در دوران بارداری، بدن تغییرات زیادی می کند. هورمون ها در حال جوش و خروش هستند، پاها باد می کنند و در محل هایی غیرمتعارف موهایی شروع به رشد می کنند. این موضوع می تواند در هر جایی از بدن اتفاق بیافتد، اما بیشتر مواقع بر روی شکم، سینه و صورت رخ می دهد. این مسئله ضمن آزار دهنده بودن، نگرانی های در مورد روش های حذف موهای زائد برای زنان باردار ایجاد می کند.
زمانی که شکم به اندازه مشخصی بزرگ می شود، اصلاح آن به کار دشواری تبدیل می شود. با وجود این که در حال حاضر بیشتر خانم ها روش های دائمی حذف مو نظیر لیزر را ترجیح می دهند، بسیاری از زنان باردار در مورد ایمنی این روش ها برای خود و جنین، نگرانی هایی دارند. متاسفانه، تحقیقات اندکی بر روی تعیین ایمنی روش حذف موهای زائد در زمان بارداری صورت گرفته است. با این حال در این جا تلاش کرده ایم تمامی اطلاعات موجود در این زمینه را با شما به اشتراک بگذاریم.
در سه ماهه دوم بارداری، هورمون های مادر توازن خود را از دست می دهد، این موضوع رویش مو در بدن را افزایش می دهد. رشد موهای زائد یا مردمویی (هیرسوتیسم) در زمان بارداری به واسطه نوسان های هورمونی ایجاد می شود. در این بازه زمانی افزایش ترشح هورمون های مردانه یا آندروژن ها از تخم دان و جفت، این مشکل را ایجاد می کند.
خوشبختانه، موهایی که در دوران بارداری و به دلیل هورمون ها ایجاد می شوند، چندان پایدار نیستند و تنها شش ماه بعد از زایمان، همه این مسائل به حالت طبیعی خود باز می گردند.
بیشتر زنان در دوران بارداری به درجاتی از پر مویی دچار می شوند که معمولاً در صورت مشخص تر از سایر نواحی است. این موی اضافی که به علت افزایش نسبت موهای در حال رشد در مناطق مختلف بدن است، تحت تأثیر عوامل هورمونی بوده و در عرض شش ماه پس از زایمان غالباً از بین می رود.
همچنین به علت مشابه یعنی افزایش نسبت موهای در حال رشد، موهای سر نیز پر پشت تر از حالت طبیعی شده و از ریزش طبیعی موها هم به طور قابل ملاحظه ای کاسته می شود به همین دلیل اغلب خانم ها از موهای خود در دوران بارداری رضایت دارند؛ اما پس از زایمان و برگشت وضعیت هورمونی بدن به حالت عادی، با ریزش موی نسبتاً شدیدی در فاصله ۳ الی ۴ ماه پس از زایمان روبه رو می شوند. شیر دادن به نوزاد تأثیری در روند آن ندارد.د نیمه دوم حاملگی به ندرت ممکن است افزایش در موهای تیپ مردانه در ناحیه صورت ایجاد گردد.
خانم های بارداری اغلب از شکنندگی ناخن ها و ایجاد شیارهای عرضی در آنها شکایت می کنند و در مواردی نیز امکان دارد که صفحه ناخن از بستر آن جدا گردد. همچنین خطوط طولی تیره رنگی ممکن است در ناخن ها دیده شود. در طی بارداری فعالیت و میزان ترشح غدد اکراین به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد که این افزایش تعریق احتمالاً منجر به افزایش جوش های عرق سوز نیز شود. میزان ترشح غدد چربی در حین حاملگی افزایش می یابد. همچنین در دوران بارداری غدد چربی روی هاله نوک پستان بزرگ شده و به صورت برجستگی های کوچک قهوه ای رنگ ظاهر می شوند.
مشکلاتی که لیزر رفع موهای زائد می تواند برای زنان باردار ایجاد کند:
- از آنجایی که لیزر درمانی روشی زمان بر است و ۸ تا ۱۰ جلسه زمان نیاز دارد، ممکن است جلسات آن با زایمان فرد باردار تداخل داشته باشد. همانطور که می دانید فاصله افتادن بین جلسات لیزر درمانی می تواند تاثیر آن را کمتر کند.
- در برخی موارد دیده شده است که اشعه ی لیزر موجب گرفتگی عضلات زیر شکم و ران ها می شود که این امر می تواند برای زنان باردار غیر قابل تحمل و سخت باشد.
- به دلیل اینکه زنان باردار با افزایش حجم شکم و وزن مواجه هستند این مورد می تواند انجام لیزر درمانی و حرکت را برایشان سخت و مشکل ساز کند.
- اکثر زنان باردار در برخی نواحی بدن با تغییر رنگ پوست مواجه می شوند، در این حالت لیزر درمانی می تواند روی نواحی که تغییر رنگ داده اند تاثیرات نامطلوبی به جای بگذارد.
- برخی از دستگاه های لیزر که مجهز به سیستم خنک کننده نیستند و یا مواردی که فرد از انجام آن احساس درد می کند، پزشکان از کرم ها و یا مواد بی حسی استفاده می کنند. این مواد شیمیایی جذب پوست شده و ممکن است برای جنین خطر آفرین باشد.
- به دلیل حساس بودن پوست در دوران بارداری ممکن است لیزر درمانی موجب بروز حساسیت های پوستی، تورم و خارش شده و فرد باردار را اذیت کند.