ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه پرورش و نگهداری فندق

  پنجشنبه، 03 بهمن 1398   زمان مطالعه 12 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری فندق
این گیاه از تیره فندق بوده و گیاه یک‌پایه بشمار می‌آید. گل‌های نر و ماده آن روی شاخه‌های یک‌ساله و به طور جداگانه تشکیل می شوند.

پرورش فندق

نام انگلیسی : corylus avellana

خانواده : Betulaceae (Corylacaea)

بومی : اروپا و آسیا

درختچه ای به ارتفاع ۱٫۵ متر که در اماکن مساعد به ارتفاع ۶ تا ۷ متر (گاهی بیشتر) درمی می آید و به سهولت جنگلی انبوه بوجود می آورد. برگهائی پهن و نوک تیز با دو ردیف دندانه، به رنگ سبز و گلهائی بر دو نوع نر و ماده دارد. نوع نر این گلها دارای ۳ تا ۸ پرچم است و مجموعه آن به صورت سنبله های آویخته در پائیز ظاهر می شود. میوه آن که فندق نامیده می شود، در حالت تازه از پوشش سبز رنگی پوشیده شده است.ولی تدریجاً پس از خشک شدن از آن جدا می شود. گونه C.avellana به عنوان فندق اروپائی شناخته شده و بصورت تجاری کاشته می شود. در اثر دو رگه گیری این گونه با سایر گونه های موجود در این جنس تنوع زیادی در ارقام فندق ایجاد شده است.

فندق بومی اروپا و آسیای صغیر و قفقاز است . پرورش درخت فندق از زمانهای قدیم معمول بوده و کشت آن در اروپا از قرن جهاردهم میلادی رو به توسعه گذاشت و بتدریج در ممالک اطراف حوزه دریای مدیترانه متداول گردید . پرورش باغی این درخت در ایتالیا با کشت ۶ واریته در سال ۱۶۷۱ شروع شده همچنین واریته های زیادی در سال ۱۹۱۲ در انگلستان شناخته شد . فندق رقم کنتیش کاب که بنام دوچیلی هم معروف است از یک گیاهچه فندق که در سال ۱۸۳۰ کاشته شد بدست آمده و هنوز هم کشت میشود.

فندق به دليل داشتن ريشه هاي افشان و فرم رشد درختچه اي و با پاجوش دهي فراوان مي توان در جلوگيري از فرسايش خاك و تثبيت آن بسيار موثر واقع شود. فندق از گياهان كم توقع و مقاوم به عوامل نامساعد محيطي ميباشد. ميزان توليد فعلي فندق در جهان ۳۰ % كمتر از نياز بازارهاي جهاني است. بنابراين توليد اين محصول از نظر اقتصادي داراي اهميت ويژه اي است . همچنين فندق به دليل داشتن قابليت نگهداري طولاني و حمل و نقل آسان مي تواند درآمد قابل ملاحظه اي را برا ي كشاورزان تأمين نمايد . كشت فندق در اراضي شيب دار مي تواند علاوه بر تثبيت خاك ، باعث تبديل اراضي ديم كم بازده به باغهاي اقتصادي مي گردد . در ايجاد استغال مولد بسيار موثر مي باشد.

تصویر

شرايط كاشت درخت فندق

خاك مورد نیاز درخت فندق :

درخت فندق از جمله درختاني است كه عموماً با هر خاكي سازش دارد. اما براي رشد بهتر و توليد ميوه بيشتر نياز به خاكي دارد كه نيمه عميق تا عميق ( بيش از ۵۰ سانتيمتر ) باشد و قدرت جذب آب بيشتري داشته باشد. مانند : خاكهاي رسوبي ، رسي و شني ورسوبي و شني يا خاكهايي كه به اندازه كافي رس داشته باشند . خاكهاي سبك ، يعني شني و رسي كه قابليت نفوذ آب در آنها به خوبي وجود داشته باشد . خاكهاي قليايي با PH مختلف كه با آنها سازش نسبي دارد . خاكهاي اسيدي با PH حدود ۶ كه سازش فندق در چنين خاكهايي بهتر از زمينهايي است كه PH آنها از ۷٫۵ به بالا باشد . با آنكه ميزان آهك فعال در خاك چندان ربطي با PH ندارد و درخت فندق بيش از هر درخت ميوه ا ي با آن سازش دارد ، با اين حال آزمايشهاي انجام شده نشان داده است كه باغ هاي فندق نبايد در زمينهاي احداث شوند كه ميزان آهك فعال آنها از ۱۰ درصد بيشتر باشد و چون ريشه درخت فندق به خفگي در خاك نيز حساسيت دارد، لذا كاشت آن در اراضي فاقد زهكشي مرطوب، فشرده، رسي، سنگين و غير قابل نفوذ، يا در خاكهايي كه پس از بارندگي آب خيز باشند، توصيه نمي شود.

