عصاره اسفناج چیست؟
همان طور که از نام آن پیداست، عصاره اسفناج مکمل کاهش وزن است که از برگ اسفناج حاصل می شود. عصاره ی اسفناج به صورت پودر درآمده و می توان آن را به شیوه های گوناگون مصرف کرد. برای مثال می توان عصاره اسفناج را با آب یا انواع اسموتی ترکیب کرد یا آماده به صورت کپسول پودری نیز تهیه کرد. برگ اسفناج نیز مانند سایر گیاهان سبز حاوی تیلاکوئید می باشد که ساختار میکروسکوپی موجود در سلول های سبز است. نقش تیلاکوئید در گیاهان سبز جذب نور خورشید می باشد و عمل فوتوسنتز را انجام می دهد و برای گیاهان انرژی لازم برای تولید کربوهیدرات را فراهم می کند. تیلاکوئید حاوی 70 درصد پروتئین، آنتی اکسیدان و کلروفیل بوده و 30 درصد باقی مانده ی آن را چربی تشکیل می دهد.
اسفناج سبزی قدرتمند!
اسفناج سرشار از فیبر نامحلول است که عنصر کلیدی برای کاهش وزن محسوب می شود. مطالعه ای که در موسسه ملی سلامت کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده منتشر شد، استفاده از اسفناج را برای کاهش وزن ارزیابی کرد. این مطالعه چند زن را که در یک برنامه کاهش وزن سه ماهه بودند مورد بررسی قرار داد. این مطالعه بیشتر نشان داد زنانی که هر روز 5 گرم اسفناج مصرف می کردند، 43 درصد بیشتر از سایرین کاهش وزن داشتند. برای کاهش وزن باید کالری کمتری مصرف کنید و خوشبختانه یک فنجان اسفناج فقط ۷ کالری دارد. فیبر نامحلول، شما را برای مدت طولانی تری سیر نگه می دارد و کالری در بدن جذب نمی شود. بنابراین، اسفناج فیبر کافی برای شما را فراهم و کالری را کنترل می کند. یک فنجان اسفناج را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید و در چند روز تفاوت را مشاهده کنید. محتوای فیبر بالا شما را برای مدت طولانی تری سیر نگه می دارد و دریافت کالری بیش از حد را محدود می کند. از میان وعده های ناسالم و نوشیدنی های شیرین صرف نظر کنید و یک فنجان اسفناج را به جای آن انتخاب کنید.
خواص درمانی عصاره اسفناج
علاوه بر مواردی که ذکر شد، عصاره اسفناج بادشکن، مقوی و نیروبخش است و به تسکین عطش کمک می کند. خواص دیگر عصاره ی اسفناج آن است که با افزایش گلبول های قرمز خون کم خونی را برطرف می کند. اسفناج ضد سرطان است. بواسیر را درمان کرده و با تخلیه مدفوع آسان تر، به پاک کردن دستگاه گوارش کمک می کند. بیماری پلاگر بیماری ای است که به دلیل کمبود ویتامین B3 ایجاد می شود. اسفناج با دارا بودن مقادیر زیاد این ویتامین به درمان این بیماری کمک می کند. از دیگر خواص عصاره اسفناج می توان به رفع ورم زبان کوچک، ورم ریه و ورم روده کوچک اشاره کرد. مخلوط عصاره اسفناج با شکر به درمان یرقان یا زردی، تکرر یا سوزش ادرار، درد کمر کمک می کند. مصرف هر روز آب اسفناج تازه با روغن بادام شیرین ببه رشد کودک کمک می کند. همچنین خوردن یک فنجان ترکیب آب اسفناج و آب شاهی تازه هر روز صبح ناشتا تب را کاهش می دهد، خستگی جسمی و عصبی را برطرف کرده و سبب تقویت نیروی اراده می گردد. غرغره ی آب اسفناج خام یا پخته اسفناج گلو درد را تسکین می دهد.
