ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی و بررسی فیلم زنانی با گوشواره‌های باروتی

  دوشنبه، 10 مرداد 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی و بررسی فیلم زنانی با گوشواره‌های باروتی
در این مطلب به معریف و بررسی فیلم زنانی با گوشواره‌های باروتی خواهیم پرداخت.باما همراه باشید.

خلاصه فیلم زنانی با گوشواره های باروتی

داستان این فیلم در مورد یک روزنامه نگار زن عراقی است که در جریان جنگ، با زنان و کودکان آواره داعشی آشنا می شود و همراه آنها وارد کمپ خانواده های داعشی خارجی و داخلی (عراقی) می گردد.

نقد فیلم زنانی با گوشواره های باروتی

مشکل اصلی دیگر فرم نیست، تعداد بی شمار تولیدات مستند ایرانی درباره جنگ عراق و سوریه و ایران در برابر داعش است با موضوعی مشترک. تا جایی که هر چقدر هم موضوع و رویداد فرعی در دل موضوع اصلی گنجانده شود، باز هم جذابیت فرم نمی تواند به داد سوژه ای برسد که هزاران بار تکرار شده است. اصل ماجرا در این حقیقت نهفته است که تصاویر آشنا با محور مشقات آسیب دیدگان و تجاوز شدگان از داعش در عراق و سوریه توسط تولیدکنندگان داخلی، بیش از ظرفیت کل سینمای مستند ماست.

تصویرفیلم زنانی با گوشواره‌های باروتی

تولیدات انبوه آنقدری هست که حالا ما بگوییم چیزهای زیادی در مورد داعش می دانیم که حتی اعضای این حکومت متحجر نیز ممکن است اطلاعی از آن نداشته باشند. فرم در این حالت می تواند به داد اثر برسد، اما تا کجا و چقدر؟ فرم می تواند تکراری ترین موضوعی واحد را نیز مجدد قابل اعتنا جلوه دهد. تصور کنیم موضوع واحدی همچون زلزله در جغرافیایی مشخص، طبق یک برنامه مشخص، به هزار کارگردان مستند برای تولید ارجاع شود. آنچه در میان این هزار اثر نهایی، تفاوت ایجاد خواهد کرد، فرم است و بیشتر این آثار از مناظر گوناگون به دلیل موضوع مشترک تکراری خواهند بود.

«مستند زنانی با گوشواره های باروتی» چنین دافعه و جاذبه ای در بحث موضوع و فرم دارد. موضوع اصلی همان موضوعِ چند صد مستندی است که ایرانی ها در عراق و سوریه در طول این چند سال سرمایه گذاری و تولید کرده اند و تصاویر اختصاصی از رنج زنان، خشونت داعش، کودکان بی سرپرست، دگماتیسم ایدئولوژیک، داعشی هایی از چندین تبار و ملت، اختلافات فرقه ای و… از نظر موضوع، بارها در آثار مشابه دیده شده است.

با این حال جذابیت «زنانی با گوشواره های باروتی» در عنوانش و زنانی است که در مستند محوریت دارند. زنی خبرنگار یا گزارشگر که می خواهد با همکار تصویربردارش به خط مقدم نبرد با داعش برود و آنجا به زنانی داعشی و اسیر برمی خورد که همچنان جویای خلافت اسلامی داعش هستند و از آن روزگار به نیکی یاد می کنند. مستندساز محور را زنان می گذارد و غالباً در گفتگوها و تصاویرش، مادرانی را برجسته می کند که همگی صاحب کودک اند. بنابراین مستند دارای فرمی روایی و البته اختصاصی در بیان موضوعی تکراری است.

