تغذیه سالم در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین اهمیت زیادی دارد. همان طور که می دانید میوه های بسیاری برای دریافت ویتامین توصیه می شوند. مصرف خربزه در بارداری باعث زیبایی جنین شده و در دوران شیردهی نیز حجم شیر مادر را افزایش می دهد اما بهتر است مادران شیرده در مصرف آن زیاده روی نکنند.
مواد موجود در 100 گرم خربزه:
- یک گرم فیبر
- 12 میلی گرم کلسیم
- 17 میلی گرم فسفر
- 238 میلی گرم پتاسیم
- 1250 واحد پیش ساز ویتامین A
- 31 کیلو کالری انرژی
- 37 میلی گرم ویتامین C
فواید خوردن خربزه در بارداری
بله. میتوان این میوه را مصرف کرد اما باید در حد متعادل باشد. خوردن خربزه در بارداری مانند تمام میوه ها برای سلامت مادر و فرزند داخل رحم مفید است. زنان باردار باید بدانند چه نوع میوه ای را به چه اندازه مصرف کنند. چون معمولاً خانم های باردار در این دوران، ولع و اشتیاق زیادی را نسبت به میوه خاصی از خود بروز می دهند. به عنوان مثال افراد زیادی ولع خاصی به خوردن خربزه در بارداری دارند.
- - خربزه از میوه های فصلی است و خوردن آن در هر موقعی لذت بخش و عالی است. مصرف خربزه برای زنان باردار و فرزند داخل رحم آن ها مفیدبوده و مواد مغذی بسیاری را به بدن افراد خواهد رساند. گرمک از جمله میوه هایی است که موجب رشد و تکامل جنین داخل رحم می شود.
- - زنان باردار برای خلاصی از سوزش سر دل، گرمک بخورند.
- - احساس تهوع و ویار با خوردن خربزه در بارداری از بین می رود.
- - این میوه دارای آب زیادی است. بعد از مصرف می تواند بدن زن باردار را به شکل هیدراته حفظ کند.
- - فیبر بالای موجود در خربزه سبب حل و فصل سوء هاضمه و یبوست در دوران بارداری می شود.
- - فشار خون در این دوران نوسان زیادی دارد. می توانید فشار خون در دوران بارداری را با خوردن گرمک تنظیم کنید.
- - مصرف خربزه در دوران بارداری، عفونت های جزئی در زنان باردار مانند تب و سرماخوردگی را برطرف می کند.
- - خربزه دارای مواد مغذی است و می تواند نیازهای جنین داخل رحم را برطرف کند. پس بهتر است مقدار مناسبی از این میوه به صورت هفتگی دریافت شود.
- - کلسیم موجود در گرمک سبب ساختار محکم استخوان ها و دندان های جنین می شود. مصرف کلسیم در دوران بارداری بسیار ضرورت دارد و سلامت فرزند و مادر را تضمین می کند.
- - گرمک حاوی آهن است و از این رو، میزان هموگلوبین خون را می تواند در حد مناسبی حفظ کند. در نتیجه خوردن گرمک در دوران بارداری سبب افزایش سلول های قرمز خون می شود و از بروز کم خونی در بارداری جلوگیری می کند.
- - ضمن اینکه مصرف خربزه در بارداری, باعث رسیدن اکسیژن بیشتری به جنین داخل رحم همراه با خون می شود و رشد جنین را بهبود می بخشد.
- - مصرف فسفر در دوران بارداری، سبب انقباض عضلات بدن و در نتیجه انجام راحت روند زایمان طبیعی می شود. ضمن این که وجود این عنصر در بدن از لخته شدن خون در بدن جلوگیری می کند و کارکرد قلب، کلیه، هدایت عصبی و ترمیم بافت ها را بهبود می بخشد.
- - ویتامین C موجود در خربزه باعث می شود زنان باردار به راحتی با عفونت های جزئی از جمله آنفولانزا و سرماخوردگی مبارزه کنند.
- - مصرف ویتامین A موجود در خربزه، سبب رشد ریه، کلیه ها، چشم ها، قلب و استخوان های جنین می شود. همچنین این ویتامین توسعه عملکرد شناختی جنین و دفع هر گونه نقص را ممکن می سازد.
- - تیامین یا ویتامین B1 از سری ویتامین های B12 است که مصرف این ویتامین به روند شکل گیری سالم سیستم عصبی مرکزی کمک می کند.
- - این میوه به مثابه یک رقیق کننده قوی عمل می کند و سبب جلوگیری از لخته شدن خون می شود. این میوه دارای خاصیت ضد انعقادی خون می باشد.
- - کاروتنوئیدهای موجود در خربزه، سیستم ایمنی بدن مادر و جنین را تقویت می کند و در مبارزه با سرطان عامل مهمی است. گرمک دارای دو نوع کاروتنوئید به نام های بتاکاروتن و لیکوپن برای زنان باردار می باشد.
هشدارهاي مهم در مصرف خربزه:
- علامت خربزه خوب آن است که سنگین و نسبتا سفت باشد و قسمت انتهای آن را چون کمی فشار دهید مختصری فرو رود.
- برعكس آنچه كه در ايران مرسوم است و خربزه را با غذا يا بعد از غذا به عنوان دسر مي خورند، بهتر است با فاصله زيادي قبل از غذا آن را خورد و در ميان دو وعده غذايي مصرف شود.
- خوردن خربزه به همراه عسل خطرناك و مرگ آور است.
- ﺧﺮﺑﺰه ﮐﺎل ﺣﺎوی ﻣﺰه ﺗﺮﺷﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﻼف ﺧﺮﺑﺰه رﺳﯿﺪه و ﺷﯿﺮﯾﻦ، ﺗﺮس را در اﻧﺴﺎن ﻣﯽ اﻓﺰاﯾﺪ و ﺷﺠﺎﻋﺖ را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽ ﺑﺮد.
- مصرف خربزه ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا اﺳﻬﺎل و ورم رود را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﻣﯽ آورد.
- خربزه چون دارای قند است بسیار چاق کننده بوده و از اين رو افراد داراي اضافه وزن در مصرف آن احتياط كنند.
مضرات مصرف خربزه:
- خوردن خربزه كال در كساني كه معده اي ضعيف دارند ممكن است توليد اسهال كند و خلط را افزايش دهد.
- هر یکصد گرم خربزه، 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی شود.
- اين ميوه براي سينه درد و سرماخوردگي بسيار مضر است و باعث تب هاي صفراوي مي شود.
- زياد خوردن آن هم توليد گرمي مي كند.
- زﯾﺎده روی در ﺧﻮردن ﺧﺮﺑﺰه، ﺳﺒﺐ ﻧﻔﺦ و اﯾﺠﺎد درد در ﻣﻌﺪه و روده ﻣﯽ ﺷﻮد.