اگر به اندازه کافی بیوتین دریافت نکنید، ممکن است دچار ریزش مو شده یا با بثورات جلدی قرمز رنگی روی پوستتان مواجه شوید. با این حال کمبود بیوتین بسیار نادر است و در اغلب موارد رژیم غذایی می تواند کل بیوتن روزانه مورد نیاز شما را تامین کند.با این حال بعضی از افراد دریافت بیوتین را از طریق مکمل های غذایی افزایش می دهند تا «بیشتر» از اثرات مثبت آن روی سلامتی پوست و مویشان بهره مند شوند. اما آیا مکمل بیوتین واقعا چنین تاثیری دارد؟
کراتین نوعی پروتئین است که در ساختار مو، ناخن و پوست نقش دارد. بیوتن در زیرساخت های کراتین حضور دارد اما محققان هنوز نمی دانند که نقش دقیق بیوتین در سلامتی پوست و مو چیست.در حال حاضر شواهد زیادی وجود ندارد که نشان دهد افزایش مصرف بیوتن می تواند باعث تسریع و بهبود رشد موها شود. به عنوان مثال در سال 2015 مطالعه ای روی خانم هایی که از نازک شدن تارهای موی خود شکایت داشتند، انجام شد. در این مطالعه شرکت کنندگان برای 3 ماه، روزانه دو عدد قرص مکمل پروتئینی حاوی بیوتن مصرف کردند. در پایان مطالعه مشخص شد افرادی که از این مکمل استفاده کرده بودند، هم ریزش موی کمتری داشته و هم سرعت رشد موهایشان بهتر شده بود.
کمبود بیوتین در افراد سالم بسیار نادر است و انجمن غذا و داروی آمریکا توصیه ای برای مصرف مکمل این ویتامین ندارد. در افراد بزرگسال سالم نیاز روزانه به بیوتن حدود ۳۰ تا ۱۰۰ میکروگرم است که معمولا از طریق رژیم غذایی تامین می شود.اغلب افراد به راحتی می توانند مقدار بیوتن مورد نیازشان را به طور روزانه از رژیم غذایی تامین کنند. غذاهای غنی از بیوتین شامل: جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، لوبیای سویا و سایر حبوبات، بادام زمینی، گردو، بادام و... ،غلات کامل، موز، گل کلم و قارچ است.
گرما تاحدی می تواند بیوتین را غیرفعال کند بنابراین برای افزایش دریافت این ویتامین مهم از رژیم غذایی بهتر است مواد غذایی را به شکل خام مصرف کرده یا از موادی استفاده کنید که کمتر فراوری شده باشند.
مکمل های بیوتین به شکل های مختلف از کپسول گرفته تا قرص در بازار موجودند. اغلب افراد بدون هیچ عارضه جانبی می توانند از مکمل های بیوتین استفاده کنند اما در بعضی موارد نیز عوارض جانبی مختلفی همچون تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلانی و... برای این مکمل گزارش شده است.
مصرف مکمل بیوتین به همه افراد توصیه نمی شود و اثر اضافه ای بر سلامتی ندارد، بنابراین بهتر است پیش از شروع مصرف آن با یک پزشک مشورت کنید. از طرف دیگر بیوتین از جمله ویتامین های محلول در آب است که مقادیر اضافه آن از طریق ادرار از بدن دفع می شود و احتمال مسمومیت با دوز بالای این ویتامین را بسیار پایین می آورد. البته در بعضی موارد افراد در صورت مصرف مقادیر بالای بیوتین ممکن است دچار بثورات پوستی شوند.اغلب افراد هیچ اثر خاصی از مصرف مکمل بیوتن نخواهند دید مگر اینکه مصرف این مکمل را چندین ماه ادامه دهند. درواقع برای گرفتن بهترین نتیجه باید در مصرف این مکمل مداومت به خرج دهید.
