این دارو، برای درمان انواع عفونت های باکتریایی استفاده می شود. افلوکساسین، متعلق به دسته ای از داروها، به نام آنتی بیوتیک های کینولون است. این آنتی بیوتیک، با جلوگیری از رشد باکتری ها، عفونت های باکتریایی را درمان می کند، بر روی عفونت های ویروسی (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و …) تأثیری نداشته، و باید توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه ی آنتی بیوتیک ها، باعث می شود در آینده برای عفونت های دیگر، تأثیر خود را از دست بدهند.
مکانیسم اثر افلوکساسین
افلوکساسین یک ترکیب باکتریسید است که از طریق مهار آنزیم توپوایزومراز II ( یا DNA ژیراز) و توپوایزومراز IV ، همانندسازی، ترجمه و ترمیم DNA را مهار می کند.افلوکساسین یک آنتی بیوتیک کینولون یا فلوروکینولون است. افلوکساسین ضد باکتری است و نحوه عملکرد آن بستگی به مسدود کردن همانند سازی DNA باکتریها با اتصال خود به آنزیمی به نام DNA gyrase دارد که اجازه می دهد تا پیچ خوردگی مورد نیاز برای تکثیر یک مارپیچ دوتایی DNA به دو تا انجام شود. به طور قابل توجهی این دارو 100 برابر میل بیشتری برای DNA ژیراز باکتریایی نسبت به پستانداران دارد. افلوکساسین یک آنتی بیوتیک با طیف گسترده است که هم علیه باکتری های گرم مثبت و هم گرم منفی فعال است.
فارماکوکینتیک افلوکساسین
- جذب: افلوکساسین پس از مصرف خوراکی ، به سرعت و به خوبی از دستگاه گوارش جذب می شود.فراهمی زیستی مطلق افلوکساسین تقریبا 98% می باشد.
- اتصال به پروتئین: 32 %
- متابولیسم: کبدی
- مسیر حذف: افلوکساسین عمدتا با دفع کلیه از بین می رود ، جایی که بین 65٪ تا 80٪ دوز خوراکی تجویز شده از افلوکساسین بدون تغییر از طریق ادرار ظرف 48 ساعت از دوز دفع می شود. حدود 4-8٪ از دوز افلوکساسین از طریق مدفوع دفع می شود که نشان دهنده مقادیر جزئی ترشح افلوکساسین در صفرا می باشد.
موارد مصرف افلوکساسین
- درمان عفونتهای خفیف تا متوسط دستگاه ادراری ناشی از میکروارگانیسم های حساس.
- درمان اسهالهای عفونی ناشی از میکروارگانیسم های حساس.
- درمان عفونت های تنفسی خفیف تا متوسط
- درمان عفونت های استخوان و مفاصل.
- درمان عفونت های شدید دستگاه ادراری.
فارماکولوژی کاتزونگ: فلوروکینولون ها در درمان عفونتهای مجاری ادراری-تناسلی و گوارشی که توسط ارگانیسم های گرم منفی مانند: گنوکوکها، اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه، کامپیلوباکتر ژژونی، انتروباکتر، سودوموناس ایروژینوزا، سالمونلا و شیگلا ایجاد می شوند، به کار می روند. همچنین در درمان عفونتهای مجاری هوایی و پوست و بافت نرم نیز مؤثر می باشند.اوفلوکساسین همانند سیپروفلوکساسین به صورت تک دوز، خوراکی به عنوان جایگزین سفالوسپورینهای نسل سوم، به کار می روند.
میزان مصرف داروی افلوکساسین
- در عفونت های خفیف تا متوسط دستگاه ادراری: بالغین: ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم، به صورت خوراکی، دو بار در روز تجویز می شود.
- در اسهال عفونی، عفونت های تنفسی خفیف تا متوسط، عفونت های استخوان و مفاصل و عفونت های شدید دستگاه ادراری: بالغین:۴۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم، از راه خوراکی، دو بار در روز تجویز می شود.
عوارض قرص افلوکساسین
افلوکساسین، به غیر فعال کردن و احتمالاً سایر اقدامات غیر قابل بازگشت و جدی، مثل: پارگی یا التهاب تاندون، نوروپاتی محیطی و تأثیرات سیستم عصبی مرکزی (CNS) مرتبط می شوند. در بیمارانی که هر کدام از این ری اکشن های جدی را نشان می دهند، مصرف را بلافاصله متوقف کنید.
- از آنجایی که عوارض جانبی این دارو، برای بیماران مبتلا به سینوزیت باکتریال حاد، تشدید حاد برونشیت مزمن، و عفونت های مجاری ادراری بدون عارضه (UTI)، بیشتر از مزایای آن است، بنابراین مصرف فلوروکینولون در این بیماران باید محدود شده و از گزینه های درمانی جایگزین استفاده شود.
- برای برخی از عفونت های جدی باکتریایی، از جمله سیاه زخم، طاعون و ذات الریه باکتریایی، مزایای فلوروکینولون ها بیشتر از عوارض آن بوده، و بهتر است به عنوان یک گزینه درمانی در دسترس استفاده شود.
- این دارو، حاوی افلوکساسین است. بنابراین در صورت داشتن هرگونه حساسیت به افلوکساسین ها یا سایر ترکیبات موجود در این دارو، از مصرف آن خودداری کنید.