کلوبازام متعلق به گروهی از داروها بنام بنزودیازپین ها است که با کند کردن حرکت مواد شیمیایی در مغز که ممکن است عدم تعادل داشته باشد ، منجر به کاهش تنش های عصبی (اضطراب) می شود. داروی کلوبازام در ترکیب با دیگر داروها در درمان تشنج ناشی از سندروم لنوکس-گاستوت ، نوعی از صرع دوران کودکی که موجب مشکلات رشدی و رفتاری می شود، بکار می رود.
پیش از مصرف کلوبازام
- در صورت بارداری، مشکل تنفسی، اختلال کبدی یا کلیوی یا سابقه ی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، وسواس و سایر بیماری ها و اختلالات پزشک خود را مطلع نمایید.
- در صورت سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
- از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
- مصرف الکل همراه با این دارو عوارض خطرناکی در پی دارد لذا در صورت مصرف اخیر الکل یا فرآورده های الکلی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
میزان مصرف قرص کلوبازام (کلوزام)
- قبل از شروع درمان با داروی کلوبازام (Clobazam) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی کلوبازام از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید.
- داروی کلوبازام را به طور منظم مصرف کرده و دوره درمان با این دارو را کنید.
- دقت کنید تا هیچ نوبتی از مصرف کلوبازام را فراموش نکنید. اما در صورت فراموش کردن یک دوز این دارو، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کرده و چنانچه نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی به یاد آوردید، از مصرف نوبت از دست رفته اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید. هیچ گاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- پزشک ممکن است درمان را با دوز کم داروی کلوبازام شروع کرده و پس از عادت کردن بدن، مقدار آن را افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- در ابتدای شروع درمان بیماری صرع با کلوبازام ممکن است تعداد یا نوع حملات تشنج کمی تغییر کند اما نگران نباشید زیرا به مرور این مشکل برطرف می شود. لذا احتیاطات لازم را رعایت کنید و با پزشک خود در تماس باشید.
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ای داشته باشید اما نگران نباشید، این افکار به مرور زمان برطرف خواهند شد. در این موارد افکار خود را با نزدیکان و مشاور یا پزشک خود در میان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.
- اگر پس از چند هفته مصرف کلوبازام، اثربخشی آن کاهش یافت، از افزایش خودسرانه مقدار دارو خودداری نموده و حتماً با پزشک مشورت نمایید.
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و خودسرانه می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملۀ تشنجی را برای بیمار در برداشته باشد. لذا قطع این دارو باید بصورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
- قرص کلوبازام را می توانید قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
مکانیسم اثر کلوبازام
تصور می شود بنزودیازپین ها از طریق اتصال به گیرنده گابا نوع A سبب افزایش یا تسهیل عمل گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) می شوند. کلوبازام یک بنزودیازپین می باشد که در درمان کمکی صرع در بیمارانی که به خوبی به سایر داروها ی ضدتشنج پاسخ نمی دهند استفاده می شود.
فارماکوکینتیک کلوبازام
کلوبازام بسرعت و بطور وسیعی جذب می شود.فراهمی زیستی کلوبازام تقریبا 100% می باشد.زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی 0.5 تا 4 ساعت می باشد.کلوبازام بطور گسترده ای در کبد توسط N-دمتیلاسیون ،عمدتا بوسیله CYP3A4 متابولیزه می شود.نیمه عمر کلوبازام 36 تا 42 ساعت می باشد.تقریبا 82% از طریق ادرار و 11% از طریق مدفوع دفع می گردد.
هشدارها در مورد کلوبازام
- بیماران مصرف کننده کلوبازام ، بخصوص در صورت مصرف همزمان با دیگر تضعیف کننده های سیستم عصبی مرکزی را از نظر گیجی و حالت خواب آلودگی تحت نظارت قرار دهید .
- بیماران دارای سابقه سوء مصرف مواد را بدلیل احتمال بروز توهم و وابستگی روانی و جسمی بدقت تحت نظارت قرار دهید.
- بیماران مصرف کننده کلوبازام را جهت اورژانس یا وخیم تر شدن افسردگی ، افکار و یا رفتارخودکشی و یا هرگونه تغییر در حالت یا رفتار غیرمعمول تحت نظارت قرار دهید.
- امنیت مصرف و کارآیی کلوبازام در افراد زیر 2 سال تاکنون به اثبات نرسیده است.