داروی پیراستام به عنوان عامل کمکی برای درمان صرع میوکلونیک (با منشأ قشر مخ) در بزرگسالان به کار می رود. این دارو همچنین در مواردی مانند بیماری آلزایمر، زوال عقل، اختلال عملکرد حافظه، اسکیزوفرنی، اختلال حرکتی که اغلب به دلیل داروهای ضد روان پریشی ایجاد می شود (دیسکینزی تأخیری)، میوکلونوس، الکلیسم، سرگیجه حقیقی، صدمات عروقی مغز، بیماری سلول داسی شکل، اختلالات رفتاری در کودکان، اختلال در درک یا خواندن نوشته ها و یا پس از ضربات وارده به سر یا جراحی استفاده می شود اما شواهد علمی خوبی برای تأیید بسیاری از این موارد وجود ندارد. همچنین این دارو توسط FDA برای هیچ بیماری تأیید نشده است.
داروی پیراستام با اثر بر سیستم عصبی مرکزی به عنوان محرک مغزی، قشر مخ را در مقابل هیپوکسی محافظت می کند. اثرات مهار چسبندگی پلاکت ها و کاهش ویسکوزیته خون با مقادیر مصرف بالای این دارو گزارش شده است.
پیش از مصرف پیراستام
- بارداری : مصرف این دارو در هنگام بارداری توصیه نمیشود.برای دانستن خطرات و منافع مصرف این دارو در هنگام بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
- شیردهی: مشخص نیست که آیا پیراستام وارد شیر مادر میشود یا خیر. با پزشک خود درباره ی مصرف این دارو در هنگام شیردهی مشورت کنید.
نحوه مصرف پیراستام
دوز مصرف پیراستام به شکل زیر است:
- بززگسالان:1.6 الی 9.6 گرم در روز (خوراکی)
- کودکان زیر 16 سال: توصیه نمیشود
مکانیسم اثر پیراستام
داروی پیراستام با اثر بر سیستم عصبی مرکزی بعنوان محرک مغزی،قشر مخ را در مقابل هیپوکسی محافظت می کند. اثرات مهار چسبندگی پلاکت ها و کاهش ویسکوزیته خون با مقادیر مصرف بالای داروی پیراستام گزارش شده است.
فارماکودینامیک پیراستام
پیراستام یک داروی نوتروپیک با نام شیمیایی 2-اوکسو-1-پیرولیدین استامید می باشد. پیراستام از مشتقات حلقوی GABA می باشد.
نکات قابل توصیه در مورد پیراستام
- از قطع ناگهانی مصرف پیراستام خودداری نمایید.
- مصرف پیراستام در سالمندان و بیماران مبتلا به اختلالات کلیوی با احتیاط فراوان صورت پذیرد.