اطلاعاتی درباره موارد منع مصرف و تداخل دارویی اکس کاربازپین

  شنبه، 26 آذر 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
اطلاعاتی درباره موارد منع مصرف و تداخل دارویی اکس کاربازپین
اکس کاربازپین (Oxcarbazepine) یکی از داروهای پرمصرف گروه داروهای ضد صرع می باشد.در این بیماری حملات تشنج در اثر اختلال جریان الکتریکی سلول های قسمتی از مغز رخ می دهد. در این بخش به موارد منع مصرف و تداخل دارویی اکس کاربازپین در ساعد نیوز اشاره می کنیم.

اكس كاربازپين یکی از داروهای پرمصرف از گروه داروهای ضد صرع می باشد.در این بیماری حملات تشنج در اثر اختلال جریان الکتریکی سلول های قسمتی از مغز رخ می دهد.
تشنج يك حمله ي عصبي ناشي از اختلال در فعاليت الكتريكي مغز مي باشد.اكس كاربازپين با کاهش جریان الکتریکی غیر طبیعی سلول های مغزی به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع جهت کاهش حملات تشنج استفاده می شود.

مصرف اکس کاربازپین در بارداری و شیردهی

  • مصرف اکس کاربازپین در بارداری: مطالعت حیوانی افزایش بروز ناهنجاری های ساختاری، اختلال در رشد و کاهش وزن جنین را نشان داده است. اما در مورد بارداری های انسانی مطالعات کنترل شده ای در دسترس نمی باشد. اکس کاربازپین و متابولیت فعال آن از جفت عبور می کنند. اکس کاربازپین ساختاری شبیه به کاربامازپین دارد که این دارو به عنوان تراتوژن در انسان در نظر گرفته می شود به همین دلیل اکس کاربازپین نیز در انسان به عنوان عامل تراتوژن در نظر گرفته می شود.
  • مصرف اکس کاربازپین در شیردهی: اکس کاربازپین عموما در دوران شیردهی توصیه نمی شود. مصرف اکس کاربازپین در دوران شیردهی به اهمیت دارو برای مادر بستگی دارد. اکس کاربازپین در شیر مادر ترشح می شود. متابولیت فعال اکس کاربازپین نیز در شیر مادر وجود دارد.

چه داروهای دیگری بر اکس کاربازپین تأثیر می گذارد؟

استفاده از اکس کاربازپین با سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی شما می شوند می تواند این اثر را بدتر کند. قبل از استفاده از داروهای مخدر، قرص خواب، شل کننده عضلانی، یا داروی اضطراب یا تشنج، از پزشک خود سوال کنید.گاهی اوقات استفاده همزمان از برخی داروها بی خطر نیست. برخی از داروها می توانند بر سطوح خونی سایر داروهایی که مصرف می کنید تأثیر بگذارند، که ممکن است عوارض جانبی را افزایش دهد یا اثربخشی داروها را کاهش دهد.بسیاری از داروها می توانند بر روی اکس کاربازپین تأثیر بگذارند. این شامل داروهای نسخه ای و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی است. همه تعاملات ممکن در اینجا فهرست نشده اند. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف را شروع کرده یا متوقف می کنید به پزشک خود بگویید.

اکسکاربازپین

اکسکاربازپین با چه دارو هایی تداخل دارد؟

اکسکاربازپین ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد. قرص خوراکی اکس کاربازپین می تواند با سایر داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که ممکن است مصرف کنید تداخل داشته باشد. تداخل زمانی است که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. این می تواند مضر باشد یا از عملکرد خوب دارو جلوگیری کند.برای کمک به جلوگیری از تداخل، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. برای اینکه بدانید این دارو چگونه ممکن است با داروی دیگری که مصرف می کنید تداخل داشته باشد، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

قرص های ضد بارداری خوراکی

مصرف اکسکاربازپین همراه با قرص های ضدبارداری خوراکی باعث کاهش اثربخشی قرص ها می شود. این بدان معناست که حتی اگر از قرص های ضد بارداری استفاده می کنید، ممکن است باردار شوید. هنگام مصرف اکسکاربازپین، مانند کاندوم، باید از روش دوم پیشگیری از بارداری استفاده کنید. نمونه هایی از این قرص های ضد بارداری خوراکی، عبارتند از:

  • قرص های ضد بارداری حاوی اتینیل استرادیول
  • قرص های ضد بارداری حاوی لوونورژسترل

داروهای بیماری پارکینسون

سلژیلین ترانس درمال، را نمی توان با اکسکاربازپین مصرف کرد. مصرف آنها با هم می تواند منجر به عوارض جانبی شود که می تواند خطرناک باشد. این عوارض جانبی شامل بحران فشار خون بالا، تشنج، کما یا فروپاشی قلب است.

