درباره جرم گیری دندان بهتر است بدانید که هیچ گونه دردی ندارد و رسوب هایی که بر روی دندان جمع شده اند با استفاده از این اقدام به طور کامل از بین می روند. وجود جرم بر روی دندان می تواند به بوی بد دهان منجر گردد و در صورتی که اقدامی برای از بین بردن آنها صورت نگیرد پوسیدگی های دندان و بیماریهای لثه ای را به دنبال خواهد داشت.برخی روش های خانگی وجود دارد که می تواند گزینه ی مطلوبی برای جرم گیری دندان باشد. در صورتی که جرم های یاد شده حاد باشند در این صورت ضروری است که با استفاده از دستگاه های ویژه اقدام به جرم گیری دندان کنید.بزاق دهان و همچنین میکروب های موجود در دهان از عوامل تشکیل جرم دندان می باشند. جرم گیری دندان در روزهای آغازی با توجه به این موضوع که لایه های ضخیمی از جرم ایجاد نشده است به آسانی قابل انجام است.
ولی اگر لایه های جرم دندان ضخیم باشد در این صورت ضروری است اقدامات جدی تری را در نظر بگیرید. افرادی که به طور جدی از سیگار و الکل استفاده می کنند به زودی به وجود جرم بر روی دندان ها مبتلا می شوند حتی مصرف بیش از حد قهوه و چای و نوشیدنی های رنگی نیز جرم روی دندان ها را تشدید می کند.
پلاک دندان چیست؟
چقدر تعجب می کنید اگر بدانید پلاک روی دندانتان چیست؟ پلاک دندانی که به پلاک دندان نیز معروفند، پلاک میکروبی و بیوفیلم دندانی فیلم نرم، چسبنده ای است که روی دندانها ساخته می شود. پلاک بی نهایت چسبنده، بدون رنگ تا زرد کمرنگ، ته نشین شده از بیوفیلم است که بطور به شکل منظم روی دندان شما قرار دارد. وقتی بزاق، غذا و مایعات با هم ترکیب می شوند آنها لایه ته نشین شده باکتریایی تولید می کنند که در محل اتصال دندان به لثه جمع می شود. پلاک حاوی باکتری است که اسید تولید می کند که این اسید به مینای دندان حمله کرده و می تواند لثه را تخریب کند. اگر درمان نشود، تخریب بصورت دائمی می شود. پلاک حاوی میلیونها باکتری است که از مواد غذایی و آشامیدنی که شما هر روز می خورید، تغذیه می کنند. اگر باکتریها از پلاک به روی دندان ته نشین شوند و بصورت منظم از طریق مسواک زدن و نخ دندان کشیدن تمیز نشوند، می توانند سبب پوسیدگی دندان و بیماری لثه و ایجاد جرم، شوند.
پلاک دندان منجر به ساخت شدن جرم می شود
به مرور زمان اگی پلاک از پایه پاک نشود، مواد معدنی از بزاق وارد بیوفیلم پلاک می شود و سبب می شود که این لایه در مدت 24 تا 72 ساخت سخت شده به جرم تبدیل شود. و در حالیکه شما تلاش می کنید پلاک را در خانه پاک کنید، جرم تمیز کردن جرم به کمک یک متخصص دندانپزشک نیاز دارد.
آیا می دانید 68% از بزرگسالان جرم دندان دارند؟ جرم دندان همچنین کالکولوس دندانی نیز نامیده می شود. وقتی در حال سخت شدن روی دندانها است به رنگ زرد یا قهوه ای در می آید. به دلیل اینکه جرم روی دندانها ایجاد می شود به شدت به مینای آن چسبیده است و فقط توسط متخصص دندانپزشکی قابل پاک شدن است. شما در معرض خطر بزرگتر پیشرفت جرم به سمت بریس ها، خشکی دهان، متراکم شدن دندانها، مصرف سیگار و بالا رفتن سن، قرار دارید. افراد مختلف به اندازه های مختلف مستعد تولید جرم هستند. برای برخی با بالا رفتن سن ایجاد جرم سریعتر می شود.
مراحل جرمگیری دندان
در ادامه مراحل و چگونگی انجام جرم گیری دندان را شرح خواهیم داد.
مرحله اول: جرم گیری و کورتاژ لثه
دو روش اصلی برای جرم گیری دندان وجود دارد، البته بعضی از دندان پزشکان از هر دو روش استفاده می کنند. در ادامه این دو روش شرح داده می شود.
- جرم گیری با ابزارهای دستی: دندان پزشک شما در این حالت از یک جرم گیر دندان استفاده می کند و به صورت دستی پلاک های موجود روی دندان را از بین می برد. ار آنجا که دندان پزشک توانایی مشاهده پلاک ها را ندارد، مجبور است از حس لامسه خود برای شناسایی نواحی ایجاد پلاک و رسوب بر روی دندان ها استفاده کند.
