اپن بایت چیست ؟
وقتی کسی دندان هایش باز است دندان های بالا و پایین هنگام گاز گرفتن و بستن دهان با هم جفت نمیشوند و در نتیجه شکاف و باز بودنی است که هنگام بستن دهان بین ردیف های دندان های بالا و پایین ایجاد می شود. اپن بایت نه فقط بر تصویر ظاهری لبخند تاثیر می گذارد بلکه می تواند سبب اختلال و یا اشکال در صحبت کردن از جمله نوک زبانی و موانع گفتاری شود.
علل بروز اپن بایت:
عوامل مهمی که سبب بروز ناهنجاری اپن بایت می شود:
- در صورتی که استخوان فک دچار ایراداتی باشد، بین دندان های بالا و پایین فاصله می افتد.
- ژنتیک و ارث از جمله عوامل مهم بروز این مشکل است.
- اگر به طور همزمان در کودکان، دندان های شیری و دائمی وجود داشته باشد، تا زمانی که دندان های شیری نیفتند و دندان های دائمی به طور کامل در نیایند، بین دندان ها فاصله خواهد افتاد.
- از دیگر دلایل بروز اپن بایت می توان به عادات بد رفتاری مثل فشار آوردن زبان به پشت دندان ها اشاره کرد.
- رویش نامتناسب دندان ها نیز می تواند دلیل ایجاد اپن بایت شود.
عوارض و تاثیرات اپن بایت
- ایجاد مشکلاتی در گفتار
- تغییر و بهم زدن شکل ظاهری فرد
- مشکلات در جویدن و خوردن غذا
اهمیت ابعاد عمودی صورت اولین بار توسط Downs تشخیص داده شد و در نهایت Nanda و Sassouni بیشتر به آن پرداختند و مفاهیم دیپ بایت و اپن بایت را در رابطه با این موضوع ارائه کردند.با توجه به تحقیقات ارائه شده توسط این دانشمندان می توان به این نتیجه رسید که اقدامات درمانی لازم در جهت تصحیح ارتفاع صورت می تواند به هرچه بهتر شدن نتیجه درمان اپن بایت کمک کند.همچنین بعدها مشخص شد که نسبت ارتفاع صورت به عمق صورت نیز باید در درمان های ارتودنسی مد نظر قرار گرفته شود. حتی انواع صورت می تواند بر روی رویش دندان های دائمی تاثیر مستقیم بگذارد. در تمامی این ناهنجاری ها یک رشد عمودی افزایش یافته صورت قابل مشاهده است.
عوامل ایجاد ناهنجاری اپن بایت
در کلی ترین حالت، سه عامل مهم در پدید آمدن ناهنجاری اپن بایت تاثیر دارند. گاهی اوقات مشکلات ساختاری استخوان فک و وجود فاصله بین دندان های بالا و پائین باعث ایجاد ناهنجاری اپن بایت میشود. از دیگر عوامل ایجاد ناهنجاری اپن بایت، عادات دهانی مانند مکیدن انگشت است که فرد در پیش میگیرد. فشار دادن زبان به دندان های جلویی در حین حرف زدن و یا بلعیدن، از جمله عادات دیگر است.گفتنی است که بروز مشکل فشار زبان در کودکان، امری طبیعی است که با گذشت زمان، حل میشود. در مواردی دیگر عاداتی نظیر مکیدن انگشت شست و یا جویدن جسم خارجی نظیر ته مداد، زمینه ایجاد ناهنجاری اپن بایت در فرد را ایجاد و تشدید میکند. رویش نامتناسب دندان ها نیز از جمله دلایل بروز ین مشکل میباشد.وسایلی نظیر پستانک یا شیشه شیر، در صورتی که به صورت نامناسب و اشتباه مورد استفاده قرار بگیرند، موجب بروز مال اکلوژن اپن بایت در کودک میگردد.