از پیرازینامید همراه با سایر داروها برای درمان سل استفاده می شود. نحوه عملکرد این دارو به این صورت است که جلوی رشد باکتری ها را می گیرد.از آنتی بیوتیک ها تنها برای عفونت های باکتریایی استفاده می شود و برای عفونت های ویروسی (مانند آنفولاتزا و سرماخوردگی) کاربرد ندارند. مصرف آنتی بیوتیک در مواقع غیر ضروری موجب عدم عملکرد صحیح آن در هنگام ایجاد عفونت در آینده خواهد شد.
تداخلات دارویی پیرازینامید
- آسپرین
- ایپراتروپیوم
- آموکسی سیلین
- دکسترومتورفان
- کلرفنیرامین
- سولفامتوکسازول
- تریمتوپریم
- اتامبوتول
- ایزونیازید
- استامینوفن
- کلوپیدورل
- پایریدوکسین
- ریفامپین
- ترامادول
- مولتی ویتامین
- ویتامین B12
- ویتامین B1
- ویتامین B2
- ویتامین B6
- ویتامین C
- ویتامین K
این لیست تمام داروهایی که با این دارو تداخل دارند نیست و داروهای بدون نسخه و ویتامین ها و محصولات گیاهی نیز می توانند با این دارو تداخل داشته باشند. این دارو و همه دارو ها را دور از دسترس کودکان قرار دهید. هرگز داروی خود را به دیگران توصیه نکنید. دارو را فقط برای کاربرد نسخه شده مصرف کنید.
موارد منع مصرف پیرازینامید Pyrazinamide
در مبتلایان به آسیب شدید کبدی منع مصرف دارد. بی خطر بودن مصرف این دارو در زمان حاملگی و در کودکان ثابت نشده است.
در صورت ابتلای بیمار به نقرس یا دیابت یا وجود سابقه فامیلی این بیماری ها باید با احتیاط مصرف شود. در نارسایی کلیه، سابقه اولسرپپتیک و پورفیری حاد متناوب نیز با احتیاط مصرف شود.
مصرف پیرازینامید Pyrazinamide در دوران شیردهی
مصرف مطمئن و بی خطر پیرازینامید در دوران بارداری به اثبات نرسیده است و با این حال در صورتی که منافع ناشی از دارو بیشتر از خطرات احتمالی آن برروی جنین باشد، مصرف دارو بلامانع است. در رابطه با استفاده از این دارو در زمان شیر دهی تا کنون عوارض اثبات شده ای گزارش نشده است. با این وجود مصرف این دارو در ایام شیردهی زمانی مجاز است که منافع مصرف آن خطرات احتمالی برروی شیرخوار بیشتر باشد.
عوارض جانبی پیرازینامید
اگر علائم حساسیت به دارو را دارید با مرکز اورژانس تماس بگیرید: کهیر، تنگی نفس، تورم صورت، لب، زبان، گلو.اگر عوارض زیر را داشتید با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب
- درد و تورم مفصل
- خونریزی و کبودی راحت (خون ریزی بینی یا لثه)
- علائم فعال شدن نقرس: درد مفصل، سختی، قرمزی، تورم (مخصوصا در شب)
- مشکلات کبدی: تهوع، درد شکم، خارش، احساس خستگی، نشانه های شبه آنفولانزا، کاهش اشتها، ادرار تیره، زردی پوست و چشم
عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از:
- درد مفصل و عضله
- تهوع و استفراغ
- کاهش اشتها
اشکال دارویی پیرازینامید Pyrazinamide
- قرص پیرازینامید-عبیدی ۵۰۰ میلی گرم
- PYRAZINAMID-ABIDI 500MG TAB
نکات مهم در مورد پیرازینامید
هرگز این دارو را بصورت سر خود به دیگران تجویز نکنید.از انجام منظم آزمایش های تشخیصی/ پزشکی (مانند آزمایش خلط، تست های عملکرد کلیوی و کبدی، سطح اوریک اسید، شمارش کامل سلول های خونی) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می تواند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنبد.
- دوز فراموش شده : برای اثرگزاری کامل دارو، می بایست از آن دقیقاً طبق تجویز پزشک استفاده شود. اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.اگر از این دارو بر اساس برنامه هفتگی استفاده می کنید و مصرف یک دوز از آن را فراموش کرده اید، در صورتیکه در همان روز بخاطر آوردید، آن را مصرف کنید اما اگر روز بعد یا دیرتر به یاد آورده اید، فوراً با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید تا برنامه ای جدید برای مصرف دارو را تعیین کند.
- نگهداری : در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری آن در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.داروها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.