رطوبت مناسب فندق :

وجود رطوبت كافي يكي ديگر از عواملي است كه براي كشت فندق ضروري است . ميزان رطوبت بين۷۰ تا ۸۰ % براي كشت و پرورش فندق مناسب مي باشد . در صورتي كه ميزان بارندگي ساليانه حداقل ۸۰۰ ميلي ليتر با پراكنش مناسب در فصول گرم باشد مي توان به كشت ديم فندق اقدام نمود. در غير اين صورت برا ي توليد تجاري آبياري تكميلي درختان در ماههاي خرداد ، تير و مرداد الزامي مي باشد.

آبیاری فندق :

یکی از اساسی ترین نیاز برای درخت فندق وجود اسید آبسیسیک کافی در اطراف ریشه ها و وجود رطوبت کافی (رطوبت نسبی حداقل ۶۰ درصد) در محیط اطراف درخت است زیرا ریشه های سطحی و برگهای پهنی دارد مناطقی که دارای بارندگی متوسطی بوده و توزیع بارندگی نیز در طول فصل مناسب است برای کاشت موفقیت آمیز فندق خیلی مناسب هستند.آبیاری منظم باغهای احداث شده فندق سبب می شود :

الف- میزان گیرایی نهال های کاشته شده افزایش یابد و سیستم ریشه بندی آنها تقویت شود.

ب- رشد گیاه تسهیل و تسریع شود.

ج- کیفیت و کمیت محصول افزایش یابد.

دور آبیاری بسته به شرایط آب و هوایی و خاک از ۴ تا ۷ روز بوده و در طی دوره رشد به ۱۰۰۰۰ متر مکعب اسید آبسیسیک نیاز دارد.

باد :

با توجه به اينكه گلدهي وگرده افشاني در ختان فندق در فصل زمستان صورت مي گيرد ، وجود بادهاي شديد و سرد موجب جلوگيري از گرده افشاني و تلقيح مي گردد. همچنين بادها ي سرد باعث خم شدن تاج درخت و ايجاد سوختگي در سر شاخه هاي جوان و حاشيه برگها مي شود. بادهاي گرم و خشك نيز در فصل تابستان باعث سوختگي سر شاخه ها و حاشيه برگها مي گردند. بنابراين از كشت فندق در مسير بادهاي سرد و يا گرم و خشك بايد اجتناب نمود و يا اينكه از درختان باد شكن براي محافظت در برابر باد استفاده نمود .

تصویر

تکثیر فندق :

الف- جنسی (با بذر):

تکثیر فندق به وسیله بذر مانند اغلب درختان میوه امکان پذیر است در ازدیاد به وسیله بذر با کاشت فندق بلافاصله پس از برداشت همراه با پریکارپ به مقدار زیادی جوانه زنی را کاهش می دهد. حذف پوسته بذر مثل حذف پریکارپ جوانه زنی را تا ۸۱ درصد افزایش می دهد. خواب بذر با یک دوره استراتیفیکاسیون به مدت ۶ ماه برطرف می شود. در صورتیکه فندق دیر برداشت شود (آخر شهریور) پریکارپ میوه ها سخت می شود در اینصورت ابتدا یک دوره استراتیفیکاسیون گرم در ۲۰ درجه سانتی گراد ضروری است و بدنبال آن بذور فندق باید در معرض یک دوره سرما (۴ درجه سانتی گراد) قرار گیرند. در میوه هایی که زود برداشت می شوند (آخر مرداد) آندوسپرم و جنین اغلب به اندازه کافی رشد نمی کند و جوانه زنی این قبیل بذور بخوبی صورت نمی گیرد. برای از بین بردن خواب بذور فندق اگر آنها را به مدت ۶ هفته در معرض سرمای ۵ درجه سانتی گراد قرار داده و سپس به ۲۰ درجه سانتی گراد منتقل شوند اسید جیبرلیک در بذر تجمع یافته و موجب جوانه زنی می شود.

