دلایل و نشانه های دروغ گویی مرضی و بیمار گونه

  سه شنبه، 25 آذر 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
دلایل و نشانه های دروغ گویی مرضی و بیمار گونه
دروغگویی بیمارگونه یا مرضی به وضعیتی گفته می شود که در آن فرد بدون هیچ دلیلی و از روی عادت دروغ می گوید. همه ما گاه گاه دروغ می گوییم، اما برخی از افراد این کار را از روی عادت انجام می دهند. این نوع دروغ گویی می تواند آسیب زیادی به فرد و اطرافیان آنها وارد کند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دروغگوی مرضی [دروغگوی پاتولوژیک] بدون انگیزه روشن از سر اضطرار دروغ می گوید. این نوع دروغگویی متفاوت از دروغگویی غیر مرضی است که در آن دروغ به نوعی مفید فایده ای است.
دروغ گفتن یک خصلت رایج فعل و انفعال اجتماعی در نوع انسان است. این رفتار حتی در میان برخی حیوانات مثل میمون ها نیز دیده می شود.
دروغ اغلب به سودی منتج می شود. برای مثال، شخص ممکن است برای پیشگیری از خجلت اجتماعی دروغ بگوید. در حالی که برخی از مردم بیش از دیگران دروغ می گویند، این رفتار به طور معمول نشانه یک اختلال در سلامت روانی نیست.
دروغگویی مرضی [دروغگویی بیمارگونه یا دروغگویی پاتولوژیک] متفاوت است. دروغگویی مرضی می تواند نشانه یک اختلال در سلامت روانی مثل اختلال شخصیت باشد.

دروغگویی مرضی چیست؟

دروغ گفتن به ایراد اظهارات خطا به قصد فریب ارادی دیگران اشاره دارد که اغلب بر مبنای تلاش برای رسیدن به نوعی نفع شخصی انجام می شود.
دروغگویی غیر مرضی [غیر پاتولوژیک] رایج است و نشانه یک اختلال محسوب نمی شود. فردی که به شکل مرضی دروغ می گوید این کار را از سر نوعی تکانش و بدون هر گونه سود مشخص برای خود انجام می دهد.
کوشش هایی برای ایجاد تمایز بین دروغ مرضی و دروغ غیر مرضی صورت گرفته است اما برای ایجاد مرزبندی متناسب تحقیق بیشتر در این زمینه ضروری است.
یک خصلت کلیدی دروغ مرضی این است که هیچ انگیزش آشکاری در آن نیست. به طور معمول این امکان وجود دارد که بتوان تعیین کرد چرا کسی موضوعی را به دروغ گفته است - مثل سودی که متوجه شخص می شود یا اجتناب از افتادن در موقعیتی شرم آور یا استرس زا - اما دروغگویی مرضی بدون هیچ دلیل روشنی بروز می کند و به نظر نمی رسد که سودی برای شخص دروغگو در بر داشته باشد.
این موضوع روشن نیست که شخصی که به شکل مرضی دروغ می گوید از فریبکاری خود آگاه بوده یا قادر باشد که به شکل عقلایی در مورد دروغ های خود فکر کند.
دروغگویی مرضی ممکن است باعث دشوار شدن معاشرت با دیگران شود و به بروز مشکلات جدی با نزدیکان و همکاران شخص دروغگو بینجامد.

اگر شما هم دچار دروغگویی بیمارگونه هستید، خبر خوب این است که می توانید این عادت بد را از بین ببرید. اولین گام آن است که بدانید و اعتراف کنید که مشکل دارید.

علائم زیر نشان می دهید که شما دچار دروغگویی بیمارگونه هستید:

  • فرد دائما دروغ می گوید و برای دروغ گفتن انگیزه دارد. برای مثال، آن دختر دانش آموز برای جلب توجه چنین دروغ بزرگی گفته بود.
  • دروغ ها تا حدی قابل باور هستند و حتی بخشی از آن واقعیت دارد. برای مثال، فرد ممکن است بگوید که تا سر حد مرگ مریض است، در حالی که فقط سرما خورده است.
  • این دسته افراد دارای الگوی مکرر، عادت گونه و افراطی از دروغگویی هستند، به حدی که حتی برای مسائل جزئی و بی اهمیت نیز دروغ میگویند.
  • دروغگویی نه تنها به نفع فرد نیست، بلکه در بیشتر موارد موجب ضرر او شده است. اما باز هم به رفتارهای خود ادامه می دهد.
  • فرد برای ایجاد تصویر بهتر از خود دروغ می گوید.

