نشاسته ذرت (به انگلیسی : cornstarch) از مواد غذایی پر طرفدار در آشپزی است که معمولا به عنوان قوام دهنده برای افزایش غلظت سوپ ها، خورش ها، سس ها و دسرها استفاده می شود و در دستورالعمل های غذایی مختلف از جمله تهیه پای میوه ای یا به عنوان نرم کننده برخی شیرینی جات به کار می رود.و برای درست کردن نان ذرت باید آن را با غلات دیگر ترکیب کرد. از ذرت مومی به دست می آید که حاوی مقدار زیادی آمیلوپکتین است.
ارزش غذایی نشاسته ذرت
نشاسته ذرت از نظر محتوای کالری و کربوهیدرات ها در سطح بالایی قرار گرفته اما فاقد مواد مغذی مهم همچون پروتئین، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد.یک فنجان (128 گرم) نشاسته ذرت حاوی مواد مغذی زیر می باشد:
کالری: 488
پروتئین: 0.5 گرم
کربوهیدرات: 117 گرم
فیبر: 1 گرم
مس: 7 درصد نیاز روزانه
سلنیوم: 7 درصد نیاز روزانه
آهن: 3 درصد نیاز روزانه
منگنز: 3 درصد نیاز روزانه
خاصیت نشاسته ذرت
نشاسته ذرت یا آرد ذرت یکی از انواع آردهای مفید برای سلامتی انسان است و به دلیل فواید متعدد و طعم لذیذ در تهیه بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین در دستور العمل های آرایشی استفاده می شود. ذرت دارای ارزش غذایی فراوان بوده و فاقد گلوتن است.
خواص پودر نشاسته ذرت در بدنسازی
شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید در میان انواع مکمل نشاسته ذرت کاربرد بسیاری در بدنسازی دارد. نشاسته ی ذرت در بدنسازی یکی از مواد اصلی در تهیه نوشیدنی های عضله ساز است. نشاسته ذرت به دلیل کربوهیدرات های سریع الهضمی که دارد می تواند به عنوان بهترین مکمل در بدنسازی مورد استفاده قرار بگیرد. خوردن این کربوهیدرات ها به اندازه ی پروتئین برای متوقف کردن فرایند کاتابولیک هنگام بیدار شدن مهم است. با مصرف مکمل پودر نشاسته ذرت ۳۰ -۶۰ دقیقه بعد از صبحانه می توانید برای حجم سازی و عضله سازی از آن بهره مند شوید. پس از نشاسته ذرت در بدنسازی غافل نشوید و با خرید نشاسته ذرت بهترین مکمل ورزشی را بسازید.
خواص نشاسته ذرت برای پوست صورت
خواص پودر نشاسته ذرت برای پوست ثابت شده است و می توانید نه تنها آن را به صورت خوراکی مصرف کنید بلکه می توانید با استفاده از آن انواع ماسک خانگی درست کرده و به حفظ سلامت پوست خود کمک کنید. یکی از ساده ترین انواع ماسک صورت با نشاسته ذرت استفاده از پودر نشاسته ذرت، آب هویج و خامه ترش است. نشاسته ذرت را در نصف لیوان آب سرد حل کنید و خوب هم بزنید. بعد نصف لیوان آب جوش به آن اضافه کرده و بعد آب هویج و خامه ترش را به آن اضافه کنید. این مواد را خوب با هم ترکیب کنید و با استفاده از قلمو یا براش روی پوست تمیز بمالید. حدود ۱۵ تا ۳۰ دققه صبر کنید و بعد صورتتان را با آب ولرم بشویید. بهتر است این ماسک را هر سه روز یک بار به مدت دو هفته روی پوست صورت خود بگذارید تا نتایج شگفت انگیز آن را مشاهده کنید. این ماسک به عنوان لایه بردار و ترمیم کننده عمل کرده و به پوست شما طراوت می بخشد. اگر به دنبال بوتاکس طبیعی پوست خود هستید حتما این ماسک پودر نشاسته ذرت را امتحان کنید.
خواص نشاسته ذرت برای مو
شما می توانید از ماسک نشاسته ذرت برای مو نیز استفاده کنید. جالب است بدانید که نشاسته ذرت برای صافی مو نیز استفاده می شود. دیگر فواید نشاسته ذرت برای مو پر پشت کردن موها، تقویت و درخشش مو است. برای تهیه ماسک نشاسته ذرت برای مو ۲ قاشق ژلاتین را روی حرارت در آب حل کنید و با ۲ قاشق روغن بادام و نشاسته ذرت ترکیب کنید. بعد از سرد شدن ماسک را به موهای خود بمالید و بعد از یک ساعت بشویید. اگر موهای فرفری دارید حتما این ماسک را امتحان کنید.