ب- روش تکثیر غیر جنسی (رویشی) عملی و آسان تر می باشد :

۱- پاجوش : پاجوش ها شاخه هایی هستند که از جوانه های نابجای ریشه به وجود می آیند و برای تکثیر فندق می توان خاک پای درخت را کنار زده و این شاخه ها را جدا نموده و در محل مورد نظر کاشت.

۲- خوابانیدن : خوابانیدن فندق به دو صورت خوابانیدن کنده ای و کپه ای صورت می گیرد و در هر دو روش ابتدا باید نهالی را که به عنوان پایه مادری انتخاب می کنیم در سال اول از سطح خاک کف بر نموده و با خاک دادن پای پاجوش های روئیده شده آنها را ریشه دار نموده و در محل اصلی می کاریم.

۳- فندق را می توان مانند سایر درختان میوه با پیوند زدن ارقام اصلاح شده روی پایه های بومی و اصلاح شده تکثیر نمود و برای پیوند زدن از انواع پیوند جوانه می توان استفاده نمود.

اگر در فندق گرده های یک رقم با مادگی ارقام دیگر سازگاری داشته باشد سبب باردهی خوبی خواهند گردید.

میوه های فندق پس از رسیدن بر روی زمین می ریزند میوه هایی که به روی زمین می ریزند در اثر رطوبت خاک تغییر رنگ می دهند از این رو برای جلوگیری از آن باید در اولین فرصت پوست میوه ها جدا شود.میوه ها در طول فصل باید ۲ تا ۳ بار جمع آوری شوند. عملکرد درختان فندق بسته به سن و قدمت درخت فاصله کاشت ، عملیات آماده سازی خاک و عوامل دیگر متفاوت است اگر یک هکتار باغ ۲۲۰۰ کیلوگرم محصول تولید کند محصول خوبی داشته است عملکرد درختان، بارده از سالی به سال بعد دچار نوسان می گردد.

این گیاه از تیره فندق بوده و گیاه یک پایه بشمار می آید. گل های نر و ماده آن روی شاخه های یک ساله و به طور جداگانه تشکیل می شوند. گل های نر به صورت شاتون در جانب شاخه های یک ساله قرار دارند و گل های ماده نیز در جانب و یا انتهای شاخه های یک ساله با کلاله قرمز رنگ و به صورت خوشه ای حاصل می شوند. هر گل آذین گل های ماده فندق ۱۰ عدد گل کوچک دارد اما در هر خوشه ۳-۲ عدد میوه تشکیل می شود. گل های فندق ۳ تا ۴ سال پس از کاشت ظاهر می شوند. اما باردهی از ۵ الی ۶ سالگی آغاز می گردد و به مدت ۲۰-۱۰ سال درختان فندق باروری اقتصادی دارند. میوه های فندق از نوع میوه های فندقه بوده و فرابر میوه در طی فصل رشد سفت و سخت شده و چوبی می گردد و این میوه ها داخل برگ هایی که ظرف نامیده می شوند، قرار دارند.

