دمنوش یا چای بابونه و عصاره های دارویی این گیاه که امروزه در سراسر جهان به فروش می رسند و از گل های خشک شده گونه بابونه آلمانی تهیه می شوند. همچنین شامپوهای زیادی تولید شده اند که عصاره بابونه دارند و خواص بسیار شگفت آوری برای موی سر دارند. بابونه علاوه بر اینکه خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد و گل های خشک شده بابونه به عنوان یکی از قدیمی ترین و همه کاره ترین داروهای گیاهی شناخته شده برای انسان به شمار می رود و به دلیل دارا بودن سطح بالایی از آنتی اکسیدان های ضد بیماری نظیر ترپنوئید و فلاونوئید، دارای تاثیرات فراوان و گسترده ای بر سلامت انسان است خواص عالی و منحصر به فردی هم برای سلامت و زیبایی موهای سر و پوست سر دارد.
تاریخچه بابونه
گیاه بابونه جزء گیاهان بومی غرب اروپا و شمال آفریقا است، ولی این روزها در سراسر جهان، در نواحی معتدل مختلفی رشد می کند. امروزه، صادرکننده های عمده ی بابونه عبارت هستند از بلژیک، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، لهستان، و آلمان. بابونه ی آلمانی که به صورت گسترده ای برای کاربردهای پزشک در دسترس است، از لحاظ زیست شناختی با انواع بابونه ی رومی و انگلیسی تفاوت دارد. فواید موجود در همه ی انواع بابونهْ مشابه ی یکدیگر است، ولی طعم انواع مختلف بابونه اندکی با هم تفاوت دارد.
طبق سوابق تاریخی، خواص بابونه دست کم از ۲،۰۰۰ سال پیش شناسایی شده اند، و برای مقاصد دارویی و آرایشی کاربرد دارند. آلمانی ها دست کم از سده ی اول میلادی از بابونه جهت درمان مشکلات گوارشی استفاده می کردند؛ طبق شواهد تاریخی، مصریان باستان این گیاه را پرستش می کردند و به خاطر خواص درمانگری این گیاه، جشنواره هایی را برگزار می کردند. گفته می شود زنان نجیب زاده ی مصری گل های بابونه را خرد می کردند و به پوست شان می مالیدند تا جوانی و درخشندگی پوست شان را حفظ کنند و به طور طبیعی نشانه های پیری را به تعویق بیندازند.
بابونه نخستین بار حدود قرن شانزدهم در سطوح وسیع پرورش داده شد.
برخی منابع تاریخی نشان می دهند رومی ها نخستین قومی بودند که بابونه را در سطح وسیع کشت دادند، ولی سایر منابع تاریخی این مسئله را به گیاه شناسان بریتانیایی نسبت می دهند. رومی ها از بابونه جهت طعم دادن به نوشیدنی ها و افزودن به بخورها، و هم چنین به عنوان یک گیاه دارویی جهت مبارزه با بیماری و افزایش طول عمر استفاده می کردند. ویژگی های درمانگری بابونه در سراسر اروپا گسترش یافت، و در نهایت گیاه بابونه از طریق بریتانیا به آمریکای شمالی نیز راه پیدا کرد. پزشکان در سراسر اروپا و شهرهای اولیه ی آمریکا بابونه را در سبد دارویی شان قرار می دادند، زیرا این گیاه دارویی می تواند درد، التهاب، آلرژی (حساسیت)، و مشکلات گوارشی را به طور کامل و طبیعی، و بدون عوارض جانبی معالجه کند. هم چنین، برخی آدم ها از بابونه به عنوان خوشبو کننده ، شامپو، و عطر طبیعی استفاده می کردند.
درمان خانگی شگفت انگیز برای داشتن موهایی براق و زیبا
۱. درخشان کننده رنگ مو
با استعمال چای بابونه روی تارهای مو، می توانید رنگ موهای تان را به طور طبیعی درخشان و زیبا کنید. آن را با عسل و روغن زیتون ترکیب کنید و روی تارهای موی تان بمالید تا هایلایتی طبیعی حتی روی موهای تیره ایجاد کنید.
۲: تقویت موی سر
استفاده از شامپوهای حاوی بابونه یا لوسیون های خانگی مخصوص مو که در آنها از بابونه استفاده شده می تواند به تقویت موها کمک زیادی کند و روشنی و زیبایی خاصی به آنها ببخشد. همچنین شست و شوی سر با دم کرده گل بابونه رویش مو را بسیار تقویت میکند و مانع ریزش مو می شود.
۳. روشن کننده رنگ مو
یکی از خواص بابونه برای مو این است که می تواند رنگ موها را روشن کند. یک کیسه چای بابونه را در آب بیندازید و آن را بجوشانید. پس از سرد شدن چای، آن را روی موهای تان بریزید و اجازه دهید در نور خورشید خشک شود. سپس موهای تان را با یک نرم کننده آب کشی کنید. خواهید دید که هایلایتی طلایی روی موهای تان پدیدار خواهد شد.
