توجه به اینکه چه غذاهایی باید در طول دوران شیردهی توسط مادران مصرف شود، تقریبا به اندازه رژیم غذایی دوران بارداری مهم است، این یک واقعیت قابل تایید است که تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و همچنین برای مادران بسیار مفید است. اگرچه پزشکان به شما توصیه می کنند تا هر چه دوست دارید را در تغذیه دوران شیردهی خود قرار دهید، اما تعدادی از توصیه ها در مورد مواد غذایی که باید در دوران شیردهی از خوردن آن ها اجتناب کنید، وجود دارد. زمانی که مادران شیرده برخی مواد غذایی خاصی را مصرف می کنند، نوزادان آن ها از خوردن شیر مادر امتناع کرده و یا در صورت خوردن شیر مادر برخی نشانه هایی از ناراحتی ها در بدن نوزادان دیده می شود. بهتر است با اجتناب از مصرف غذاهای خاص، از هر گونه سوء اثرات آن بر روی نوزاد خود جلوگیری کنید. در این مقاله، لیستی از مواد غذایی که مادران باید در دوران شیردهی به نوزادان خود از خوردن آن ها اجتناب کنند، آورده شده است.
غذاهای ممنوعه در دوران شیردهی
غذاهای نفاخ
زمانی که مادر در دوران شیردهی برخی از غذاهای تحریک کننده گاز معده را مصرف کند، علائم مرتبط با اختلالات معده و نفخ نیز در نوزادان ظاهر می شود. برخی از غذاها ممکن است تحریک کننده گاز معده در مادر نباشد ولی می تواند به علائم تحریک کننده گاز معده در کودکان منجر شود. این غذاها می تواند کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل و فلفل را شامل شود. برخی از غذاهای عدس مانند نیز مثل لوبیا و دانه های سیاه نیز می تواند باعث مشکلات تحریک کننده گاز معده در کودکان شود، خوردن این غذاها باید گاه به گاه صورت گیرد تا بررسی شود که بعد از خوردن این غذاها همچنان مشکلات تحریک کننده گاز معده در نوزادان ادامه دارد و یا نه.
شکلات
شکلات از جمله غذاهای ممنوعه در دوران شیردهی است. شکلات غنی از ماده ای به نام تئوبرومین است که اثری مشابه با کافئین دارد. اگر احساس می کنید که بی قراری نوزاد شما به علت مصرف شکلات است، خوردن شکلات را فراموش کنید. اگر مادری بیش از ۷۵۰ میلی گرم کافئین یا تئوباریم در روز مصرف کند، ممکن است نوزاد دچار دل درد، بی قراری و بی خوابی شود.
سیر
سیر نیز از غذاهای ممنوعه در دوران بارداری است، این سیری که برای شما فوق العاده است، ممکن است برای کودکتان فوق العاده نباشد. خوردن غذاهای سیردار اغلب طعم شیر مادر را تغییر می دهد. (بوی سیر تا 2 ساعت پس از مصرف می تواند به شیر مادر راه یابد.) بنابراین طبیعی است که کودکان به آن عکس العمل نشان دهند. در ایتالیا، جایی که مصرف سیر رایج است، به مادران پیشنهاد شده که تا چند ماه اول شیردهی از خوردن سبزیجات خودداری کنند. اما در هند به مادران توصیه می شود تا جایی که می توانند سیر بخورند زیرا معتقدند که این روش باعث می شود کودکان با طعم این مواد مغذی آشنا شوند.
چای نعناع
مادران باید از مصرف چای نعناع در دوران شیردهی اجتناب کنند، زیرا خوردن آن باعث کاهش مقدار شیر می شود. مادران در دوران شیردهی می توانند روزانه یک یا دو عدد قطره نعناع و آب نبات نعنایی مصرف کنند، اما مصرف مقدار بیشتر آن توصیه نمی شود. در عوض، شما می توانید چای بابونه را که اثر آرام بخشی دارد، جایگزین چای نعناع بکنید.
قهوه
قهوه دارای کافئین است. بخشی از کافئین موجود در قهوه (چای، نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا) وارد شیر مادر می شود.
برخلاف بزرگسالان، نوزادان نمی توانند کافئین را به صورت موثر هضم کنند؛ بنابراین کافئین در بدن آن ها انباشته شده و موجب بی قراری، بی خوابی و خستگی می شود. وجود مقدار بالای کافئین، سطح آهن را در شیر مادر کاهش می دهد و در نتیجه میزان هموگلوبین خون نوزاد کاهش می یابد. از این رو بهترین راه حل، کاهش مصرف قهوه در دوران شیردهی است.
بادام
آیا شما یا شخص دیگری در خانواده تان به بادام آلرژی دارید؟ با احتیاط رژیم غذایی خود را مصرف کنید. با توجه به تحقیقات، اگر در خانواده خود سابقه آلرژی دارید، بهتر است در مصرف غذاهای خود مراقب باشید و از مصرف مواد آلرژی زا مانند بادام و آجیل های دیگر در طول شیردهی پرهیز کنید. اگر شما بادام می خورید و احساس کردید که کودک شما به آن آلرژی دارد یا حساس است، باید نشانه هایی چون جوش، اگزما و خس خس در تنفس را مشاهده کنید.
تخم مرغ و صدف دریایی
در صورت وجود سابقه آلرژی به تخم مرغ یا صدف در خانواده، بهتر است آن ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. آلرژی به سفیده تخم مرغ، در میان نوزادان و کودکان رایج است.