پلی میکسین بی سولفات یک آنتی بیوتیک پلی پپتید است .پلی میکسین بی سولفات باکتریهای حساس را از بین می برد.برای کاهش مقاومت دارویی و حفظ اثربخشی پلی میکسین بی سولفات باید تنها برای عفونت های باکتریایی استفاده شود.
موارد منع مصرف پلی میکسین بی سولفات Polymixin B sulfate
استفاده از این دارو برای بیمارانی که نسبت به آن حساسیت مفرط دارند، ممنوع است. برای مبتلایان به نارسایی کلیوی با احتیاط و با دوز تصحیح شده تزریق شود. برای مبتلایان به میاستنی گراو نیز با احتیاط تجویز شود.درباره نتایج احتمال استفاده از پلی میکسین طی دوره شیردهی و بارداری اطلاع کافی در درست نیست، با احتیاط تجویز شود. استفاده طولانی از آن در چشم ممکن است کنژکتیویت توکسیک ایجاد کند.
- مصرف در بارداری: C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام می دهد. )ایمنی در بارداری ثابت نشده است. داده های محدود مربوط به استفاده سیستمیک در بارداری موجود است. بر اساس سمیت نسبی در مقایسه با سایر آنتی بیوتیک ها ، استفاده سیستمیک در بارداری توصیه نمی شود. به دلیل انتشار ضعیف بافتی ، انتظار می رود که استفاده موضعی حداقل خطر مادر یا جنین را داشته باشد.
- مصرف در شیردهی : مشخص نیست که آیا پلی میکسین B در شیر مادر ترشح می شود یا خیر. اگر در شیر مادر وجود داشته باشد، پلی میکسین B به خوبی از دستگاه گوارش طبیعی جذب نمی شود.
تداخلات دارویی پلی میکسین بی سولفات
- داروهایی با عوارض سمیت کلیوی یا عصبی
- آمینوگلیکوزیدها/کولیستین/کولیستی متات: افزایش ریسک سمیت کلیوی یا عصبی.
- ریفامپین، کارباپنم، آزیترومایسین: اثرات سینرژی(هم افزایی)؛ اثرات یکدیگر را افزایش می دهند.
- بیهوش کننده ها و سایر مهار کننده های عصب-عضله: مهار بیش از حد عصب-عضله که می تواند منجر به تضعیف تنفسی گردد.
- سدیم سیترات: افزایش ریسک تضعیف تنفسی
عوارض جانبی پلی میکسین بی سولفات
- قلب و عروق: گرگرفتگی صورت
- سیستم عصبی مرکزی: سمیت عصبی (شامل آتاکسی ، تاری دید ، خواب آلودگی ، تحریک پذیری) ، سرگیجه ، تب دارویی ، مننژیت (تجویز داخل نخاعی)
- پوست: کهیر
- غدد درون ریز و متابولیک: هیپوکلسمی ، هیپوکلرومیا ، هیپوکالمی ، هیپوناترمی
- دستگاه ادراری تناسلی: سمیت کلیوی
- موضعی: درد در محل تزریق
- عصبی عضلانی و اسکلتی: انسداد عصبی عضلانی ، ضعف
نکات قابل توصیه در مورد پلی میکسین بی سولفات
- داروهای ضد باکتری شامل پلی میکسین بی سولفات تنها برای درمان عفونت های باکتریایی هستند و نباید برای درمان عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی بکار روند.
- دوره درمان با پلی میکسین بی سولفات را کامل کنید.
- قطره چشمی پلی میکسین بی سولفات ، پس از مصرف ممکن است سبب بروز تاری دید یا سوزش چشم شود.
- مصرف قطره چشمی پلی میکسین بی سولفات بیش از 10 روز توصیه نمی شود.