- جرم گیری با ابزارهای اولتراسونیک: ابزار جرمگیری دندان اولتراسونیک پلاک ها را از روی دندان شما با لرزش یک سر فلزی، پاک می کند، در این روش از اسپری کردن آب برای شستن پلاک ها از روی دندان و سرد نگهداشتن سر دستگاه استفاده می شود.
- کورتاژ لثه: زمانی که با حذف جرم و پلاک دندان ها، همچنان عوامل ایجاد عفونت در بافت اپیتلیوم (بافت پوششی) لثه ای اطراف دندان باقی بماند، با انجام کورتاژ لثه ای می توان درمان را انجام داد. لیزر با حذف بافت اپیتلیوم عفونی و حفظ بافت همبند سالم در لایه های زیرین، موجب می شود که بافت لثه ای سالمی ساخته شود.
در جرم گیری و جرم گیری عمیق دندان ها معمولا در دو تا چهار جلسه انجام می گیرد. دندان پزشک برای این که احساس درد نکنید، لثه ها را با استفاده از بی حسی موضعی بی حس می کند. در هر جلسه یک چهارم دهان و به مدت ۴۵ دقیقه تحت درمان قرار می گیرد. در صورتی که بیماری لثه پیشرفته نباشد، جرم گیری در یک جلسه به طور کامل انجام می گیرد.
مرحله دوم: بروساژ دندان
احتمالا شما هم واژه بروساژ دندان را همراه با جرمگیری دیده یا شنیده اید. دندانپزشکان با آغشته کردن دندان ها به خمیر مخصوص و استفاده از وسیله ای چرخشی که یک برس به سر آن بسته شده است، اقدام به بروساژ سطوح دندانی می کنند، این کار معمولا بعد از جرمگیری دندان و برای به وجود آوردن سطح صیقلی روی دندان و همچنین حذف رنگ ها و لکه هایی که چسبندگی زیادی ندارند، استفاده می شود.
مرحله سوم: صیقلی کردن دندان باAirFlow
صیقلی کردن دندان با Airflow روشی ایده ال برای از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از کشیدن سیگار و قلیون، مصرف چای و قهوه است، زیرا علاوه بر سفید شدن دندان ها، به طور کامل پلاک دندانها را از بین می برد. از این روش برای پاکسازی و باز کردن فیشرها قبل از شیار بندی استفاده می شود.
این روش جرمگیری دندان با صیقل دادن دندان بدون تماس مستقیم، فشار و گرما باعث بهبود وضعیت دندان های بیمار می شود و نسبت به دیگر روش های درمانی پریودنتال برتری دارد. در این روش، یک اسپری هوا و سدیم بی کربنات و جت آب برای برطرف کردن پلاک و لکه ها مورد استفاده قرار می گیرند. در این روش بیمار دردی را حس نخواهد کرد
هزینه جرمگیری دندان در مقایسه با هزینه ارتودنسی با این روش مقرون به صرفه است، همچنین این روش ایمن و بدون عوارض می باشد. این روش همچنین برای آماده نمودن سطح دندان برای استفاده از وسایل پروتزی و ارتودنسی و پاکسازی سطح دندان پیش از درمان با فلوئورید مفید است.
پلاکدندان آغازگر یک بیماری پریودنتال است. رسوب ها و تغییر رنگ دندان باعث می شوند تا سلامت دندان به خطر بیفتند. روش جرمگیری دندان به روش AIRFLOW سطوح دندان ها را بهتر از همیشه تمیز کرده و صیقل می دهد. پس از انجام این کار، از صاف شدن دندان ها و ظاهر روشن و شفاف آن ها شگفت زده می شوید.
درمان با لیزر
جرم گیری دندان و جرم گیری عمیق لیزری دندان هم به منظور پیشگیری و هم به عنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. این روش ها به عنوان یک اقدام پیشگیرانه استفاده می شود.
پس از روش های پاکسازی عمیق، پاکت های لثه و سطوح ریشه با یک لیزر آبی درمان می شوند تا اتصال مجدد بافت های لثه را بهبود ببخشد. این کار باعث تسکین التهاب و بهبودی سریع بافت های لثه می شود و باعث اتصال دوباره ی بافت های لثه به دندان می شود.
در طول جلسه بعدی، دندان پزشک مجددا لثه ها را معاینه می کند تا میزان بهبودی پاکت های لثه را بررسی کند. در صورتی که عمق پاکت های لثه هنوز بیش از ۳ میلی متر باشند، روش های درمانی قوی تر تجویز می شود.