مستندساز در میان خیل عظیم رویدادها، تنها بر زنان تأکید می گذارد. با این حال در چند سکانس این وحدت رویه کاملاً از یاد می رود. گفتگو با چند کودک در لوکیشن های مختلف، مخصوصا پرداخت بیش از اندازه بر نوجوانی پسر، عنوان فیلم را زیر سوال می برد. تصور اینکه، تنها نقطه اتکای فرمیِ فیلم همین تأکید بر زنانی رنج کشیده است که تنها زیور زندگی شان گلوله و باروت بوده، و این مسئله با مصاحبه طولانی با نوجوان پسری رنگ ببازد، نمی تواند توجیهی در قبال عنوان مستند داشته باشد. به نظر اینجا در این محدودۀ فرمی، تنها حضور زنان و نوزادانی در آغوش می توانست کفایت کند و ساختمان فیلم را با انسجام بیشتری همراه سازد.

تصویرفیلم زنانی با گوشواره‌های باروتی

نقطه اتکای مستند، تلفیق نگاهی انسانی به زندگی و خشونتی است که بوی مرگ می دهد. فیلم ساز کاراکترش را تا پای مرگ پیش می برد یا بهتر است بگوییم هم عوامل تولید مستند و هم کاراکتر محوری اش پا به پای هم تا مرگ پیش می روند تا به یک اصل یا یک محتوای قابل توجه برسند. اینکه این زنان وامانده داعشی همچنان سودای زندگی شان در دوران خلافت را در سر می پروند. چنین نکته ای به نظر در کمتر مستند ایرانی در لوکیشن عراق و سوریه با موضوع داعش دیده شده است.

بنابراین مستندساز برای تکمیل پروژه ی محتوایی اش، ابتدا خشونت داعش و گلوله را نمایش می دهد و سپس به سراغ زنان داعشی رفته و نیت درونی آنان را افشا می کند. بدین صورت که در آغاز چند مرحله برای سفر زن خبرنگار به مرکز جنگ در نظر گرفته می شود. او برای شروع سفر مخالف هایی از جانب نیروهای دولتی و ائتلاف ضد داعش را می بیند و پشت سر می گذارد و در ادامه برای رسیدن به سوژه هایش یعنی زنان داعشی، مخالف هایی از جانب فرمانده منطقه می بیند و نهایتاً به هدف می رسد.

بی شک مستندسازان غیرحرفه ای با حذف این ماجرای سفر و چگونگی رسیدن به سوژه، تنها به خود زنان داعشی اکتفا می کنند و نهایتاً مستندی خبری گزارشی ارائه می دهند. اما اینجا در «زنانی با گوشواره های باروتی» همین مقدمه ی طولانی، از چگونگی رسیدن به مقر نگهداری از زنان داعشی اسیر، نتیجه را هولناک تر جلوه می دهد.

زنان یاد و خاطره داعش را زنده می کنند، هیچ کدام مشتاق نیستند بپذیرند فرزندان و همسران داعشی شان قتل هایی شنیع انجام داده اند، نمی خواهند باور کنند و یا اساساً نمی توانند بپذیرند که داعش با چه هول و ولایی حکومت کرده است و نمی توانند بفهمند که با تخلیه هر منطقه از داعش چه جنایاتی پرده برداری می شود. تمام این شوک واردشده به ما از تشریح دیدگاه مثبت زنان داعشی نسبت به خلافت اسلامی، به خاطر همان مقدمه طولانی است و رنجی که لیدر برای رسیدن به سوژه متحمل شده است.

مستند «زنانی با گوشواره های باروتی» یک وصله نیز دارد و آن القای نوع دوستی کودکان عراقی و داعشی است. آنجایی که یک گوشی طبی ضربان قلب به کودکان داده می شود تا آنها یک بازی انسان دوستانه را در بین یکدیگر راه بیندازند. کودکان با این گوشی طبی به سراغ هم می روند و بین ضربان قلب هایشان و مرگ، مفهوم زندگی و ارزش زیستن را یادآوری می کنند. زمینه چینی این سکانس نیز پیش تر نهاده شده است. آنجا که برخی کودکان با انگ داعشی بودن از اجتماع دیگر کودکان عراقی جنگ زده، دچار کدورت هستند. این سکانس از معدود لحظاتی از مستند است که طراحی فیلمنامه را به رخ می کشد و با لحظات نفس گیر و زنده و مشاهده گر اثر سنخیت ندارد. گرچه چنین استدلالی به تمامی نمی تواند دلیلی بر ضعف یا قدرت باشد و از نگاه سبک شناسانه با در نظر گرفتن شیوه مستندساز قابل تأمل است.

