عروس هلندی، طوطی دوست داشتنی است که به عنوان دومین پرنده محبوب خانگی بعد از مرغ عشق در بین مردم شناخته شده است. می توان این پرنده ی زیبا را با نام متغیر Nymphicus hollandicus معرفی کرد. عروس هلندی از جمله خانواده های طوطی های کاکل دار یا کاکل به سر است که از سمت استرالیا بوجود آمده است و به آن طوطی هلندی نیز می گویند. در طول روز رفتارهای متفاوتی را از این پرنده مشاهده خواهید کرد طوری که در مدت زمان مشخصی بسیار دوست داشتنی و مهربان است اما در زمان های دیگر می توان آن را بسیار گستاخ و جسور دانست. صدای بسیار زیبایی دارد و در صورت نگهداری از آنها در منزل باید انتظار شنیدن صوت زیبایش را در تمام مدت طول روز داشته باشید. این پرنده در زبان انگلیسی به کوکاتیل Cockatiel معروف است
مراحلی که قبل از جفت گیری عروس هلندی باید مورد توجه قرار داد؟
جفت گیری عروس هلندی و آموزش نکات مهم آن را در این مطلب برای شما بیان می کنیم تا در انجام این عمل کاملا حرفه ای شوید. اگر شما از نگهدارندگان پرنده ها هستید و به خصوص دوست دار نگهداری از عروس هلندی می باشید لازم است آگاه باشید روند جفت گیری هر پرنده نیازمند اطلاعات و دانش شما در زمینه جفت گیری آن ها بوده تا این عمل بی هیچ خطا و مشکلی صورت گیرد.
۱ . انتخاب عروس هلندی نر و ماده مولد
زمانی که به یک مغازه برای خرید عروس هلندی می روید ، شما بایستی بهداشت هر یک از قفس ها و تغذیه پرنده ها را مورد توجه نمائید. اگر از نظر بهداشت مورد قبول واقع شدند می توانید عروس هلندی مورد نظر را خریداری کنید. توجه کنید هنگام خرید عروس هلندی کل پرندگان در محل مورد نظر را زیر نظر قرار دهید و چند دقیقه با دقت به آن ها نگاه کنید. پرندگانی که فعال و کنجکاو و شاداب هستند را انتخاب نمائید. نشانه های عروس هلندی سالم چشمان باز و روشن، پرهای به هم چسبیده و صاف ، اشتهای خوب در هنگام دانه خوردن، پاهای صاف و تمیز، تعادل داشتن در ایستادن ، سینه پرو یک دست ، تمیز بودن نوک نزدیک سوراخ بینی. شما می توانید برای انتخاب عروس هلندی برای جفت گیری از سن دو سالگی شروع کنید. در زمان جفت گیری، عروس هلندی ها باید بالغ شده باشند. اگر شما کمتر از این سن را برای جفت گیری انتخاب کنید با تخم های بدون نطفه مواجه خواهید شد.
۲ . عروس هلندی نر و ماده در دو قفس مجزا
بعد از این که عروس هلندی های نر و ماده مولد را خریداری کردید، و قصد بردن آن ها را به خانه داشتید. توجه نمائید قبل از اینکه شما عروس هلندی را به منزل بیاورید باید محل زندگی کوکاتیل را مشخص کرده باشید تا وقتی که پرنده وارد خانه شد با جا به جایی های زیاد روبرو نشود . شما با جابجایی های متعدد موجب می شوید پرنده دچار استرس شود و همچنین عروس هلندی نسبت به شما بی اعتماد خواهد شد. بعد از آوردن عروس هلندی به خانه هر دو عروس را دو قفس مجزا به مدت چهارده و پانزده روز به صورتی که یکدیگر را نبینند، قرار دهید. طوری که فقط صدای یکدیگر را بشنوند. شما در این دو هفته خواهید دید که عروس هلندی نر و ماده با هم صبحت می کنند و یکدیگر را صدا خواهند کرد.
۳ . به هم نزدیک کردن قفس عروس هلندی نر و ماده
پس از اینکه مراحل ذکر شده را به ترتیب انجام دادید متوجه می شوید که عروس هلندی ها یکدیگر را صدا می کنند و تمایل به دیدن هم را دارند.بعد از اینکه عروس هلندی نر و ماده یکدیگر را صدا کردند و شما دیدید نسبت به هم بی تابی می کنند، قفس ها را به یگدیگر نزدیک کنید. تا با دیدن هم بی تاب تر شوند.
۴ . آماده کردن یک قفس بزرگ و لانه بزرگ
شما باید یک قفس و لانه ای بزرگ برای عروس نر وماده تهیه نمائید. موارد زیر در زمان جوجه کشی و تکثیر مهم می باشند.ارتفاع میله نشیمنگاه ، ارتفاع لانه، فاصله مناسب ظرف غذا و نشیمنگاه، نشیمنگاه سست موجب عدم جفتگیری صحیح و سبب تخم های نابارور خواهند شد. قفس را در محیط پر رفت و آمد قرار ندهید. از سفت بودن محل استقرار قفس اطمینان داشته باشید. عروس هلندی ها دوست ندارند قفس شان نزدیک سقف و یا چراغ های آویزان قرار بگیرد.
۵ . جفت زدن عروس هلندی نر و ماده
عروس هلندی نر و ماده را به قفسی که برای جفت گیری انتخاب و آماده کرده اید ببرید. بعد ازجفت زدن، آن ها را زیر نظر بگیرید . اگر عروس هلندی نر و ماده یکدیگر را نوازش کردند یعنی یگدیگر را پذیرفته اند. توجه داشته باشید جفت هایی وجود دارند که ماده به جفتش علاقه ای نشان نمی دهد. حتی ممکن است تا یکسال هم تخکم گذاری نکنند، شما در چنین مواقعی باید عروس هلندی نر دیگری را جایگزین آن جفت نر قرار دهید.
