رژیم غذایی مایعات همانطور که از نامش پیداست رژیمی است که تمام یا بخش زیادی از برنامه غذایی در آن به مصرف نوشیدنی ها اختصاص داده می شود. امکان کاهش وزن با رژیم مایعات مانند رژیم های غذایی دیگر که دریافت کالری روزانه را کم می کنند، وجود دارد. همچنین، این رژیم معمولا به افرادی اختصاص داده می شود که تحت درمان یا عمل جراحی مهم پزشکی قرار گرفتند یا توانایی خوردن غذاهای جامد را ندارند.
دو نوع رژیم غذایی مایعات وجود دارد: مایعات روشن و مایعات کامل. رژیم غذایی مایعات روشن، همانطور که از نام آن پیداست، شامل مایعات روشنی مانند آب، برخی میوه ها، آبگوشت ها و… می باشد. از سویی دیگر رژیم مایعات کامل می تواند شامل میوه ها و سبزیجات آبگرفته شده و همچنین سوپ ها باشد.
چه کسانی باید رژیم غذایی مایعات را امتحان کنند؟
توجه داشته باشید که رژیم غذایی مایعات یکی از محدودکننده ترین برنامه های غذایی موجود است. این رژیم به کاهش وزن سریع کمک می کند اما به یک قیمت! از آنجا که این رژیم مغذی بنظر نمی رسد، پیروی از یک رژیم غذایی مایعات برای طولانی مدت، به کمبودهای تغذیه ای منجر خواهد شد. به همین دلیل است که اکثر رژیم های غذایی مایعات، فقط برای ۳ تا ۱۰ روز طول می کشند.
شما قبل از امتحان این برنامه غذایی باید از سلامت خودتان مطمئن شوید. ما توصیه می کنیم که قبل از شروع یک رژیم مایعات با پزشکتان مشورت کنید. افرادی که دارای مرض چاقی هستند، بهترین کاندیدها برای یک رژیم غذایی مایعات می باشند. معمولا دو وعده غذایی با مایعات جایگزین می شود. کسانی که باید برای یک رویداد خاص، وزن کم کنند نیز می توانند یک رژیم غذایی مایعات سه روزه را امتحان کنند. از بین تمام برنامه های رژیم مایعات، رژیم سه روزه، بی خطرترین و مطمئن ترین آنهاست.
در رژیم غذایی مایعات کامل چه غذاهایی می توانید مصرف کنید؟
در مقایسه با رژیم غذایی مایعات روشن، این رژیم غذایی از غذاهای متنوعی برخوردار است.
- میوه ها و سبزیجات: آب همه میوه ها یا سبزیجات
- سوپ ها: آبگوشت، سوپ سبزیجات آغشته و پوره شده، سوپ های حاوی گوشت یا سوپ های کرم مانند
- لبنیات: انواع شیر گاو کامل، کم چرب و فاقد چربی، محصولات شیر بدون لاکتوز مانند سویا، بادام یا شیر کتان، کره، خامه ترش، ماست های سبک
- دانه ها: کرم گندم: کرم برنج، سایرغلات پخته شده که از دانه های تصفیه شده تهیه شده و با شیر رقیق شده اند
- چربی ها: کره، مارگارین، سس مایونز، کره بادام زمینی خامه ای، کره گردو
- نوشیدنی ها: قهوه و چای، کاکائو داغ، نوشیدنی های میوه ای با طعم های مختلف، لیموناد، میلک شیک ها، مخلوط زرده تخم مرغ و شیر پاستوریزه
- دسرها: پودینگ، فرنی، ژلاتین، بستنی، شربت، یخ های میوه ای
- سایر مواد غذایی مجاز: شیرین کننده هایی مانند عسل، شکر و شربت، نمک، گیاهان، ادویه جات و شربت های طعم دار مانند شربت شکلات
غذاهایی که در رژیم غذایی مایعات باید از مصرف آنها اجتناب شود
شما در رژیم غذایی مایعات باید از مصرف غذاهای جامد خودداری کنید. این به معنی خودداری کردن از میوه یا سبزیجات خام، پخته شده یا کنسرو شده است. سایر غذاهایی که باید از مصرف آنها خودداری شود، شامل موارد زیر است:
- پوره میوه و سبزیجات
- آجیل و دانه ها
- پنیر های سخت و نرم
- سوپ های حاوی نودل، برنج یا تکه های جامد دیگر موجود در آن
- بستنی با مواد جامد موجود در آن
- نان
- غلات کامل و غلات دیگر
- نوشابه های گازدار مانند آب گازدار و سودا
افرادی که تحت عمل جراحی معده قرار گرفته اند، ممکن است لازم باشد از مصرف پرتقال و سایر آب میوه ها و سبزیجات خودداری کنند. این آب میوه ها ممکن است باعث سوزش معده شوند. همچنین اگر نگران مصرف ویتامین C خود هستید، از پزشک در مورد مکمل های ویتامین C مایع سوال کنید.
مواردی که باید قبل از شروع یک رژیم غذایی مایعات کامل در نظر بگیرید
پزشکان می توانند در مورد غذاهایی که باید و نباید، در رژیم غذایی مایعات استفاده کنید، شما را راهنمایی کنند. همچنین می توانید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. متخصصین تغذیه در برنامه ریزی وعده های غذایی و دستورالعمل های رژیم مایعات بهترین حالات را در نظر می گیرند.
به عنوان مثال افراد مبتلا به دیابت ممکن است نیاز به یک رژیم غذایی خاص داشته باشند. همچنین برخی دیگر که تحت عمل جراحی بریاتریک قرار گرفته اند، نیاز به ملاحظات ویژه ای دارند. آنها ممکن است احتیاج داشته باشند که برای مدتی از رژیم های غذایی مایعات خودداری کنند.