بیوتین برای مو، پوست و ناخن های سالم
کمبود این ویتامین به ندرت اتفاق می افتد ولی چون افراد مبتلا به کمبود مواد ضروری بدن، اغلب علائم ریزش مو یا جوش های قرمز پوستی را نشان می دهند، به توصیه پزشکان باید مقدار مصرف بیوتین را افزایش دهید.کراتین پروتئین اصلی تشکیل دهنده مو، پوست و ناخن است و بیوتین زیرساخت کراتین بدن را تقویت می کند. مطالعاتی که در مورد تاثیر بیوتین برای مو و رشد آن وجود دارد، محدود است. در طی مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۵، زنانی که موهای کم پشت و نازکی داشتند، مکمل حاوی بیوتین را به مقدار دو بار در روز و به مدت ۹۰ روز مصرف کدند.در ابتدا و انتهای این تحقیق، تصاویر دیجیتالی از قسمت های کم پشت تر موی سر آنها گرفته شد. موهای افراد شرکت کننده شسته و سپس تعداد موهای ریخته شده آنها شمارش شد. بر اساس نتایج محققان دریافتند زنانی که قرص بیوتین مصرف کرده اند، رشد چشمگیری در قسمت های کم پشت موهای خود تجربه کردند و همچنین ریزش موی کمتری داشتند. مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۲ انجام شد نیز نتایج مشابهی را نشان می دهد. افراد شرکت کننده در این تحقیق رشد مو و کیفیت بیشتری را بعد از ۹۰ و ۱۸۰ روز مشاهده کردند.
دیگر فواید قرص بیوتین
اگرچه اکثر تحقیقات برای تاثیر بیوتین بر روی ریزش مو انجام شده است، اما فواید مهم دیگری دارد که می توان به آن ها اشاره کرد.برای مثال، بیوتین یکی از ویتامین هایی است که متابولیسم بدن را بهبود می بخشد. بیوتین، گلوکوز به دست امده از کربوهیدرات را به انرژی تبدیل می کند و به آمینو اسیدهای بدن کمک می کند تا عملکرد جسمانی بدن را بهبود ببخشند.
همچنین از فواید بیوتین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش التهاب
- بهبود عملکرد شناختی
- کمک به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت
- افزایش کلسترول خوب HDL و کاهش کلسترول بد LDL
دوز و زمان مصرف قرص بیوتین
کمبود ویتامین B-7 در بدن نادر است، بنابراين اداره غذا و داروی ایالات متحده یک رژیم غذایی تعیین شده را برای تامین بیوتین پیشنهاد نمی کند. چراکه دوز و زمان مصرف قرص بیوتین، می تواند بر اساس سن، جنسیت و سلامت کلی فرد متغیر باشد.
اما به طور کلی، متخصصان میزان دوزی که برای مصرف قرص بیوتین پیشنهاد می دهند به این شکل است: هر فرد با سن ۱۰ سال یا بیشتر، می تواند بین ۳۰ تا ۱۰۰ میکروگرم (mcg) در روز مصرف کند.
مقدار دوز مصرفی قرص بیوتین برای اطفال و کودکان به شکل زیر است:
- از تولد تا ۳ سالگی: ۱۰ تا ۲۰ میکروگرم
- سنین ۴ تا ۶ سال: ۲۵ میکروگرم
- سنین ۷ تا ۱۰ سال: ۳۰ میکروگرم
زنان باردار و شیرده به میزان بیشتری بیوتین نیاز دارند.
آمپول بیوتین برای رشد مو
- از آمپول بیوتین برای تقویت مو و درمان ریزش مو استفاد می شود.
- این آمپول معمولا به همراه آمپول بپانتن (ب۵) مصرف می شود.
- هر بسته آمپول بیوتین حاوی ۶ عدد بوده و هر آمپول حاوی ۵۰۰۰ میکروگرم بیوتین است.
- اگر به فشار خون، بیماری های قلبی و عروقی، کلیوی، حساسیت پوستی و سایر مشکلات مبتلا هستید، قبل از تزریق آمپول بيوتين و بپانتن با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوره معمول مصرف آمپول بیوتین و بپانتن هفته ای ۱ بار تزریق به مدت ۶ هفته می باشد.
- امروزه با وجود طیف گسترده ای از مکمل های غذایی، کمتر این آمپول را تجویز می کنند. مگر در موارد خاص که شخص مشکل در جذب ویتامین داشته باشد.