داروی ولبوترین (بوپروپیون)
افسردگی از مواردی است که داروهای مختلفی برای درمان آن وجود دارد و یکی از بهترین این داروها بوپروپیون است. این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکرشده، استفاده شود. در این مقاله به معرفی و بررسی نکات مهم، ویژگی ها و عوارض جانبی این دارو می پردازیم.
شما نباید این دارو را در صورت داشتن تشنج، اختلالات تغذیه ای یا اگر به طور ناگهانی مصرف الکل، داروهای مصرفی برای کنترل تشنج یا داروهای آرام بخش را قطع کرده اید، مصرف کنید. اگر شما این دارو را برای درمان افسردگیمصرف می کنید، این دارو را تا زمانی که سیگار را ترک نکرده اید، مصرف نکنید.
همچنین اگر شما یک مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAO) در ۱۴ روز گذشته مصرف کرده اید از این دارو استفاده نکنید. ممکن است که یک تداخل دارویی خطرناک رخ دهد. مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAO) شامل ایزوکاربوکسازید، لینزولید، فنلزین، رزاژیلین، سلژیلین و ترانیل سیپرومین هستند.
داروی ولبوترین می تواند باعث تشنج، به ویژه در افراد مبتلابه بیماری های خاص و یا در هنگام استفاده از داروهای خاص شود. در مورد تمام مشکلات پزشکی و داروهایی که استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید
برخی از افراد جوان زمانی که برای اولین بار از این دارو استفاده می کنند و یا دوز درمانی خود را تغییر می دهند، دچار افکار مربوط به خودکشی می شوند. پزشک شما نیاز به بررسی کردن شما در ویزیت های منظم برای پیشرفت درروند بهبود در حین مصرف این دارو دارد. شما و همچنین خانواده یا ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی به شما در مورد تغییرات در خلق وخوی و یا علائم در شما باید هشیار باشند.
هرگونه نشانه های جدید و یا بدتر شدن وضعیت خود، از قبیل: اضطراب، حملات هراس، کم خوابی ، یا احساس بیهودگی، تحریک پذیری، خشم، پرخاشگری، بی قراری، افسردگی شدید (ذهنی یا جسمی)، افسردگی یا افکار خودکشی یا صدمه زدن به خودتان را به پزشک اطلاع دهید.
نحوه ی مصرف و دوز مصرفی
پیش از آغاز مصرف داروی بوپروپیون و قبل از هر بار شروع مجدد دارو طریقه ی مصرف دارو را از دکتر داروخانه سوال کنید. اگر سوالی در این مورد داشتید با روانپزشک یا دکتر داروخانه مطرح کنید.
داروی بوپروپیون را معمولا سه بار در روز به صورت خوراکی، به همراه با غذا یا بدون غذا، مصرف کنید. اگر به خاطر مصرف این دارو دچار معده درد شدید بهتر است داروی بوپروپیون را همراه با غذا میل کنید. به این موضوع توجه فرمایید که بهتر است بین هر دوز مصرف این دارو حداقل شش ساعت فاصله وجود داشته باشد. در این مورد برای جلوگیری از خطر حمله ی ناگهانی و تشنج دستورالعمل پزشک خود را به طور دقیق رعایت کنید.
توجه داشته باشید که داروی بوپروپیون را بیش تر یا کم تر از مقدار تجویزی پزشک استفاده نکنید. مصرف بیش از اندازه ی این دارو ممکن است خطر تشنج را افزایش دهد. در یک دوز بیش از ۱۵۰ میلی گرم و در یک روز بیش تر از ۴۵۰ میلی گرم مصرف نکنید.
دوز مصرفی داروی بوپروپیون به سن، وضعیت بیماری، و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. دوز این دارو ممکن است به صورت تدریجی افزایش یابد تا خطر ابتلا به عوارض جانبی مانند بی خوابی و تشنج را حتی المقدور کاهش دهد. برای جلوگیری از بی خوابی بهتر است میان زمان استراحت و زمان مصرفی دارو فاصله بیاندازید. اگر باز هم با مشکل بی خوابی مواجه شدید پزشک خود را در جریان بگذارید.
برای تاثیرگذاری بیش تر دارو به طور منظم از آن استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هر روز در زمان مقرر از داروی بوپروپیون استفاده کنید.
بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را متوقف نکنید زیرا ممکن است علائم بیماری تان با قطع ناگهانی دارو وخیم تر شود. برای قطع مصرف دارو ممکن است لازم باشد دوز داروی بوپروپیون را به تدریج کاهش دهید.
ممکن است تاثیرگذاری کامل دارو را بعد از چهار هفته مشاهده کنید. حتی اگر حین مصرف دارو احساس کردید حال تان بهتر شده باز هم طبق تجویز پزشک به مصرف آن ادامه دهید. در صورتی که بعد از مصرف بوپروپیون علائم بیماری شما بهبود پیدا نکرد یا وضعیت تان وخیم تر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
نکاتی که باید قبل از استفاده از این دارو بدانید
اگر به این دارو حساسیت دارید ویا شرایط زیر را داشته باشید، نباید از داروی ولبوترین استفاده کنید:
• اختلال تشنج
• یک اختلال خوردن مانند بی اشتهایی عصبی یا بولیمیا (پرخوری عصبی) ؛
• اگر به طور ناگهانی مصرف الکل، داروهای ضد تشنج یا آرام بخش هایی مانند Xanax (زاناکس) ، Valium، Fiorinal، Klonopin و … را متوقف کرده اید.
از این دارو برای درمان بیش از یک مشکل در یک زمان استفاده نکنید. اگر این دارو را برای درمان افسردگی مصرف می کنید، از این دارو را برای کمک درروند ترک سیگار استفاده نکنید.
برای اطمینان از اینکه مصرف این دارو برای شما بی خطر است، اگر شما هریک از موارد زیر را داشتید، به پزشک خود اطلاع دهید:
• سابقه آسیب به سر، تشنج، یا تومور مغزی یا نخاعی؛
• گلوکوم زاویه دار؛
• بیماری قلبی، فشارخونبالا، سابقه حمله قلبی؛
• دیابت؛
• بیماری کلیوی یا کبدی (به ویژه سیروز کبدی)؛
• اختلال دوقطبی یا سایر بیماری های روانی؛
• اگر الکل مصرف می کنید؛
FDA این دارو ازنظر تأثیرات مخرب بر بارداری در گروه C قرار داده است. مشخص نیست که این دارو به جنین آسیب می رساند یا نه. در صورت استفاده از این دارو، اگر باردار بودید یا اگر باردار شوید، بلافاصله دراین باره به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو می تواند از طریق شیر مادر به کودک شیرخوار منتقل شود و ممکن است به کودک شیرخوار آسیب برساند. هنگام استفاده از این دارو نباید کودک خود را با شیر مادر تغذیه کنید.
نحوه نگهداری
داروی بوپروپیون را در دمای اتاق و دور از نور نگهداری کنید. قرص های بوپروپیون ممکن است بوی عجیبی داشته باشند. این موضوع نشانه ی فاسد شدن دارو نیست و دارو هنوز قابل استفاده است. بوپروپیون را در حمام نگهداری نفرمایید و آن را دور از دسترس کودکان قرار دهید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.