داروهای تشنجی

مصرف اکسکاربازپین همراه با فنی توئین باعث افزایش سطح فنی توئین در خون شما می شود. این خطر عوارض جانبی فنی توئین را افزایش می دهد. در صورت مصرف همراه با اکسکاربازپین، پزشک ممکن است دوز فنی توئین شما را کاهش دهد.

برخی از داروهای تشنجی سطح اکسکاربازپین را در بدن شما کاهش می دهند. اگر اکسکاربازپین را با این داروها مصرف می کنید، ممکن است اکسکاربازپین برای درمان تشنج شما به خوبی عمل نکند. اگر با این داروها مصرف کنید، پزشک ممکن است دوز اکسکاربازپین را افزایش دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

  • کاربامازپین
  • فنوباربیتال

موارد منع مصرف اکس کاربازپین

  • اکس کاربازپین می تواند برخی از آنزیم های کبدی (به ویژه CYP2C19 و CYP3A4/5) را مهار کند، که ممکن است سطح پلاسمایی برخی از داروهای دیگر، از جمله ضد بارداری خوراکی و فلوودیپین را تحت تاثیر قرار دهد.
  • گرچه دوزهای بیشتر از 1200 میلی گرم در روز در بزرگسالان اثربخشی بیشتری نشان داده اند، اکثر افراد نمی توانند عوارض جانبی سیستم عصبی مرکزی را که با این دوزها اتفاق می افتد تحمل کنند.
  • دوز مصرف اکس كاربازپين در افراد مبتلا به بیماری كليوي باید کاهش پیدا کند.
  • اکس کاربازپین معمولا در طی سه ماه اول درمان، ممکن است باعث کاهش سطح سدیم (هایپوناترمی) شود، هرچند ممکن است هایپوناترمی در هر زمان رخ دهد. بسیاری از موارد بدون علامت هستند. هایپوناترمی معمولا با قطع اکس کاربازپین برطرف می شود.
  • خطر ابتلا به سندرم استیونس-جانسون (SJS) و نكرولیز اپیدرمی سمی (هر دو واكنش های جدی پوستی هستند) در افراد مبتلا به آلل HLA-B 1502 (بیشتر در افراد چینی، فیلیپین، مالزی، تایلند، هند، و کره) بیشتر است.
  • همانند سایر داروهایی که برای درمان صرع یا افسردگی استفاده می شود، اکس کاربازپین با ریسک بالایی از افکار و رفتارهای خودکشی همراه است. بروز خلق و خوی بدتر یا رفتارهای غیر معمول را بررسی کنید.
  • اکس كاربازپین بهتر است به آرامی قطع شود، مگر آنكه وضعیت اضطراری باشد. قطع ناگهانی آن با افزایش فرکانس تشنج و تشنج پایدار همراه است.

عوارض جانبی اکس کاربازپین

اگر علائم حساسیت به دارو را دارید با مرکز اورژانس تماس بگیرید: کهیر، تنگی نفس، تورم صورت، لب، زبان، گلو.

در صورت داشتن علائم واکنش شدید به دارو که می تواند بخش های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد با اورژانس تماس بگیرید: بثورات پوستی، تب، تورم غدد، علائم شبه آنفولانزا، درد عضلانی، ضعف شدید، کبودی غیر عادی، زردی پوست و چشم. این علائم ممکن است هفته ها پس از شروع دارو رخ دهد.

اکس کاربازپین می تواند باعث کاهش سطح سدیم تا حدی خطرناک و باعث اختلال الکترولیتی تهدید کننده حیات شود. اگر تهوع، کمبود انرژی، گیجی، احساس خستگی و تحریک پذیری، ضعف شدید و درد عضلانی دارید به پزشک بگویید.

هر علائم جدید یا بدتر شده را به پزشک خود اطلاع دهید: تغییرات در مود و رفتار، اضطراب، حمله پنیک، مشکلات خواب، تحریک پذیری، بی قراری، رفتار خصمانه، پرخاشگری، بیش فعالی (ذهنی یا جسمی)، افسردگی، افکاری در مورد خودکشی یا صدمه زدن به خود.

عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از:

  • سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی
  • مشکلات تعادل و هماهنگی
  • تهوع، استفراغ
  • لرز
  • دوبینی
  • بثورات پوستی

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها