یک نقطه قهوه ای روی صورت شما ممکن است به سختی قابل تشخیص باشد، اما اگر چند تا از این لک ها را داشته باشید چه می شود؟اگر لکه های قهوه ای دارید، بدانید که تنها نیستید , نقطه سیاه یا لکه قهوه ای پوست نیز شایع است .لکه های قهوه ای پوست که مزاحم زیبایی چهره هستند باید درمان شوند.
بسیاری از زنان و مردان تغییرات رنگ پوستی بر روی صورتشان دارند، و عوامل بسیار زیادی مسئول این اتفاقات هستند لکه های تیره ،می تواند نتیجه ژنتیک، بارداری، اشعه UV، اسکار و زخم آکنه و بیماری های پوستی باشند.
تغییرات هورمونی ناشی از استرس، به خصوص در افراد بین 20 تا 50 ،می تواند باعث لکه های تیره شود ، مستقیم وارد بحث درمان های موثر و قطعی برای از بین بردن لکه های تیره و قهوه ای رنگ خواهیم پرداخت .
لکه های قهوه ای ناشی از تولید بیش از حد ملانین یا رنگدانه های پوستی هستند. پزشکان همیشه دلیل ایجاد و رشد لکه های قهوه ای را نمی دانند. پیری پوست، قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا دیگر اشکال ماوراء بنفش (UV) مانند حمام آفتاب گیری یا برنزه کردن پوست بدن، همه علت لک صورت هستند. احتمال ایجاد و رشد لکه های قهوه ای در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند، بیشتر است. ازجمله در نواحی زیر:
- صورت
- پشت دست ها
- شانه ها
- قسمت فوقانی کمر
- ساعد یا بازو
عوامل خطر
مردم در هر سن، جنس و نژادی که باشند، پوست آنها مستعد ایجاد و رشد لکه های قهوه ای است. با این حال لکه های قهوه ای در افرادی که برخی از عوامل خطر خاص را دارند، شایع تر است. این عوامل عبارتند از:
- داشتن سن بیش از ۴۰ سال
- داشتن پوست روشن
- به صورت مکرر در معرض نور خورشید قرار گرفتن
- استفاده ی مکرر از حمام آفتاب یا برنزه کردن پوست
علائم و نشانه ها
- رنگ آنها طیف وسیعی از قهوه ای روشن تا سیاه دارد.
- بافتی شبیه به بافت دیگر مناطق پوست دارند.
- بدون درد هستند.
- معمولاً در مناطقی از پوست که در معرض نور خورشید است، به وجود می آیند.
علل تشکیل لکه های پوستی روی بدن
آسیب به پوست با تابش آفتاب
افرادی که به مدت طولانی در معرض تابش اشعه خورشید قرار دارند یا مدت طولانی از دستگاه های سولاریوم استفاده می کنند بیشتر به لک های پوستی مبتلا می شوند. احتمال تشکیل لک های پوستی در مناطقی از بدن مانند صورت، دست یا بازو که بیشتر در معرض تابش نور آفتاب قرار دارند بیشتر است.
تغییرات هورمونی
ملاسما یک بیماری پوستی است که منجر به ایجاد لک ها یا نواحی تیره رنگ کوچکی در سطح پوست می شود. این بیماری در خانم ها به ویژه در دوران بارداری شایع تر است. طبق تحقیقات آکادمی پوست آمریکا، هورمون ها ممکن است باعث تحریک ایجاد ملاسما در افراد شوند.
عوارض جانبی دارو
برخی از داروهای خاص می توانند میزان تولید رنگدانه های پوستی را افزایش داده و منجر به تشکیل لکه های تیره در پوست شوند. شایع ترین نوع این داروها، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (nsaids)، تتراسایکلین ها و داروهای روان گردان است.
التهاب
لکه های تیره می توانند پس از گذشت یک دوره التهاب روی پوست ایجاد شوند. التهاب ممکن است به دلایل مختلفی از جمله اگزما، پسوریازیس، آسیب به پوست و آکنه در سطح پوست ایجاد شوند.
التیام زخم
لک های تیره ممکن است بعد از نیش حشرات، سوختگی یا بریدگی های بهبود یافته در سطح پوست باقی بماند. این نوع از لک ها ممکن است با گذشت زمان محو شوند.
تحریک و خارش
محصولات آرایشی و مراقبت از پوست و مو می توانند سطح پوست را تحریک کرده و باعث ایجاد لکه های تیره در آن شوند.
دیابت
دیابت می تواند باعث تیره تر شدن مناطقی از پوست شود. شرایط پوستی مرتبط با دیابت شامل acanthosis nigrican بوده که موجب تیرگی، پوسته پوسته شدن و درموپاتی پوست شده که اکثر مردم آن ها را با لکه های ناشی از افزایش سن اشتباه می گیرند.