تداخلات دارویی اپی نفرین
ارگوتامین سی , ایزوفلوران , بتاکسولول , پرفنازین , تری فلوپرازین , تیمولول , دوکساپرام , میلناسیپران , کارتئولول , تریکلابندازول , دروکسی دوپا , لووبونولول , پیندولول , انفلوران , اینداپامید , میتی گلیناید , آرسنیک تری اکساید , هالوتان , دروپریدول , رزرپین , دسفلوران , ایزوپروترنول , کارباکول , تیوتیکسن , دروسپیرنون , هیدروکسی زین , دورزولامید +تیمولول , تولازولین , پروکائین آمید , کلونیدین , فنتولامین مزیلات , لوودوپا
تاثیر داروهای دیگر بر اپی پن
در دوره مصرف داروی اپی پن، هر داروی دیگری که مصرف می کنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، با دکتر در میان گذارید؛ خصوصاً داروهای زیر:
- دیگوکسین؛
- داروهای مُدِر یا قرص آب؛
- لووتیروکسین (levothyroxine)، سینتروئید (Synthroid)؛
- داروهای ضد افسردگی – از جمله: آمیتریپتیلین، دوکسپین، ایمی پرامین، نورتریپتیلین و غیره؛
- بتا بلاکر ها- مانند: آتنولول، لابتالول، متوپرولول، پروپرانولول، سوتالول و غیره؛
- آن دسته از داروهای سرماخوردگی و آلرژی که حاوی آنتی هیستامین هستند؛
- داروهای قارچ – مانند: ارگوتامین، دی هیدرو ارگوتامین، ارگونووین، متیل ارگونووین (Methergine)؛
- داروهای ضربان قلب – مانند: کوئینیدین (Quin-G)؛
- داروهای مهارکننده ی MAO – مثلاً: ایزوکربوکسازید، لینزولید، فنلزین، رازاگیلین، سلگیلین، ترانیلسیپرومین.
البته لیست بالا همه ی داروهایی که با اپی پن تداخل دارند را در بر ندارد و سایر داروها نیز ممکن است با اپی پن تداخل داشته باشند؛ اعم از داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و داروهای گیاهی. در مورد هر دارویی که مصرف می کنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، به دکتر خودتان اطلاع دهید.
نکات مهمی که قبل از مصرف اپی پن باید رعایت کرد
برای اطمینان از اینکه مصرف داروی اپی پن برای شما خطری را در پی ندارد، اگر تا به حال موارد زیر را داشته اید، به دکترتان اطلاع دهید:
- بیماری قلبی یا فشار خون بالا؛
- هر گونه اختلال در ضربان قلب؛
- بیماری عروق کرونر؛
- بیماری پارکینسون؛
- دیابت؛
- اختلال تیروئیدی یا اختلال غده ی آدرنال؛
هشدارها
در طی مصرف اپی نفرین فشار خون بایستی کاملا کنترل شود چراکه ممکن است افزایش شدید و خطرناک فشارخون اتفاق بیفتد.
بیمارانی که داروهای مهارکننده مونوامین اکسیداز، ایمی پرامین یا تریپتیلین ها را مصرف می کنند ممکن است با مصرف اپی نفرین دچار بحران های فشارخون شوند.
تزریق دارو به داخل بافت ممکن است باعث نکروز شود. در تزریق وریدی بایستی باز بودن مسیر تزریق بصورت مداوم چک شود و در هر بار تزریق محل تغییر کند تا عوارض محل تزریق ایجاد نشود.
در صورت تزریق در اندام های کوچک مانند انگشت و ... احتمال انقباض عروقی و نکروز محل بیشتر است. در بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن عروق کرونر ممکن است این دارو باعث آریتمی و آنژین شود.
مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم
به دلیل اینکه داروی اپی پن فقط در مواقعی که نیاز شود و ضروری باشد مصرف می شود، احتمالاً یک برنامه ی زمانی ثابت برای مصرف آن را استفاده نمی کنید. به یاد داشته باشید که بدون تجویز پزشک، از مصرف دوباره ی این دارو خودداری کنید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.
آیا استفاده از داروی اپی نفرین در دوران بارداری بلامنع است؟
C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام می دهد. )
از چه مواردی در دوره مصرف داروی اپی پن باید اجتناب کرد؟
این دارو را به درون رگتان و یا ماهیچه های باسن خود تزریق نکنید. چون ممکن است تاثیرگذار نباشد و کار نکند. آن را فقط در قسمت گوشتی و بیرونیِ ران خود تزریق نمائید.
اگر به طور اتفاقی، داروی اپی پن را به درون دست یا پای خود تزریق کنید، ممکن است منجر به از دست رفتن جریان خون در این نواحی شده و در نتیجه این قسمت از بدنتان دچار بی حسی گردد. اگر این اتفاق افتاد، به فوریت های پزشکی مراجعه کنید.
نکات قابل توصیه
اپی نفرین ممکن است باعث افزایش قندخون در بیماران دیابتی شود.
ممکن است در محل تزریق باعث عفونت جدی پوست و بافت نرم شود.
در صورت ایجاد هرگونه علامت جلدی قابل توجه بایستی پیگیری لازم انجام شود. در صورت ایجاد تنگی نفس یا درد در قفسه سینه مورد باید گزارش شود.