ریزش مو ممکن است زمانی رخ دهد که غده ی تیروئید به درستی کار نکند. غده ی تیروئید، غده ای پروانه ای شکل است که در قسمت جلویی پایین گردن قرار گرفته است. این غده، هورمون های تیروئیدی را تولید می کند و بدن از آن ها برای تولید انرژی، گرم ماندن و حفظ عملکرد صحیح اندام ها و عضلات استفاده می کند. همچنین، این هورمون ها نقش مهمی در ایجاد و محافظت از فولیکول های مو دارند. فولیکول ها، کیسه های کوچکی در زیر پوست هستند که مو از آن ها رشد می کند. کم کاری یا پر کاری تیروئید شدید یا طولانی مدت، ممکن است باعث ریزش موی سر شود.
کم کاری تیروئید و پرکاری آن به چه معناست؟
شایع ترین بیماری های مرتبط با تیروئید در نتیجه ی تولید غیر طبیعی هورمون های این غده به وجود می آیند. کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم زمانی رخ می دهد که میزان هورمون تیروئید در بدن ناکافی باشد.
پر کاری تیروئید یا هیپرتیروئیدیسم نیز در نتیجه ی تولید بیش از حد هورمون تیروئید رخ می دهد. داشتن غده ی تیروئید کم کار یا پر کار ممکن است سبب ریزش مو در برخی افراد شود. معمولا بیماری های خود ایمنی، شایع ترین دلیل سطح غیر طبیعی هورمون تیروئید هستند. برای مثال، بیماری هاشیموتو اغلب منجر به کم کاری تیروئید شده، در حالی که بیماری گریوز معمولا سبب پر کاری تیروئید می شود.
تاثیر رژیم های غذایی بر ریزش مو
کمبودهای غذایی خاص مانند کمبود پروتیین، آهن و روی می تواند از علل ریزش مو باشد.آن دسته از اختلالات ریزش مو که با کمبودهای غذایی همراه هستند معمولا در افراد دارای تغذیه نامناسب به همراه اختلالات خوردن و رژیم های غذایی ناسالم مشاهده می شوند. اختلالات جذب گوارشی و برخی بیماری ها نیز ممکن است بر دریافت ناکافی مواد مغذی موثر باشند.در صورتی که فرد به علت اختلالات تغذیه ای به ریزش مو مبتلا شده باشد در درجه اول اصلاح رژیم غذایی توصیه می شود.
کمبود آهن که اغلب اوقات همراه با کمبود سایر مواد مغذی مانند روی است از شایع ترین علل ریزش مو در خانم ها محسوب می شود که برای حل این مساله افزایش کیفیت پروتیین باید مورد توجه قرار گیرد.
انواع گوشت ها، غذاهای دریایی، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات کم چرب باید به تناوب مورد استفاده قرار بگیرد.مصرف مناسب اسیدهای چرب ضروری مانند چربی های امگا 3 از طریق غذاهای دریایی، روغن های گیاهی و مغزها نیز توصیه می شوند.
برای تامین مواد مغذی مورد نیاز برای سلامت موها انواع ویتامین ها، پروتیین ها، مواد معدنی و استفاده از مواد متنوع در همه گروه های غذایی شامل غلات کامل، گوشت ها و لبنیات، میوه ها و انواع سبزی های تازه به افراد توصیه می شود.همچنین خودداری از رژیم های کاهش وزن ناگهانی و مصرف بیش از حد و خودسرانه ویتامین ها به علت اثرات نامناسب بر سلامت موها باید مورد توجه قرار گیرد.
۱- بیوتین
بیوتین یا ویتامین اچ، یک ویتامین کاملا ضروری برای رشد موهاست و یکی از مکملهاییست که معولا برای حل مشکل ریزش مو تجویز می شود.مصرف این ویتامین ممکن است در آزمایش تیروئید شما ایجاد اختلال کند.بنابراین قبل از شروع به مصرف، با پزشک خود مشورت کنید.
۲- شامپوی مناسب
انتخاب شامپوی مناسب در این موارد کمی سخت است. شما باید شامپویی پیدا کنید که هم با ریزش موها مقابله کند و هم وز و خشکی موها را از بین ببرد.برای یافتن شامپوی ضد وز و خشکی، موقع خرید، باید روی برچسب محصول، دنبال کلمه Hydrating یا Moisturizing به معنی آبرسان بگردید.کراتین، سیلیکون و گلیسیرین، موادی هستند که در قسمت مواد تشکیل دهنده باید وجود داشته باشند.
۳- روغن نارگیل
اگر مشکل کم کاری تیروئید دارید، روغن نارگیل برای شما بسیار مفید خواهد بود.چربیهای اشباع نشده یک عامل مهم در تغییرات هورمونی هستند.این چربیها، مانع ترشح هورمون غده تیروئید می شوند و وضع بیماری را بدتر می کنند.در مقابل، روغن نارگیل، حاوی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه و چربیهای اشباع شده مفید است که به بازگشت سلامتی تیروئید کمک می کند.روزانه یک قاشق چایخوری روغن نارگیل میل کنید.همچنین استفاده از این روغن به صورت مستقیم روی موها و پوست سر هم توصیه می شود.
۴- ویتامینهای مفید
ویتامین ث اگر به طور منظم مصرف شود، به بهبود سیستم ایمنی بدن منجر می شود.همچنین به تولید کلاژن که برای سلامت پوست و مو ضروریست کمک می کند. برای تامین ویتامین ث بدن، هر روز صبح ناشتا یک لیوان آب لیمو شیرین یا پرتقال بنوشید.
ویتامین ای هم از ویتامینهای بسیار مفید برای پوست و مو است.این ویتامین، به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی، با رادیکالهای آزاد مقابله می کند و باعث تامین سلامت پوست و جلوگیری از ریزش مو می شود.این ویتامین نه تنها باعث قط شدن ریزش مو می شود بلکه به رشد مجدد آن هم کمک می کند.برای مصرف مکملها با پزشک خود مشورت کنید.