شستن آن، کنگر ها را مانند کرفس خرد می کنند و پس از اینکه آن را کمی در روغن سرخ کردند می توان آن را در تهیه خورش کنگر بکار برد.
- می توان کنگر را به صورت خام در سالاد ریخته و مصرف کرد.
- از آنجاییکه طبع کنگر گرم است، بهتر است آن را با ماست مصرف کرد.
- می توان کنگر خرد و سرخ شده را در فریزر نگهداری کرده و هنگام پخت قورمه سبزی آن را با سبزی قورمه مخلوط کرد.