یک متخصص روانشناسی می تواند به فرد در یافتن علت دروغگویی و شکستن این عادت کمک کند.

دلایل دروغگویی بیمارگونه

روانشناسان در این مورد اختلاف دارند که دروغگویی بیمارگونه به تنهایی می تواند یک اختلال روانی باشد. در حال حاضر، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی آن را به عنوان یک بیماری روانی مستقل نمی شناسد. با این حال، این نوع دروغگویی می تواند نشانه ابتلا به چند اختلال بزرگ تر باشد.

دروغگویی بیمارگونه می تواند نشانه بیماری های زیر باشد:

  • اختلال دوقطبی
  • بیش فعالی و نقص توجه
  • مسائل کنترل تکانشی
  • وابستگی به مواد مخدر
  • اختلال شخصیت مرزی
  • شخصیت خودشیفته

برخی از روانشناسان معتقدند که محیط فرد نقش مهمی در دروغگویی بیمارگونه دارد. فرد ممکن است در محیطی زندگی کند که دروغگویی موجب منفعت شود. اگر جامعه و خانواده عواقب جدی و قاطعی برای دروغگویی وضع نکند، فرد به این باور می رسد که منافع دروغگویی بر مضرات آن پیشی می گیرد. دروغ گویی می تواند مکانیسمی دفاعی برای عزت نفس پایین یا حوادث تلخ در گذشته باشد.

معایب دروغگویی بیمارگونه:

با وجود منافع کوتاه مدت، دروغگویی در طولانی مدت می تواند بر روان فرد تاثیر منفی داشته باشد. دروغگویی عادت وار به فرد استرس زیادی می دهد زیرا باید تمام دروغ هایش را به خاطر بسپارد. او دائما باید برای حرف هایش سند بیاورد و حقایقی که برخلاف گفته هایش به دست آمده را توجیه کند. اگر دروغ هایشان برملا شود، رابطه عاطفی آنها تحت تاثیر قرار می گیرد. در برخی موارد، فرد حتی با عواقب حقوقی رو به رو می شود.

کنار آمدن با یک دروغگوی مرضی در زندگی:

زندگی با یک دروغگوی مرضی ناامیدکننده است، زیرا دروغ های آنها هیچ مزیتی در زندگی ندارد. اعتماد در رابطه می شکند، و حتی یک مکالمه ساده هم با او غیرممکن است. برای کنار آمدن با چنین فردی نکات زیر را مد نظر داشته باشید:

عصبانی نشوید:

هر چند خیلی ناراحت کننده است که در چشم های شما نگاه می کند و دروغ می گوید، اما عصبانی نشوید. مهربان و حامی باشید.

آماده انکار باشید:

اگر مچ آنها را بگیرید، حقیقت را انکار می کنند. حتی ممکن است عصبانی شوند و شما را متهم به تهمت زنی کنند.

مشکل شما نیستید:

دروغگویی او ارتباطی با نحوه رفتار شما ندارد. این نوع رفتار به مشکلی در خود فرد در ارتباط با عزت نفس، استرس یا اختلال شخصیتی او مربوط می شود.

حامی باشید:

زمانی که فرد دروغ می گوید، به او یادآوری کنید که نیازی نیست شما را تحت تاثیر قرار دهد. به او بگویید که شما در هر حال به او اهمیت می دهید و برای شما ارزش دارد.

بحث را قطع کنید:

زمانی که فرد شروع به دروغگویی می کند، اجازه ندهید صحبت ادامه پیدا کند. از او سوالاتی کنید که بداند باید دروغ گفتن را تمام کند. می توانید به او بگویید علاقه ای به ادامه بحث ندارید.

پیشنهاد دریافت کمک های تخصصی بدهید:

بدون هیچ شرمندگی و خجالتی به او بگویید که بهتر است به دنبال دریافت کمک های تخصصی باشد. آماده ارائه اطلاعات درباره مراکز مشاوره و مشاور در این زمینه باشید. به او بگویید که نگران تبعات این رفتار در او هستید و می خواهید به او کمک کنید.

درمان دروغگویی بیمارگونه:

پس از آن حادثه حبس شدن در سالن، آن دختر دانش آموز مجبور شد که هفته ای یک بار در جلسات مشاوره شرکت کند. و از قضا این روش درمانی موثر واقع شد، چرا که او توانست بالاخره بر عادت دروغگویی فائق آید. تا زمانی که فرد تشخیص ندهد و قبول نکند که مشکل دارد، درمان موثر نخواهد بود.