گرچه چوب فندق به سرمای زیاد مقاوم است اما به جوانه های گل فندق در ۱۰- درجع سانتی گراد آسیب جدی وارد می شود و موجب کاهش محصول می گردد. زیرا فندق در طول ماه های زمستان شکوفه می دهد و تولید محصول خوب به مناطقی محدود می شود که دریا از اثر سرمای زمستان در حین گلدهی جلوگیری نماید. جوانه های برگ فندق همانند جوانه های سیب به استراحت بیشتر (۱۷۰۰-۸۰۰ ساعت زیر ۷ درجه سانتی گراد) اما جوانه های گل به استراحت کمتری نیاز دارند. با توجه به موارد ذکر شده می توان فندق را از درختان میوه مناطق معتدل گرم بشمار آورد. زیرا به طور کلی به سرماهای شدید زمستان مقاوم نمی باشد. فندق گیاه خودناسازگار بوده و لذا برای گرده افشانی مطلوب بهتر است ۲۰-۱۲ درصد از درختان فندق از ارقام گرده دهنده باشند. در ضمن ارقام مختلف فندق حالت نر پیش رسی و یا ماده پیش رسی دارند. در صورت دمای بیشتر در اواخر زمستان حالت نر پیش رسی و در هوای خنک تر حالت ماده پیش رسی ظاهر می شود.گل های نر در اواسط اردیبهشت تا اواسط خرداد و گل های ماده در اواسط تیر تا اوایل شهریور ماه متمایز می شوند. شاتون های گل های نر در طول فصل رشد از اوایل خرداد آشکار می شوند. اما گل های ماده به صورت خوشه ای بوده و تا اوایل زمستان ظاهر نمی شوند. در مناطقی که زمستان های ملایم دارند، گرده افشانی در طی زمستان انجام می گیرد. اما در مناطقی که زمستان های سرد دارند گرده افشانی در اوایل بهار صورت می گیرد. لوله های گرده از دی ماه تا خرداد که به تخمدان می رسند، به حالت رکود باقی می مانند، عمل تلقیح در اواخر بهار انجام می گیرد. بنابراین تشکیل میوه در فندق دیر وقت و در اواخر بهار صورت می گیرد. بعد از عمل تلقیح رشد سریع در میوه آغاز می شود و در طول این دوره سقط جنین قابل توجهی نیز به وجود می آید. این سقط ممکن است به علت کمبود بُر (B) و نیاز زیادتر جنین به این ماده می باشد. خاک های عمیق و قابل نفود با pH کمی اسیدی برای رشد فندق مناسب است. فاصله کشت فندق در حدود ۶-۵ متر می باشد و به صورت تنه و یا توده ای که اجازه رشد به پاجوش ها داده می شود، پرورش می یابد و به گیاهان تک بوته به شکل جامی یا شلجمی داده می شود. ازدیاد فندق اکثراً توسط پاجوش می باشد اما می توان به روش خوابانیدن و پیوند نیز ازدیاد داد. از مناطق مهم کشت و تولید فندق در دنیا می توان به ترتیب ترکیه، ایتالیا، اسپانیا و آمریکا را نام برد. از مناطق کشت فندق در ایران می توان به ارومیه، قزوین و گرگان اشاره نمود.

خواص غذایی و دارویی فندق

فندق یکی از مغذی ترین دانه های خوراکی است که سرشار از انرژی، پروتئین، کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم و ویتامین B می باشد به همین دلیل اثر تقویتی بالایی داشته و برای مبتلایان به بیماری قند مفید است. برگ، شکوفه و پوست فندق قابض است و مغز فندق به دلیل داشتن فسفر زیاد مغز را تقویت می کند.

بر اثر عملیات اصلاح و دورگ گیری گونه های مختلف فندق تنوع زیادی در ارقام و ژنوتیپ های فندق ایجاد شده که مرسوم ترین رقمها در ایران عبارتند از گرداشکور، گرده، پشمینه و شستک.

ارقامی که می توانند در یک خزانه با هم جدا از یکدیگر بر روی ردیف کشت شود و در احداث باغ از نظر تلقیح سازگاری داشته باشد:

1- فرتیل دوکارد (وزن بالایی دارد)

2- روند دو پیمون (چربی بالا و مزه خوبی دارد)

3- نقرت (مغز بیضی شکل و گوشت سفید و پروتئین ها محصول می باشد)

ارقام دیگری نیز وجود دارند که با یکدیگر سازگاری دارند. مثال: سگورب – مرویل – لونگ داسپاین