با این حال مستندساز در اوج نگاه انسانی با کودکانی که با کشف ارزش زیستن، دشمنی را کنار می نهند، همچنان پایانی غم انگیز را برای چنین روایتی برمی گزیند. مرگ عکاس در راه بازگشت، با اصابت خونپاره، از این جهت در پایان مستند قرار می گیرد تا نگاه کنایه آمیز مستندساز از عدم پایان جنگ داخلی و مذهبی را بیان کند.

کارگردان فیلم زنانی با گوشواره های باروتی

رضا فرهمند : رضا فرهمند (زاده ۷ مهر ۱۳۵۷ بیرجند - خراسان جنوبی)کارگردان مستندساز است. او تحصیلاتش را در رشته مهندسی کشاورزی به پایان برده است. وی برنده سیمرغ بلورین برای بهترین فیلم مستند از بیست و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر ایران برای فیلم نیمه بلند اتاق صعود شده است.

تصویررضا ‌فرهمند

عوامل فیلم زنانی با گوشواره های باروتی

  • تهیه کننده :مرتضی شعبانی
  • نویسنده: فاطمه بنیادی
  • فیلم بردار: قصی صاحب کاظم

تیزر فیلم زنانی با گوشواره های باروتی

مشخصات فیلم زنانی با گوشواره های باروتی

  • ژانر:مستند
  • فیلم:ایرانی
  • زبان:فارسی، عربی
  • مدت زمان: 75 دقیقه
  • امتیاز:10/6.6 imdb
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (535 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (258 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (232 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (97 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (62 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (44 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) هانده ارچل؟ مرسی ما خودمون نرگس محمدی داریم/ نگاهی به استایل پوشیده نرگس محمدی در پاییز و زمستان (38 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (35 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مشاغل جذاب و پرطرفدار در بین زنان ایرانی؛ شما برای ما بنویسید خانه‌دار هستید یا شاغل؟
ادعای قابل توجه رئیس فدراسیون فوتبال؛ ایران رتبه اول را از ژاپن پس گرفت/آیا ایران در رتبه اول تیم های آسیایی قرار گرفت؟!
مشاور ارشد رهبر معظم انقلاب: ایران در حال آماده‌سازی پاسخ به اسرائیل است
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 5 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 5 آذر ماه 1403
استقلال با اسم رونالدو مهاجم می‌گیرد/النصر فرصتی استثنایی برای نیم فصل
فال روزانه امروز دوشنبه 5 آذر ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 5 آذر 1403
به بهانه رشد انفجاری بیت کوین؛ آیا الان زمان سرمایه‌گذاری در ملکه ارزهای دیجیتال است؟
فال انبیاء روزانه دوشنبه 5 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 5 آذر 1403 + فیلم
گوشت شترمرغ ارزانترین گوشت قرمز گرم در بازار: کیلویی 397 هزار تومان!
روش جدید کلاهبرداری با ترفند مهاجرت به کانادا
در گوشی غرق می‌شوید و کنترل زمان را از دست می‌دهید؟ اندروید به کمک شما می‌آید
آمار رسمی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها بالاخره اعلام شد/ ضرر و زیان به 50 هزار میلیارد تومان رسید
منتخب روز   
حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی اگر این کار را انجام دهید، 50 میلیون تومان پاداش نقدی از دولت می‌گیرید! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