۶ . فراهم کردن محیط امن و مناسب
زمانی که محیط پرورش عروس هلندی امن و مناسب باشد، عروس هلندی نر جهت بازرسی از لانه مورد نظر وارد لانه می شود. با منقار خود به کف لانه ضربه می زند تا از مقاومت لانه مطمئن شود. لانه عروس برای تخم گذاری باید همیشه تمیز و خشک و بدون هر رطوبتی باشد. جنس لانه از چوب باشد بهتر است. برای کف لانه از پوشال کولر و ماسه بادی استفاده نمائید. هرگز از پوشال های چوب های معطر که از خود عطر و روغن ایجاد می کنند استفاده نکنید ، که موجب آسیب جنین درون تخم خواهد شد. کف لانه را با مقداری از پودر ضد شپشک و کنه به همراه پوشال در کف لانه بریزید. درب لانه برای نگاه کردن تخم ها بهتر است در اطراف و کناره های لانه و یا پشت لانه قرار گیرند و از قرار دادن درب لانه در بالای لانه خودداری کنید، که موجب استرس عروس هلندی شده و ممکن است به تخم ها آسیب برساند. خوب دوستان بعد از اینکه محیط لانه مناسب و امن بود عروس هلندی نر و ماده تصمیم به جفت گیری می کنند.
۷ . جفت خوردن عروس هلندی نر و ماده
بعد از گذشتن مراحل بالا عروس هلندی نر برای جفت گیری اقدام به سوار شدن بر روی عروس ماده می نماید. اگر جفت گیری صحیح انجام شده باشد عروس ماده پس از چند روز اولین تخم را خواهد گذاشت. عروس ماده تقریبا بین چهار تا شش تخم می گذارد. تعداد تخم ها در عروس هلندی متفاوت می باشد. شما می توانید بعد از گذشتن هفت روز با استفاده از نور چراغ قوه به آرامی به تخم ها نگاه کنید تا از نطفه دار بودن و جنین داخل تخم ها مطمئن شوید.
بعد از گذشتن بیست و یک روز تا بیست و سه روز جوجه ها از تخم بیرون می آیند. زمانی که عروس هلندی نر و ماده اولین بار باشد که جفت گیری کرده باشند و تجربه ای تا به حال نداشته باشند به دلیل استرس، تخم های نا بارور به وفور دیده می شود. اما نگران این موضوع نباشید در تخم گذاری بعدی عروس نر و ماده جفت گیری موفق تری خواهند داشت و تخم ها بارور می شوند. زمانی که اولین تخم عروس هلندی گذاشته شد تاریخ گذاشتن تخم ها را روی کاغذ سفیدی یادداشت کنید و در کنار قفس قرار دهید. باید توجه داشته باشید بهترین سن جدا کردن جوجه عروس هلندی از والدینش برای تغذیه دستی از هفده روزگی می باشد.
اگر شما زودتر از این سن اقدام به جدا کردن جوجه از پدر و مادرش شوید جوجه نمی تواند مصونیت های طبیعی را از پدر و مادرش کسب کند و مرگ میر جوجه ها بالا خواهد رفت. باکتری های مفیدی به نام لاکتوباسیل اسید و فیلوس که از طریق غذای خورده شده در چینه دان عروس هلندی نر و ماده به دهان جوجه انتقال می یابد ، برای سلامت دستگاه گوارش جوجه عروس هلندی نقش مهم و حیاتی را دارد.
علائم جفت گیری عروس هلندی
- هنگام جفت شدن، عروس هلندی نر یک رقص جفت گیری انجام می دهد
- در طول این رقص، او سر خود را حلزونی خواهد کرد، خود را را پف می کند و آواز می خواند
- در این زمان، نر و ماده همدیگر را تمیز می کنند و هنگامی که ماده آماده جفت شدن است، خم می شود
- ممکن است جفت گیری یک دقیقه طول بکشد و پس از آن نر پرواز کند
- حدود دو هفته پس از جفت گیری، عروس هلندی ماده تخمگذاری می کند
تخمگذاری عروس هلندی
عروس هلندی ماده تقریباً هر 48 ساعت یک بار تخم می گذارد تا زمانی که کلا حدود دو تا هشت تخم را بگذارد.ماده در بیشتر اوقات روی تخم ها می نشیند. ممکن است متوجه شوید که هر دو پرنده برخی از پرهای خود را بیرون می کشند تا کمی پوست برهنه کنند. به این عمل «وصله بچه» گفته می شود و والدین این کار را می کنند تا پوست برهنه آن ها بتواند با تخم ها تماس داشته باشد.برای پرورش عروس هلندی، در این سه هفته که ماده روی تخم ها می خوابد، پرنده نر غذای ماده را تأمین می کند.
خارج شدن جوجه ها از تخم
بعد از دوره 21 روزه ی تخم نشینی (انکوباسیون)، جوجه ها از تخم خارج می شوند.می توانید نگاهی سریع به لانه بیندازید تا مطمئن شوید جوجه مرده یا ناقصی وجود ندارد؛ اما در غیر این صورت سعی کنید مزاحم خانواده جدید نشوید.هنگام پرورش عروس هلندی به والدین و جوجه ها اجازه دهید تا کمی وقت برای برقراری ارتباط بگذارند.