۴. ضد خارش پوست سر
بابونه همچنین برای پوست سر مفید است. خاصیت مرطوب کنندگی دارد، و نگهدارنده های مغذی موجود در این داروی گیاهی در برابر خارش و سوزش ناشی پوست خشک سر موثر است.
۵. ضد شوره سر
بابونه خواص زیادی برای موی سر دارد که در بالا اشاره کردیم . اما یک مزیت شگفت انگیز آن شوره زدایی از پوست سر و تمیز کردن موهایتان است. اگر با مشکل شوره سر مواجه هستید حتما این گیاه را امتحان کنید.
۶. نرم کننده موی سر
به واسطه لعاب مخصوصی که در گیاه بابونه موجود است، شستشوی موها با آن باعث نرمی و براقی موی سر شده و باعث تقویت و شادابی بیشتر موها میشود. آبکشی مو با چای بابونه سبب می شود لطافت و زیبایی و درخشندگی خاصی به موها داده شود.
خواص بابونه برای پوست
درمان آکنه
اگر مدام در حال مبارزه با جوش ها و اثر به جا مانده از آنها هستید، می توانید از چای بابونه به صورت موضعی استفاده کنید که شیوه ای ارزانقیمت و طبیعی برای کاهش تظاهر آکنه و اثر به جا مانده از آن است. بابونه یک آنتی اکسیدان قوی است که به درمان آکنه کمک می کند. کاربرد روزانه: یک فنجان چای بابونه دم کنید، لیف تمیزی را به آن آغشته کرده و کمی بچلانید. صورت خود را با یک پاک کننده ی ملایم بشویید. لیف را روی صورت خود بگذارید و اجازه دهید لیف 15 دقیقه در تماس با پوست بماند. لیف را بردارید و صورت خود را با آب ولرم آبکشی کنید و با حوله ی نخی خشک کنید. این کار را روزی دو بار انجام دهید. درمان هفتگی: در یک فنجان یک قاشق غذاخوری گل بابونه بریزید و آب داغ را به آن اضافه کنید، بگذارید 20 دقیقه دم بکشد. یک قاشق غذاخوری عسل، یک قاشق چایخوری آبلیمو و یک عدد سفیده تخم مرغ را با آن ترکیب کنید تا ماسک درست شود. ماسک را روی صورت تمیز خود گذاشته و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید. سپس صورت را با آب سرد بشویید. این کار را هفته ای یک بار انجام دهید.
روشن کردن رنگ پوست
چای بابونه مانند روشن کننده ی طبیعی پوست عمل کرده و رنگ پوست تان را بازتر می کند و ضمنا درخشش خوشایندی به آن می دهد. بابونه حفره های پوست را جمع می کند که باعث می شود پوست شما جوان تر و زیباتر به نظر برسد. دو فنجان آب جوش تهیه کنید، دو قاشق غذاخوری بابونه خشک شده را در آن بریزید و بگذارید 5 تا 7 دقیقه دم بکشد. سپس آب آن را صاف کنید و یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری آبلیمو به آن اضافه کنید. ترکیب حاصل را به پوست صورت و گردن تان بزنید و بگذارید تقریبا 15 دقیقه بماند، سپس با آب کاملا بشویید. این کار را هر روز انجام دهید.
مبارزه با پیری پوست
بابونه که منبع عالی آنتی اکسیدان هاست با رادیکال های آزاد در بدن که به سلول های پوست آسیب می زنند مبارزه کرده و از بروز آن جلوگیری می کند. بابونه می تواند بازسازی بافت و سلول های پوست را تسریع کند، حفره های پوست را ببندد و پروسه ی پیری را کُند کند. کاربرد روزانه: یک فنجان چای بابونه درست کنید و بگذارید خنک شود. یک پنبه توپی را به آن آغشته کرده و به پوست تان بزنید، 10 دقیقه صبر کنید و سپس با آب سرد آبکشی کنید. این کار را هر روز انجام دهید تا پوستی سالم و درخشان داشته باشید. کاربرد دوره ای: گهگاه می توانید از بخار چای بابونه برای صورت خود استفاده کنید تا حفره های پوست باز شده و آلودگی ها خارج شوند.
لایه برداری پوست
بافت ریزدانه ای چای بابونه به عنوان لایه بردار طبیعی پوست نیز عمل می کند. چای بابونه می تواند سلول های مرده و خشک شده ی پوست را جدا کرده و آن را نرم و درخشان کند. محتویات 2 یا 3 عدد چای کیسه ای بابونه را در کاسه ای خالی کنید، کمی شکر و روغن زیتون اضافه کرده و اسکراب درست کنید. این اسکراب خانگی را به آرامی به صورت خود بزنید و با حرکات دورانی ماساژ Massage بدهید. سپس صورت را با آب سرد آبکشی کرده و خشک کنید. این کار را هفته ای یکبار انجام دهید.