اگر پوست کودک شما در ناحیۀ زیر پوشک ملتهب و قرمز به نظر می رسد، این احتمال هست که دچار راش پوشک یا همان ادرار سوختگی شده باشد. ادرار سوختگی به معنای این نیست که شما پدر یا مادر سهل انگاری هستید ، زیرا راش پوشک یا ادرار سوختگی یکی از شایع ترین عوارض استفاده از پوشک است و مواجهه با آن، به ویژه در سال اول زندگی کودک، بخشی از مراقبت کودکان است. در این مطلب می توانید با علائم ادرار سوختگی، دلایل ایجاد راش پوشک یا ادرار سوختگی، موارد نیازمند مراجعه به پزشک، درمان راش پوشک یا ادرار سوختگی و جلوگیری از بروز آن آشنا شوید.
علائم ادرار سوختگی
راش ناحیۀ پوشک می تواند خفیف به شکل چند جوش قرمز و زبر در یک ناحیۀ کوچک باشد یا گسترده تر شامل جوش های دردناک و قرمزی که به شکم و ران کودک گسترش یافته است. برخی از علائم دیگر ادرار سوختگی شامل موارد زیر است:
- التهاب یا قرمزی پوست کودک در ناحیۀ زیر پوشک
- تورم پوست زیر ناحیۀ پوشک
- گرم بودن پوست ناحیۀ زیر پوشک هنگام لمس کردن نوزاد
جلوگیری از ادرار سوختگی نوزادان
بهترین راه برای جلوگیری از ادرار سوختگی کودکان این است که نواحی پوستی پوشک شده را خشک و تمیز نگاه دارید. برخی استراتژی های ساده می تواند به کاهش احتمال بروز ادرار سوختگی نوزادان کمک کند که در ادامه بدان خواهیم پرداخت:
- پوشک نوزاد را به طور مرتب تعویض کنید. پوشک مرطوب و کثیف را فورا باز کرده و دور بیاندازید. اگر کودک شما در اماکنی مانند مهد کودک نگاهداری می شود از پرسنل آنجا بخواهید تا مراقب این نکته باشند.
- ران، باسن و ناحیه تناسلی نوزاد را هنگام تعویض پوشک با آب گرم بشویید. دستمال مرطوب مخصوص کودکان می تواند به تمیز شدن موضع کمک کند اما باید به آرامی از آن ها روی پوست استفاده کنید. از دستمال های مرطوب فاقد الکل و عطر استفاده کنید. اگر می خواهید از صابون استفاده کنید باید صابون بسیار ملایم فاقد عطر را بدین منظور انتخاب کنید.
- با استفاده از حوله ای تمیز پوست کودک را خشک کنید یا اجازه دهید پوست کودک در تماس با هوا خشک شود. هرگز نباید سبب سایش پوست کودک شوید. سایش می تواند سبب تحریک پوست و آمادگی برای ادرار سوختگی گردد.
- پوشک را نباید بیش از حد محکم ببندید. سفت بستن پوشک مانع از جریان هوا در ناحیه پوشک شده در نتیجه محیط مرطوبی ایجاد خواهد شد که برای بروز ادرار سوختگی نوزاد بسیار مستعد می باشد. سفت کردن بیش از حد پوشک سبب عرق سوز شدن کمر و ران ها می گردد.
- برای پیشگیری از ادرار سوختگی، سعی کنید تا جایی که ممکن است اجازه دهید کودک شما از پوشک استفاده نکند. در این شرایط برای پیشگیری از بروز مشکلات می توانید نوزادتان را روی حوله بزرگی قرار دهید و او را با استفاده از بازی کردن در همان منطقه سرگرم کنید.
- استفاده مرتب از پماد ادرار سوختگی را در نظر داشته باشید. اگر کودک شما اغلب دچار راش می گردد می توانید در هر نوبت تعویض پوشک از پماد ادرار سوختگی به عنوان سدی محافظ روی پوست کودک استفاده کنید تا مانع از تحریک پوستی گردد. پمادهایی با پایه زینک اکساید و وازلین می تواند انتخاب بسیار مناسبی باشد.
- بعد از تعویض پوشک دست های خود را به خوبی بشویید. شستن مناسب دست ها مانع از انتشار باکتری یا قارچ به سایر بخش های بدن کودک می گردد.
در گذشته از پودرهایی برای محافظت از پوست کودک استفاده می شد که منجر به جذب رطوبت اضافی می گردید. امروزه پزشکان استفاده از چنین محصولاتی را توصیه نمی کنند؛ زیرا استنشاق این پودرها می تواند سبب تحریک ریه نوزاد شود.
کنترل رژیم غذایی کودک
اضافه کردن غذای تازه به تغذیه کودک معمولا مزایای زیادی دارد، اما بعضی از مواد غذایی اسیدی مانند مرکبات و گوجه باعث اسیدی شدن ادرار و مدفوع کودک می شوند و مشکلاتی نظیر ادرار سوختگی را به وجود می آورند.بهتر است رژیم غذایی کودک تان را کنترل کنید و مقادیر زیادی از این مواد را در رژیم قرار ندهید. اگر هم مواد اسیدی کننده ادرار و مدفوع به رژیم غذایی کودک اضافه می شود، بهتر است مراقب وضعیت سوختگی پاها باشید و ببینید که آیا کودک در برابر این مواد واکنشی دارد یا خیر.
استفاده از صابون ها و شوینده های غیرعطری
مواد معطر موجود در شوینده ها و صابون ها می تواند عاملی مهم در به وجودآمدن آزردگی های پوستی کودکان باشد. بعضی از کرم ها و پمادهای مخصوص کودک یا شست وشوی او در وان پر از کف و حباب هم باعث مشکلات پوستی می شود. هرچند بیشتر این برندها مدعی اند که با پوست کودک سازگاری دارند، اما همیشه این طور نیست و باید در انتخاب مواد مختلف بهداشتی دقت کنید.