لکه های سنی با نام های دیگری از جمله لکه های خورشید، گندمی و یا لکه های کبدی شناخته می شوند.اخیرا اغلب یک ارتباط مستقیمی میان برخی از بیماری های زمینه ای کبد متصور شده اند اما این حالت نیست.در واقع،رنگ قهوه ای پوست که معمولا پس از 40 سالگی خود را نشان می دهدبه طور مستقیم مربوط به قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول دوران کودکی و جوانی است.مدت زمان زیادی است که همه می دانیم اشعه ماورای بنفش خورشید می تواند باعث آسیب طولانی مدت به پوست انسان شود.گرفتن در معرض خورشید یک علت مستقیم شرایط برای وقوع سرطان پوست است.به خاطر همین است که بسیاری از پزشکان مدافع اجتناب از مدت زمان طولانی مدت زیر نور خورشید و یا استفاده از کرم های ضد آفتاب با حفاظت uv هستند.مواجهه و در معرض قرار گرفتن با خورشید بدون محافظت می تواند به توسعه گندمی شدن در مراحل بعدی زندگی فرد منجر شود.این اتصال ثابت است و در واقع حتی قرار گرفتن در معرض منابع مصنوعی نور uv مانند تخت های برنزی نیز به علت وجود نقاط خورشید است.
علل ایجاد لکه های خورشیدی روی پوست چیست؟
لکه های ناشی از نور خورشید روی پوست، تیره تر از تن طبیعی پوست شما هستند. آنها ممکن است کمی هم دچار برآمدگی شده باشند. اساسا، لکه های خورشیدی آسیب پوستی هستند که در اثر قرار گرفتن طولانی مدت پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید ایجاد می شوند. لکه های خورشیدی معمولا در مناطقی که به طور منظم در معرض نور خورشید هستند، مانند صورت، روی دست ها، شانه ها و بازوها ظاهر می شوند. در صورت که فرد طاس باشد، لکه های خورشیدی روی پوست سر او نیز مشاهده می شود. لکه های خورشیدی با افزایش سن افزایش می یابند. زیرا با بالا رفتن سن، برای پوست دشوار است که خودش را ترمیم کند.
اوایل دانشمندان تصور می کردند که لکه های خورشیدی روی پوست به سلامت کبد مربوط است. به همین دلیل واژه لکه های کبدی را برای آن انتخاب کردند. اما بعدها مشخص شد که این فرضیه کاملا غلط است. زیرا هیچ ارتباطی بین لکه های خورشیدی روی پوست و کبد وجود ندارد. علی رغم تشابه ظاهری، لکه های خورشیدی روی پوست شبیه به کک و مک نیستند. البته کک و مک هم به علت نور خورشید ایجاد می شوند. اما اندازه کوچکتری نسبت به لکه های خورشیدی دارند. ضمن این که کک و مک می تواند به ارث برده شود. در حالی که لکه های خورشیدی می توانند در هر کسی از هر سن ظاهر شود.
حالا که می دانیم چه چیزی باعث ایجاد لکه های خورشیدی می شود، آیا راهی برای جلوگیری از آن وجود دارد؟ اگر دارای لکه های خورشیدی روی پوست باشیم، آیا راهی برای از بین بردن آن ها وجود دارد؟ خوشبختنانه، ما به هر دو پرسش در زیر پاسخ می دهیم.
درمان
علم پزشکی برای درمان لک های صورت روش های متفاوتی چون :لایه برداری شیمیایی، کرایوتراپی و لیزر فرکشنال را ابداع کرده است. اگر چه این روش های درمانی بسیار موثر هستند اما از لحاظ هزینه ای بسیار گران می باشند و از طرفی به لحاظ عوارض جانبی نیز برابر هستند.
در این قسمت از سلامت پوست و موی نمناک به معرفی چندین روش درمانی برای رفع لک ها خواهیم پرداخت :
1-میکرودرمابراسیون :
این روش برای از بین بردن لک های صورت می باشد ، این گونه که با استفاده از ذرات پودری داخل دستگاه از سطح روی پوست عمل لایه برداری را انجام می دهد.
برای نتیجه گیری بهتر از این روش جلسات متععدی لازم می باشد.
2-فتوشیمیایی :
این درمان برای رفع لکه ها انجام می گیرد . در علم پزشکی درمان فتوشیمیایی به عنوان درمان های نوری پالس شدید نیز شناخته می شود . این روش با لیزر درمانی متفاوت است ، چرا که پوست را در معرض منبع نور شدیدی قرار می دهند.
3-لیزر درمانی :
لیزر یکی از درمان های متداول پزشکی برای رفع و درمان لکه ها می باشد . برای انجام این روش حتما به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا مطمئن شوید که عامل این لکه های پوستی سرطان نباشد.