میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر فنوباربيتال

  شنبه، 26 آذر 1401   زمان مطالعه 4 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر فنوباربيتال
فنوباربیتال یک باربیتورات می باشد. فنوباربیتال فعالیت مغز و سیستم عصبی را کند می کند. فنوباربیتال در درمان یا پیشگیری تشنج ها استفاده می شود. فنوباربیتال همچنین در درمان کوتاه مدت بعنوان سداتیو به کار می رود. در این بخش به میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر فنوباربيتال در ساعد نیوز می پردازیم .

فنوباربيتال در تمام انواع صرع كوچك و در حمله مداوم صرعي به كار مي رود. فنوربابيتال تزريقي براي درمان اضطراري بعضي از حملات تشنجی حاد از جمله حملات همراه با اكلامپسي ،مننژيت و واكنشهاي سمي به استريكنین و همچنين جهت پيشگيري و درمان حملات تشنجي ناشي از تب مصرف مي شود.

چه افرادی نباید از این قرص استفاده کنند؟

اگر این بیماری ها را دارید قرص فنوباربیتال را مصرف نکنید:

  • اعتیاد به الکل
  • وابستگی به مواد مخدر
  • نقص کلیه
  • اختلال کبد
  • بیماری پورفیرین
  • کاهش عملکرد ریه
  • افسردگی شدید
  • تنگی نفس
  • افکار خودکشی

بیش مصرفی فنوباربيتال

فنوباربیتال باعث سرکوب برخی دستگاه های بدن، عمدتاً دستگاه عصبی مرکزی و دستگاه عصبی پیرامونی می شود؛ بنابراین، مشخصهٔ اصلی مصرف بیش از حد فنوباربیتال، «آهسته شدن» عملکردهای بدن، از جمله کاهش هشیاری (حتی کما)، برادی کاردی، کنددمی، سرمازدگی و افت فشار خون (در مصرف بیش از حد زیاد) است. مصرف بیش از حد ممکن است منجر به ادم ریوی و نارسایی حاد کلیه و در نتیجه، شوک شود و منجر به مرگ شود. نوار مغزی یک فرد مبتلا به مصرف بیش از حد فنوباربیتال ممکن است کاهش قابل توجهی در فعالیت الکتریکی تا حدی مشابه مرگ مغزی نشان دهد. این به دلیل سرکوب شدید دستگاه عصبی مرکزی است و معمولاً برگشت پذیر است.

میزان مصرف داروی فنوباربیتال برای سنین مختلف

هنگامی این دارو تجویز می شود که بنزودیازپین ها و فنی توئین نتوانند وضعیت صرع را کنترل کنند. اصولا داروی فنوباربیتال به صورت قرص یا محلول برای یک تا سه بار در روز مصرف می شود. حتما پیش از شروع مصرف، راهنمای داخل بسته را بخوانید و از پزشک یا داروساز بخواهید هر بخشی را که نمی فهمید توضیح دهد.

دارو را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید و اگر به مدت طولانی از آن استفاده می کنید، ممکن است علائم شما را مانند قبل از شروع درمان کنترل نکند. پس با پزشک خود در مورد احساس خود در طول دوره درمان صحبت کنید. بیش از دوز تجویزشده مصرف نکنید و بدون صحبت با پزشک مغز و اعصاب، مصرف آن را قطع نکنید.

اگر ناگهانی مصرف فنوباربیتال را متوقف کنید، ممکن است علائمی مانند اضطراب، کشیدگی عضلات، لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن، ضعف، سرگیجه، تغییر در بینایی، حالت تهوع، استفراغ، تشنج، گیجی و مشکلات خواب را تجربه کنید. نگران نباشید، معمولا پزشکان به تدریج دوز مصرفی را کاهش می دهند.