نشاسته ذرت برای چاق شدن
یکی دیگر از خواص نشاسته ذرت خوردن نشاسته ذرت برای چاقی است. شاید برای شما هم سوال باشد که آیا پودر نشاسته ذرت چاق کننده است؟ باید بگوییم بله. نشاسته ذرت نیز مانند سایر فراورده های ذرت دارای کربوهیدرات فراوان بوده که به چاقی کمک می کند. با توجه به این که نشاسته ذرت چاق کننده است می توانید از پودر نشاسته ذرت برای چاقی صورت خود استفاده کنید. همچنین باید از خواص نشاسته ذرت برای چاقی کودک ها بگوییم که می تواند به راحتی کودکان لاغر را چاق کند. نشاسته ذرت برای کودک ضرری نداشته و می توانید به راحتی آن را وارد برنامه غدایی فرزند خود کنید. اما خوردن نشاسته ذرت برای نوزاد توصیه نمی شود. در نتیجه با توجه به کالری ذرت و فروکتوز موجود در آن می توان نتیجه گرفت که نشاسته ذرت برای چاق شدن بسیار موثر است.
نشاسته ذرت سرشار از انرژی
هر یک از کالری موجود در نشاسته ذرت از محتوای کربوهیدراتی آن سرچشمه می گیرد. نشاسته ی ذرت به شما کمک می کند تا کربوهیدرات بیشتری دریافت کنید که این کربوهیدرات ها هم به شما کمک کنند تا انرژی لازم برای ظرفیت های بدنی بنیادی شما از جمله نبض، تنفس و حرکت را تامین کنند.
نشاسته ذرت در التیام گزیدگی خوب است
اگر محل گزیدگی را بخارانید یا در معرض رطوبت و باکتری ها قرار بدهید بدتر خواهد شد. محل گزیدگی را تمیز و خشک نگه دارید و برای کاهش خارش آن ناحیه، لایه ای از نشاسته خمیر شده با آب سرد روی آن قرار بدهید.
کاهش التهاب آفتاب سوختگی و نیش حشرات با نشاسته ذرت
3 قاشق غذاخوری از نشاسته ذرت را با آب سرد مخلوط کنید تا حالت خمیری بگیرد. سپس این خمیر را بر روی ناحیه آسیب دیده بمالید. نشاسته ذرت به کاهش التهاب ناشی از آفتاب سوختگی و همچنین گزش حشرات کمک می کند.
درمان سوزش خط سینه با نشاسته ذرت
بسیاری از زنان با استفاده از نشاسته ذرت، خارش پوست را در زیر سینه رفع می کنند. نشاسته ی ذرت به خشک نگه داشتن پوست و جلوگیری از رشد قارچ کمک می کند.
نشاسته ذرت ماسکی برای صورت
به راحتی این ماسک صورت را تهیه کنید. 2 قاشق غذاخوری شیر و نشاسته ذرت را با یک سفیده تخم مرغ به سرعت هم بزنید. خمیر بدست آمده را روی صورت خود بزنید و 15 دقیقه به حال خود رها کنید. بعد از پاک کردن ماسک پوستی شاداب خواهید داشت.
پاک کردن لکه های چربی با نشاسته ذرت
برای پاک کردن لکه های چربی از روی لباس نشاسته ی ذرت را بر روی لکه بپاشید و اجازه دهید تا 20 دقیقه باقی بماند. سپس مطابق معمول آن را بشویید.
پاک کردن لکه های فرش با نشاسته ذرت
از نشاسته ذرت برای از بین بردن لکه های چربی و کثیفی های فرش می توان استفاده کرد. برای اینکار نشاسته ذرت را بر روی لکه فرش بپاشید و پس از 20 دقیقه، جاروبرقی بکشید. در صورتی که لکه از بین نرفت این کار را تکرار کنید.
استفاده از نشاسته ذرت به عنوان پودر بچه خانگی
نشاسته ذرت، جایگزینی عالی برای پودر بچه است. بعد از حمام، روی تمام نوزاد بمالید تا رطوبت باقیمانده را جذب کند. قبل از استفاده محتاط باشید.
