داروی ضد دیابتی تولبوتامید(Tolbutamide) به همراه یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی مناسب برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ممکن است که از این دارو همراه با سایر داروهای دیابت نیز استفاده شود. کنترل قند خون بالا به پیشگیری از بیماری کلیه، نابینایی، مشکلات عصبی، قطع عضو و مشکلات جنسی کمک می کند. کنترل صحیح قند خون همچنین ممکن است احتمال بروز حمله قلبی و سکته را نیز کاهش بدهد. تولبوتامید به دسته ای از داروها به نام سولفونیل اوره تعلق دارد. این دارو با افزایش انسولین طبیعی بدن و کمک به بازسازی واکنش طبیعی بدن به انسولین عمل می کند.
موارد منع مصرف تولبوتامید
- به تاریخ انقضای داروی تولبوتامید توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است،از آن مصرف نکنید.
- هرگز داروی تولبوتامید را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- تداخل دارویی تولبوتامید را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
تداخلات دارویی تولبوتامید
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
داروهای بتا بلاکر (مثل متوپرولول، پروپرانولول، قطره چشم گلوکوم مانند تیمولول) ممکن است از بروز تپش قلب که معمولا در مواقع افت قند خون (هیپوگلیسمی) احساس می شود، جلوگیری کند. سایر علائم افت قند خون، مانند سرگیجه، گرسنگی و یا عرق کردن، تحت تأثیر این داروها نیستند.
بسیاری از داروها می توانند سطح قند خون شما را تحت تأثیر قرار دهند و کنترل قند خون شما را با مشکل مواجه کنند. قبل از اینکه شما استفاده از هر نوع دارویی را شروع، متوقف و یا تغییر دهید، با دکتر یا داروساز خود در مورد چگونگی مصرف دارو (دارویی که بر سطح قند خون شما مؤثر است) صحبت کنید. سطح قند خون خود را به طور منظم بررسی کنید و اگر تغییر ناگهانی در قند خون (قند خون بالا یا پایین) خود دیدید، با پزشک خود مشورت کنید. اگر دچار عوارض جانبی جدی شدید، با پزشک خود مشورت کنید تا دوز داروی، برنامه ورزشی و رژیم غذایی شما را تغییر دهد.
برچسب بر روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید چرا که برخی از آن ها از موادی تشکیل شده اند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز خود در مورد استفاده از آن ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این داروها استفاده کنید.داروی تولبوتامید ممکن است با تست های آزمایشگاهی خاص تداخل کند و باعث نتایج اشتباه شود. قبل از انجام آزمایش به پزشک یا پرستار ، اطلاع دهید که این دارو را مصرف کرده اید.
عوارض جانبی داروی ضد دیابتی تولبوتامید
- شکم درد
- پر شدن شکم
- حالت تهوع
- سردرد
- افزایش وزن
از عوارضی هستندکه ممکن است با مصرف تولبوتامید(Tolbutamide) در فرد رخ دهد. در صورتی که هر کدام از این عوارض ادامه دار بود یا اینکه تشدید شد فورا پزشک یا داروساز را در جریان بگذارید.
به یاد داشته باشید که هر دارویی علاوه بر مزایا و اثرات مفید، عوارض جانبی نیز دارد البته بسیاری از افراد هرگز با عوارض جانبی داروها مواجه نمیشوند. پزشک شما دارو را به این دلیل تجویز میکند که سودمندی آنرا بیشتر از عوارض جانبی احتمالی تشخیص داده است.
در صورت بروز عوارض جانبی جدی زیر فورا با پزشک تماس بگیرید:
- حالت تهوع ادامه دار
- ادرار تیره
- کبودی و خونریزی مکرر
- درد شدید شکم
- علائم عفونت (مانند گلو درد ممتد و تب)
- زردی چشم یا پوست
هشدار درباره مصرف Tolbutamide
بعضی دارو ها را نمی توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی تولبوتامید ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد بچه دار شدن دارید و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می دهید.
- در صورتی که به اختلالات کبدی و یا کلیوی دچار هستید.
- اگر میزان سدیم خون شما پایین است.
- در صورتی که مشکل تیروئید دارید.
- در صورتی که مشکل هورمونی خاصی دارید.
- در صورتی که مشکلی در غده آدرنال (فوق کلیه) دارید.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
- اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.