خواص عصاره اسفناج
- کمک به کاهش وزن با عصاره اسفناج : تحقیقات انجام شده روی نمونه های جانوری نشان می دهد که مصرف عصاره اسفناج غنی از تیلاکوئید می تواند چربی بدن و در نتیجه، وزن را کاهش دهد.تحقیقات انجام شده روی بزرگسالان دارای اضافه وزن نشان داده است که اضافه کردن ۳/۷ تا ۵ گرم عصاره اسفناج به وعده های غذایی، اشتها را برای چند ساعت کاهش می دهد.با کاهش اشتها، عصاره اسفناج منجر به کاهش وزن می شود؛ در صورتی که چند ماه، مرتب استفاده شود.تحقیقی که روی زنان دارای اضافه وزن انجام شد، نشان داد که مصرف روزانه ۵ گرم از عصاره اسفناج به عنوان بخشی از یک برنامهٔ سه ماههٔ کاهش وزن، ۴۳ درصد نتایج بهتری نسبت به مصرف دارونما دارد.شاخص توده بدنی (BMI) نیز در این آزمایش کاهش پیدا کرد؛ ولی تفاوت بین گروه های مختلف چشمگیر بود. همچنین، بعضی از این گروه های تحقیقاتی، با شرکت های سازنده ٔ مکمل ها، ارتباط مالی داشتند. در نتیجه نمی توان تأیید کرد که نتایج آنها کاملا درست است. گروه های تحقیقات مستقل نیز باید این نتایج را بررسی کنند.
- کاهش میل به غذا با عصاره اسفناج : عصاره اسفناج ممکن است بر سیستم پاداش مغز تأثیر بگذارد و میل به غذا خوردن را کاهش دهد.وقتی زنان دارای اضافه وزن، روزانه ۵ گرم عصاره اسفناج مصرف می کردند، تمایل آنها برای مصرف شیرینی و شکلات به ترتیب ۹۵ درصد و ۸۷ درصد، کاهش یافته بود.تحقیق دیگری روی زنان انجام گرفت و نشان داد که مصرف ۵ گرم عصاره اسفناج، میل به خوردن انواع اسنک را کاهش می دهد؛ از جمله انواع اسنک های شور، شیرین و چرب.کاهش میل به غذا خوردن ممکن است به خاطر این باشد که عصاره اسفناج، انتشار پپتید شبه گلوکاگون ۱ (GLP-1) را افزایش می دهد. این هورمون، بر سیستم پاداش مغز مرتبط با دریافت مواد غذایی تأثیر می گذارد.
عوارض جانبی عصاره اسفناج
مصرف عصاره اسفناج، عوارض جانبی شدیدی را نشان نداده است. در افراد سالم، مصرف عصاره اسفناج ممکن است موقتا سطح انسولین را کاهش دهد و قند خون را بالا ببرد. با وجود این، به نظر می رسد که تأثیرات بلندمدتی بر کنترل سطح قند خون ندارد.با این حال، تحقیقات بیشتری نیاز است تا ثابت کند که مصرف عصاره اسفناج برای افراد مبتلا به دیابت نوع دوم عوارض خطرناکی ندارد.
مقدار و نحوهٔ مصرف عصاره اسفناج
مقدار مؤثر مصرف برای عصاره اسفناج، روزانه ۴ تا ۵ گرم همراه با وعده های غذایی است. البته برای اینکه نتایج مصرف آن را روی کاهش وزن خود متوجه شوید، باید چند ماه مصرف کنید.ازآنجاکه عصاره اسفناج، هضم چربی و اشتها را برای چند ساعت کاهش می دهد، اگر قبل از وعده غذایی چرب مصرف شود، نتیجه بهتری دارد.البته نباید توقع داشته باشید که نتایج چشمگیری فقط با مصرف مکمل ببینید. این مکمل هم درست مثل هر مکمل کاهش وزن، باید با تغییرات سبک زندگی و داشتن یک سبک زندگی سالم همراه باشد.