سبک زندگی در بوجود آمدن آلزایمر نقش بسزایی دارد. ایتفاده از مواد مغذی،زندگی بدون تنش و استرس، گوش دادن به موسیقی، فعالیت و ورزش روزانه همه از مواردی است که می تواند شما را از ابتلا به آلزایمر کمک کند. در این مقاله نوعی ورزش به شما معرفی می شود که در جلوگیری از آلزایمر بسیار مفید است.
ورزش چگونه بر بیماری آلزایمر تأثیر می گذارد؟
در حالی که شواهد بسیاری وجود دارند که تاثیر مثبت ورزش بر آلزایمر را با قاطعیت تایید می کنند، اما نحوه اثرگذاری ورزش بر آلزایمر هنوز ناشناخته است و به تحقیقات بیشتری نیاز دارد. در واقع، ما می دانیم که ورزش کردن از آلزایمر جلوگیری می کند اما نمی دانیم که دقیقا چگونه آن را انجام می دهد!
به احتمال زیاد مکانیسم های مختلفی در اثر ورزش کردن ایجاد می شوند که نتیجه آن ها باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر می شود. برخی از مهم ترین تاثیرات ورزش عبارتند از:
- بهبود جریان خون به مغز
- افزایش کیفیت خواب
- تقویت سلامت قلب و عروق و سوخت و ساز بدن
- پیشگیری و درمان افسردگی
با توجه به این که درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، یافتن راهی برای تأخیر در پیشرفت این بیماری که توسط تخریب اعصاب ایجاد می شود، بسیار مهم است. افزایش میزان ورزش و فعالیت بدنی می تواند به صورت پایدار و مقرون به صرفه از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.
پیشگیری و درمان آلزایمر به کمک ورزش
یک بررسی علمی نوین نشان می دهد که افراد مسن، هر هفته به تمریناتی با شدت متوسط تا زیاد نیاز دارند تا از اثرات زوال عقل، در امان بمانند. بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که ورزش برای مغزهای روبه پیری خوب است، اما یک بررسی علمی نوین شواهدی بسیار شفاف ارائه کرده است: فعالیت بدنی با کاهش ریسک بیماری آلزایمر ارتباط دارد. این مقاله نتیجه گیری می کند که فعالیت بدنی می تواند باعث بهبود فعالیت های روزمره برای مبتلایان به آلزایمر نیز گردد. اما حرکت روزانه به این سو و آن سو کافی نیست. مطالعات نشان داده اند، برای اینکه افراد مسن واقعا از مزایای ورزش بهره مند شوند باید به طور منظم ورزش هایی با شدت متوسط انجام دهند.
ورزش های هوازی برای جلوگیری از آلزایمر
ورزش منظم تاثیرات بسزایی چه در افزایش حافظه و پیشگیری از ابتلا به فراموشی و آلزایمر و چه در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر دارد. به طور کلی مزایای انجام منظم ورزش در این افراد عبارتند از : افزایش تناسب و سلامتی قلبی – عروقی، کاهش میزان حملات سقوط و کاهش شکستگی ها و افزایش سطح کلی سلامتی و اعتماد به نفس و ….. . ورزش سبب کاهش سرعت پیشرفورزش و آلزایمر و فراموشی ت ناتوانایی های فیزیکی مرتبط با آلزایمر شده و احتمال بستری در بیمارستان یا انتقال افراد به مراکز نگه داری سالمندان را کاهش می دهد. سال گذشته گروهی از محققان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی دریافتند یک سوم موارد ابتلا به بیماری آلزایمر از طریق تغییر در سبک زندگی قابل پیشگیری است. همچنین در این بررسی بر ۹ اقدام جهت کاهش خطر ابتلا به این بیماری تاکید شد که یکی از آنها انجام فعالیت های ورزشی بوده است. در حقیقت پذیرفته شده که ورزش کردن روش خوبی برای پیشگیری از ابتلا به زوال عقل است و سازمان جهانی بهداشت هم توصیه کرده افراد ۶۵ سال به بالا باید در هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی انجام دهند تا از خطر ابتلا به زوال عقلی در امان باشند. اکنون گروه دیگری از محققان آمریکایی به بررسی ژرف تر فوائد ورزش کردن روی قدرت شناختی با استفاده از ابزارهای جدیدتر پرداختند. در این مطالعه که روی ۱۱۴۵ فرد بزرگسال مستعد ابتلا به بیماری آلزایمر انجام گرفت مشخص شد عملکرد شناختی افراد مسنی که تنها ورزش هوازی انجام داده اند سه برابر بهتر از افرادی است که به انجام ترکیبی ورزش های هوازی و تمرینات تقویت کننده عضلات اقدام می کنند.
همچنین افراد بزرگسالی که به طور کلی ورزش می کنند عملکرد بهتری نسبت به افرادی دارند که از انجام هر گونه حرکت ورزشی خودداری می کند.
فواید ورزش در افراد مبتلا به آلزایمر
- ورزش منظم حداقل به مدت 6 ماه سبب بهبود کلی خلق و کاهش بروز افسردگی در افراد مبتلا به آلزایمر می شود.
- ورزش سبب بهبود خواب این افراد می شود.
- ورزش سبب کاهش احتمال بروز یبوست در این افراد می شود.
- ورزش سبب حفظ مهارت های حرکتی و جلوگیری از کاهش این مهارت ها در اثر بیماری می شود.
- ورزش با تقویت حس تعادل و قدرت عضلانی سبب کاهش احتمال افتادن و عوارض آن مثل شکستگی می شود.
- ورزش سبب بهبود حافظه شده و سرعت کاهش مهارت های مغزی را کند می کند.
- ورزش سبب بهبود رفتار فرد شده و حالت های پرخاشگری و آشفتگی را کاهش می دهد.
- ورزش سبب بهبود مهارت های ارتباطی و اجتماعی شده و فرد را از حمایت های اجتماعی بهره مند می سازد.
- ورزش سبب افزایش حس مفید بودن و اعتماد به نفس خواهد شد و سبب می گردد که این افراد بتوانند به طور مستقل و بدون نیاز به اطرافیان کاارهای مربوط به خود را انجام دهند.
معرفی سه ترفند برای جلوگیری از آلزایمر
- ترفند اول برای پیشگیری از آلزایمر : یکی از راههای بسیار مفید برای پیشگیری از آلزایمر خواندن و نوشتن است در واقع باید بسیار بخوانید و بنویسید. بلند بخوانید، با تغییر صدا و به جای شخصیت های کتاب یا نویسنده بخوانید. خاطرات روزانه و… را بنویسید. از مطالبی که دوست دارید نت بردارید. مطلب را با دقت به کلمات و با احساس های متفاوت بخوانید. هر چیزی را که دوست دارید و می خواهید؛ بخوانید و بنویسید. نوشتن و خواندن یکی از بهترین فعالیت های تقویت و افزایش حافظه است.
- ترفند دوم برای پیشگیری از آلزایمر : سعی کنید به جای نگاه کردن به غذا، از بو یا مزه آن پی ببرید که درون بشقابتان چه غذایی وجود دارد. با چیز های دیگر هم می توانید همین کار را بکنید، همین حدس زدن یکی از تمرین های خوب برای تقویت حافظه و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر است.
- ترفند سوم برای پیشگیری از آلزایمر : یک تصویر یا یک عکس خانوادگی و حتی یک وسیله الکترونیکی را به دقت نگاه کرده بعد با چشم های بسته شروع به توصیف آن کنید انجام این کار ساده باعث فعال شدن مغز می شود و در نتیجه راهی برای پیشگیری از آلزایمر است.