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) کشف 15 سطل اعضا بدن انسان در یک باغ پسته انار شوک بزرگی وارد کرد / ماجرا چه بود؟ (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس مایلی کهن: من عادل را دوست دارم اما اسمش را گذاشتم کی روشی پور/ میخواهید خیابانی هم ما را ببرد زندان؟ رسوایی بزرگ در خانواده بشار اسد: فرار با مدارک هویتی جعلی! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات/شاه گربه مادر مقابل مار غول پیکر+ویدئو
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اعتراف وحشتناک یک پدر بعد از دستگیری/ دختر 5 ساله معصوم الان کجاست؟
پربازدیدشدن ژست خاص کریم باقری در جلسه مهم و سرنوشت ساز با درویش +عکس
شجاع خلیل زاده بخاطر تراکتور به دردسر افتاد/ باشگاه نساجی کوتاه نمی‌آید!
مدارس این شهرها فردا یکشنبه، 9 دی، هم مجازی شدند/ جدیدترین اخبار تعطیلی مدارس فردا
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 9 دی ماه 1403/ مرداد ماهی ها حواستون به دوست باوفاتون هست؟
آیا شما هم مشکل جا نرفتن دنده ماشین رو دارید؟ با این 9 علت می توانید ایراد خودروی خود را برطرف کنید
فال شمع روزانه یکشنبه 9 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌ها احتیاط کنید!
جدول زمانبندی قطعی برق امروز یکشنبه 9 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک
فال روزانه امروز یکشنبه 9 دی ماه 1403/ اسفندماهی ها برای یک تغییر غیر منتظره آماده‌اید؟
فال ابجد روزانه یکشنبه 9 دی 1403 / آبان ماهی ها نیتی که دارید هیچ منفعتی برای شما ندارد بهتر است دست بردارید
فال انبیاء روزانه یکشنبه 9 دی 1403 / تیر ماهی ها پیوندی در راه است؛ صبر کن که دشمن نزدیک است
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 9 دی 1403 + فیلم / مژده به اردیبهشتی ها که خوشی نزدیک است
پشت پرده مسدود شدن درگاه پرداخت صرافی‌های رمزارز چیست؟
فانتزی قشر مرفه در کریسمس 2024: تزئین کاج 50 میلیونی برای پاپا نوئل!
خلاقیت باشگاه پرسپولیس برای حضور امید عالیشاه در تمرینات بعد مصدومیت/ چه ایده درجه یکی باریکلا
منتخب روز   
سوپرایز نعیمه نظام‌دوست برای جشن تولد یوسف تیموری/ با همه فک و فامیلش پا شده رفته خونه تیموری/ فقط ببین چه کیکی براش خریده نگاهی به تیپ و استایل متفاوت و شیک هنرمندان در اختتامیه جشنواره فیلم رشد: از پالتوی سرخابی رنگ الیکا ناصری تا کت چرمی پژمان بازغی و استایل زمستانی ارسلان قاسمی و محمدرضا شریفی‌نیا استایل زمستانی استثنایی و متفاوت نیلوفر رجایی فر، دختر داعشی سریال پایتخت در کافه ای شیک و سنتی جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو جدول زمانبندی قطعی برق امروز یکشنبه 9 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک دستور پخت اصیل و خوشمزه خورش قیمه عربی به روش رستورانی+ تفاوت قیمه عربی با قیمه ایرانی رو میدونین؟ (ویدئو)رونمایی محمدرضا گلزار از هنر جدیدش، فقط ببین چقدر مسلطه/ شازدمون ماشاالله از هر انگشتش یه هنری میریزه👌 رنگ لاک ناخن شیک و منحصربفرد مناسب هر ماه تولد/ زیباترین رنگ هایی که شخصیت درونیتون رو به رخ میکشه👌 (ویدئو) درخشش کامران تفتی با خوانندگی و گیتارزنی‌ آهنگ عاشقانه/ مهیار عیار با صدای حیرت‌انگیزی که اصلاً فکرشم نمی‌کردی! زیارت کربلا حرم مطهر امام حسین (ع) و بین الحرمین / اگر امکان رفتن به پابوس آقا را ندارید با این فیلم می توانید زیارت کنید و حاجت خود را طلب کنید تنها چند ساعت تا پایان مهلت ثبت‌نام ایران خودرو؛ تاریخ قرعه‌کشی چه زمانی است؟ (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: خواهش می‌کنم دنیارو انقدر جدی نگیرید، یه سریمون پول نداریم، گرفتاریم، مریضیم و یه سریمونم..