درمان سوختگی پای نوزاد با نشاسته ذرت
با مشکل سوختگی پا در نوزادان با کمی نشاسته ساده برخورد کنید. ایمن تر از پودر تالک و کرم پوشک است و می تواند به طور مرتب بدون هیچ نگرانی مورد استفاده قرار گیرد. هر بار که پوشک عوض می کنید، کمی نشاسته ذرت را روی پای کودک بمالید.
از بین بردن بوی کفش با نشاسته ذرت
ریختن نشاسته ذرت در کفش با جذب عرق از ایجاد بوی نامطبوع جلوگیری می کند.
برطرف کردن بوی بد پا با نشاسته ذرت
بوی پا در واقع یک وضعیت بد است که از قارچی ایجاد می شود که در لایه بالایی پوست پا رشد می کند. قارچ ها در مناطق گرم و مرطوب رشد می کنند و به همین دلیل است که این شرایط اغلب در ورزشکاران رخ می دهد چرا که پای آن ها در کفش عرق می کند. قابلیت جذب رطوبت نشاسته ی ذرت، آن را یک درمان پیشگیرانه بزرگ تبدیل می کند. فقط روی پاهای خود را کمی نشاسته ذرت بپاشید تا خشک بمانند و از رشد قارچ جلوگیری کنند.
عوارض جانبی نشاسته ذرت
مصرف نشاسته ذرت ممکن است خطراتی برای سلامتی به دنبال داشته باشد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عوراض نشاسته ذرت در افزایش دیابت
همان طور که گفتیم نشاسته ذرت از مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات است و شاخص گلیسمی بالایی دارد، به عبارت دیگر مصرف آن می تواند تاثیر قابل توجهی روی قند خون داشته باشد.از سوی دیگر مقدار فیبر موجود در نشاسته ذرت بسیار ناچیز است و از آن جا که فیبر برای کند شدن سرعت جذب قند خون ضروری است، نشاسته ذرت در غیاب فیبر بسیار سریع هضم شده و می تواند به افزایش قند خون منجر شود.به همین دلیل گنجاندن این ماده در رژیم غذایی افرادی که از دیابت نوع 2 رنج می برند یا به دلایلی قصد دارند سطح قند خون خود را کنترل کنند چندان ایده آل نیست.
عوارض نشاسته ذرت در سلامت قلب
نشاسته ذرت جزو کربوهیدرات های فراوری شده محسوب می شود.از یک سو فراوری باعث می شود بسیاری از مواد غذایی موجود در خوراکی ها از بین ببرد و از سوی دیگر مصرف مرتب غذاهای سرشار از کربوهیدرات های فراوری شده از جمله نشاسته ذرت می تواند اثر بدی روی سلامت قلب داشته باشد.گفته شده رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات های فراوری شده و غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب، چاقی، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا را افزایش داده، باعث افزایش سطح تری گلیسیرید و انسولین می شود و کلسترول خوب خون را کاهش می دهد.
کمبود مواد مغذی ضروری با مصرف نشاسته ذرت
نشاسته ذرت به غیر از کالری و کربوهیدرات، ارزش تغذیه ای چندان بالایی ندارد. اگرچه مقادیر زیاد این ماده غذایی می تواند چند درصد از نیاز روزانه بدن به مس و سلنیوم را برطرف کند اما از آن جا که اکثر افراد هر بار تنها یک قاشق غذا خوری استفاده می کنند ارزش غذایی آن چندان قابل توجه نخواهد بود.بنابراین بسیار مهم است نشاسته ذرت را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل در کنار غذاهای غنی از مواد مغذی مصرف کنید تا مطمئن شوید نیازهای تغذیه ای شما به طور کامل بر طرف می شود.اگر دیابت دارید یا از رژیم غذایی کم کربوهیدرات استفاده می کنید نباید در مصرف نشاسته ذرت زیاده روی کنید.در حالت ایده آل می توانید هر بار 1 تا 2 قاشق غذا خوری (8 تا 16 گرم) نشاسته ذرت مصرف کنید اما توصیه می شود حتی الامکان از جایگزین های آن مانند آروروت، آرد گندم، نشاسته سیب زمینی و نشاسته تاپیوکا بهره ببرید.اگرچه نشاسته ذرت خالص به طور طبیعی فاقد گلوتن است اما اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید یا از حساسیت به گلوتن رنج می برید برای جلوگیری از آلودگی متقاطع (آلودگی ناشی از تماس یک ماده غذایی با سطوح یا وسایل آلوده) حتما آن هایی که برچسب فاقد گلوتن دارند انتخاب کنید.