در کودکان مبتلا به صرع معمولا داروی فنوباربیتال به صورت قرص روزانه به میزان ۱ تا ۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن کودک تجویز می شود. در بزرگسالان درشرایطی که به عنوان آرام بخش تجویز می شود، معمولا روزانه ۳۰ تا ۱۲۰ میلی گرم برای ۲ تا ۳ بار؛ درشرایطی که به عنوان خواب آور تجویز می شود، روزانه ۱۰۰ تا ۳۲۰ میلی گرم؛ درشرایطی که به عنوان ضد تشنج تجویز می شود، روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ میلی گرم برای ۲ تا ۳ بار؛ مصرف می شود.

معمولا فاکتورهای مورد توجه هنگام تجویز این دارو سن، وزن و شرایط بیمار است. با وجود اینکه مطالعات حیوانی کنترل شده هیچ شواهدی از احتمال خطر این دارو برای جنین را نشان نمی دهند؛ اما باید در زنان باردار و شیرده با احتیاط و تحت نظر پزشک مصرف شود. معمولا پزشکان در شرایط اضطراری تهدیدکننده زندگی و در نبود داروهای ایمن دیگر این دارو را به صورت تزریقی برای خانم های باردار یا شیرده تجویز می کنند.

 فنوباربيتال

مکانیسم اثر فنوباربيتال

داروی فنوباربیتال با عمل بر روی گیرنده های GABAA،سبب افزایش مهار سیناپسی می شود. فنوباربیتال از یک طرف اثر مهاری GABA را افزایش داده و از طرف دیگر اثر تحریکی گلوتامیک اسید را کم می کند و از اینرو با مهار انتخابی سلول های عصبی غیرطبیعی مانع انتشار امواج از کانون صرعی می شود.
باربیتورات ها سبب تضعیف قشر حسی مغز،کاهش فعالیت حرکتی و تغییر عملکرد مخچه و ایجاد خواب آلودگی ،سدیشن و هیپنوزیز می شود.

فارماکودینامیک فنوباربيتال

باربیتوراتها قادر به ایجاد تغییر خلق و خو در تمام سطوح CNS ، از تحریک شدید تا سداسیون خفیف ،هیپنوزیز و کومای عمیق می باشد. مصرف بیش از اندازه(اوور دوز)می تواند منجر به مرگ شود.در دوزهای درمانی بالا می تواند بیهوشی را القا کند.

فارماکوکینتیک فنوباربيتال

جذب باربیتورات ها بدنبال مصرف خوراکی یا تزریقی بسیار متغیر می باشد. باربیتورات ها اسیدهای ضعیفی هستند که جذب شده و سریعا در تمامی بافت ها و مایعات بدن ،با غلظت بالا،در مغز،کبد و کلیه ها منتشر می شوند.داروی فنوباربیتال در کبد متابولیزه می شود.نیمه عمر فنوباربیتال 53 تا 118 ساعت (بطور میانگین 79 ساعت) می باشد.

مصرف فنوباربيتال در بارداری و شیردهی

  • مصرف فنوباربیتال در بارداری: مصرف فنوباربیتال در بارداری تنها باید در صورتی انجام شود که مزایای آن بر خطرات احتمالی اش غالب باشد. تاثیر فنوباربیتال در بارداری بسیار قابل توجه است. اگر در طول بارداری از فنوباربیتال استفاده شود نوزاد باید تا 14 روز بعد از تولد به لحاظ علائم انزواز از فنوباربیتال مورد بررسی قرار گیرد. ممکن است استفاده از ویتامین کا و مکمل اسید فولیک ضروری باشد. اثرات فنوباربیتال بر جنین زیاد است زیرا فنوباربیتال از جفت عبور کرده و در بافت های جنین از جمله کبد و مغز توزیع می شود. مصرف فنوباربیتال در سه ماهه اول و سوم بارداری با تاثیرات تراتوژنیک همراه است.
  • مصرف فنوباربیتال در شیردهی: شیردهی در دوران درمان با فنوباربیتال توصیه نمی شود. ترشح فنوباربیتال در شیر مادر بسیار مشهود می باشد و نوزادانی که به واسطه شیر مادر در معرض فنوباربیتال قرار می گیرند با افزایش خواب آلودگی رو به رو هستند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر