حتماً برای شما هم پیش آمده که در موقعیت های مختلف کاری حرف خود را خورده اید و از درخواستی که درباره وضعیت کاری و همکاری داشته اید، صرف نظر کرده اید. احتمالاً این تجربه را هم داشته اید که به علت فشار کاری یا تبعیضی که حس کرده اید، حرفتان را به شیوه ای زده اید که با خشم همراه بوده است. البته این دو مورد تنها رفتارهایی نیستند که همه ما اغلب خودمان را از طریق آن ها ابراز می کنیم.مهارت های بسیاری وجود دارد که می تواند به شما در رسیدن به اهداف و موفقیت حرفه ای کمک کند که مطمئناً یکی از این مهارت ها، مهارت خود ابرازی یا به عبارتی آشنایی با این نکته است که بدانید کی و چگونه بدون این که پرخاشگر به نظر برسید، حرفتان را بزنید.
تعریف مهارت خود ابرازی
حتما دیده اید برخی افراد هستند که در جمع به راحتی ابراز وجود می کنند. به طور ساده می توان گفت چنین افرادی مهارت خود ابرازی بالایی دارند. فردی که مهارت خود ابرازی دارد به خوبی می تواند احساسات و رفتارهای حقیقی خود را بروز دهد و به خاطر خوش آمد دیگران خود را به طور غیر واقعی نشان ندهد. البته این کار با رعایت حقوق دیگران همراه است و هرگز بدین معنا نیست که فرد دارای مهارت خود ابرازی، دیگران را برنجاند و یا طوری رفتار کند که دیگران ناراحت شوند. فرد با ابراز وجود کردن در حقیقیت سعی می کند در اجتماع، حق خود را بگیرد و مذاکرات را هم به سود خود مدیریت کند.
چرا خود ابرازی اهمیت دارد؟
اهمیت ابراز خود به باورها، محیط و فرهنگ شما بستگی دارد. بسیاری از جوامع فردگرایی را مفهومی غرب زده و نامناسب می دانند و اعتقادی به جمله «سفر به درون خود مهم ترین سفری است که می توانیم داشته باشیم» ندارند.در برخی از جوامع، خودشناسی یا رجوع به درون خود بار منفی دارد و افراد تصور می کنند هرچه بیشتر در اجتماع ودر ارتباط با دیگران باشند، بهتر هستند. این در حالی است که ما نیاز داریم به تناسب، هم در اجتماع حضور داشته باشیم و هم به کشف درون خودمان بپردازیم.
رفتار توأم با ابراز وجود چه ویژگی هایی دارد؟
رفتار توأم با ابراز وجود و جرأت ورزی ویژگی های زیر را دارد:
خودابرازی، احترام به حقوق دیگران، صداقت، صراحت و قاطعیت، توجه به اصل برابری، توجه به مضامین پیام (احساسات، حقوق، واقعیت ها، نقطه نظرها، خواسته ها و محدودیت ها)، توجه به لحن و طرز بیان (تماس چشمی، لحن صدا، حالات چهره و بدن، فاصله، زمان مناسب، گوش دادن به یکدیگر و توجه به حالات روحی).، مناسب برای شخص و موقعیت، مسئولیت اجتماعی، آموختنی و نه ذاتی بودن
راهکارهای تقویت خود ابرازی
جالب است بدانید خود ابرازی ویژگی ذاتی نیست که برخی از افراد آن را داشته باشند و برخی دیگر نه. بیان خود مهارتی اکتسابی است که با تمرین می توانید آن را یاد بگیرید. پس دیگر نگویید من فردی هستم که همه چیز را در خودم می ریزم و چیزی ابراز نمی کنم! خود بیانگری یعنی چیزهای لازم را در جای درست بیان کنید.خود ابرازی هیچ ربطی به درون گرایی یا برون گرایی یا سایر ویژگی های شخصیتی ندارد و کسی نیست که تاکنون خودش را ابراز نکرده باشد! بهترین تمرین ها برای تقویت این مهارت عبارت اند از:
- صحبت کردن
- نوشتن
- یادگیری زبان بدن
- فعالیت های هنری مانند موسیقی، نقاشی و رقص.
نتیجه گیری
بدون بعضی از مفاهیم می توان زنده ماند، اما نمی توان زندگی کرد. خود بیانگری هم یکی از این مفاهیم است. افرادی که هیچ وقت ابراز وجود نمی کنند، شاید هرگز نفهمند استعدادی منحصربه فرد هم داشته اند! چه چیزی می تواند از این ترسناک تر باشد؟ همین مسئله ما را تشویق می کند که به درون بازگردیم و بیشتر خودمان را بشناسیم.