به علاوه، اگر فرد عادت دروغگویی بیمارگونه را با خود به دفتر روانشناس بیاورد و به مشاور یا درمانگر نیز دروغ بگوید، درمان موثر نخواهد بود. در مواردی حتی اگر درمانگر مچ او را بگیرد، فرد حاضر به پذیرش عدم صداقت خود نیست.

درمان دروغگویی بیمارگونه سخت است. اما با صرف زمان کافی و تلاش قابل درمان است. بنابراین، اگر دچار عادت دروغگویی بیمارگونه هستید، برای شکست دادن آن باید کاملا پذیرای مبارزه باشید.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (282 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (274 نظر) توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (241 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (216 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (116 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (109 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (88 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (78 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (67 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست پا چُلفتی برای تزئین سالاد حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس🤣+عکس (46 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (45 نظر) نفیسه روشن: 4 سال هست از هم جدا شدیم از طرف همه کسانی که در موردت بد حرف زدن ازت عذر میخوام تو با شعورترین مرد دنیا بودی، جز تو مردی ندیدم خوشبختیت آرزومه (43 نظر) خلاقیت هوشمندانه مادر باهوش برای زودتر خشک شدن فرش خیس حماسه آفرید/ وقتی عزرائیل خیلی هواتو داره+عکس🤣 (43 نظر) الهام حمیدی: 2 تا بچه‌هام چون پشت سر هم به دنیا اومدن، کم‌کار شدم؛ همسرم مشوق منه و خیلی دوست داره من کار کنم+ویدیو (41 نظر) (فیلم) مولوی عبدالحمید در جلسه معارفه استاندار جدید سیستان و بلوچستان: ما همه یکی هستیم و با هم هستیم / این فیلم رو به اینترنشنالی‌ها نشون بدید (40 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
خوشتیپ شو؛ معرفی کامل انواع شلوار جین مناسب هر تیپ و استایلی / 10 مدل شلوار جین که برای استایل شیک باید بشناسید؛ مام استایل برای کدوم اندام خوبه؟
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص محلی مرد برای مرد و زن برای زن و یا مرد در بین زنان و زن در بین مردان چیست؟
حواشی خنده دار و زیبای کنسرت خوانندگان پرطرفدار ایرانی/ از سجده شکر حامیم تا عرفان طهماسبی و ماکان بند+فیلم
3 مورد از مضرات مصرف پاستیل که نمی‌دانستید / پاستیل خوراکی با ارزش غذایی صفر؛ دلیلی برای پوسیدگی دندان
سرطان پستان در مردان/علت و روش های درمانی
چرا قیمت سکه کاهشی شد؟
اولین واکنش یک مقام دولتی به موضوع دختر برهنه دانشگاه علوم و تحقیقات: موضوع این دختر امنیتی نیست!
عراقچی: وقت آن است که اتحادیه اروپا به این طنز پایان دهد
دردسرهای یک جشن فامیلی در وزارت ورزش با ساز و آواز و کراوات / کیهان: پزشکیان این انتصاب را لغو کند
پیشنهاد پیشکسوت پرسپولیس برای تراکتور: ترابی را بدهید، یاسین سلمانی را بدهیم!
روش رنگ کردن مو با قهوه و ماست در خانه+ جزئیات و نکات مهم
خودکشی بخاطر بد شدن کاشت ریش!
سه سوته پنکیک اسپاگتی تابه ای درست کن /عالی و خوشمزه
دنیای سلامت؛ بهترین زمان مصرف ویتامین D، صبح یا شب؟
مدیریت افکار عمومی و سیاست‌گذاری به سبک دولت پرزیدنت پزشکیان
منتخب روز   
رقابت مضحک بازیکنان استقلال برای گرفتن پیراهن نیمار / از ناصر خان حجازی و پرویز خان پورحیدری رسیدیم به این آبروریزی! خودکشی بخاطر بد شدن کاشت ریش! افشای محل زندگی شهید سیدحسن نصرالله برای اولین بار در تلویزیون از زبان عراقچی+ویدیو/ ساختمانی مسکونی در داخل شهر پسر نوجوان 16 ساله به قصد انتقام از خاله‌اش، دختر او را مورد حمله شدید با چاقو قرار داد / جزئیات پرونده جنایت فامیلی؛ داداش چرا مرا می‌زنی؟ حرفت را گوش می‌کنم و دیگر کار بدی انجام نمی‌دهم... دوران کودکی چهره‌های سیاسی کشور در این خانه‌های ساده اما باصفا گذشته؛ از رهبر معظم انقلاب و شهید رئیسی تا حسن روحانی و سردار حاج قاسم سلیمانی+عکس محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن