اور بایت چیست؟
اور بایت، از جمله مشکلات مربوط به فک می باشد. این مشکل می تواند در اثر رشد نا متقارن فک بوجود آید که باعث می شود دندان های فک بالا، دندان های فک پایین را پوشش دهند. در بیشتر موارد اور بایت را مشکلی ارثی معرفی کرده اند؛ اما عوامل دیگری مثل مکیدن انگشتان، جویدن ناخن، استفاده از شیشه شیر یا پستانک در طولانی مدت و یا عدم رشد صحیح فک می تواند در ایجاد چنین مشکلاتی نقش داشته باشند.
علائم بروز اور بایت:
در صورت بروز علائمی که به آن ها اشاره خواهیم کرد، احتمالا دندان های شما مشکل اور بایت دارند.
- دندان قروچه کردن
- سایش و لق شدن دندان ها
- مشکلاتی در جوین و خوردن غذا
- نفس کشیدن از دهان
- سردرد
اوربایت باعث به وجود آمدن چه اختلالاتی می شود؟
اوربایت دندان زیبایی و جذابیت چهره فرد را به وضوح تحت تأثیر قرار می دهد. اگر اوربایت شدید باشد تغییر چهره، شکل ناخوشایندی داشته و حتی سبب خجالت کشیدن فرد از حضور در جمع های خانوادگی و اطرافیان خواهد شد. درد در ناحیه فک، ایجاد مشکل در تکلم و غذا خوردن، به وجود آمدن مشکلات بهداشتی دندان و … همگی در ردیف اختلالات به وجود آمده توسط اوربایت می باشند. درمان اوربایت می تواند تمام مشکلات و عارضه های جانبی حاصل از آن را درمان کند و علاوه بر هدیه دادن یک طرح لبخند زیبا و جذاب در تمام طول زندگی به فرد، تضمینی برای سلامت محیط دهان و دندان های او باشد.
چرا باید به درمان جلوزدگی دندان های فک بالا پرداخت؟
افرادی که با این اختلال مواجه هستند، بعد از مدتی دچار درد در ناحیه فک می شوند. حتی گاهی در هنگام جویدن صدای تق تق فک خود را می شنوند.
این افراد معمولا در ادا کردن برخی حروف دچار مشکل هستند. به طور کلی در تکلم این افراد اختلالاتی ایجاد می شود.
از آن جایی که این مشکل مستقیما با چهره فرد در ارتباط است، باعث کاهش اعتماد به نفس بیمار می شود.
یکی از مهمترین دلایلی که اوربایت را باید درمان کرد، حفظ سلامت دندان ها است. جلو بودن دندان های فک بالا باعث می شود فرسایش بین دندان ها ایجاد شود و در نهایت، پوسیدگی و احتمال خرابی دندان ها افزایش یابد.
جویدن غذا در این افراد معمولا با سختی های زیادی همراه است. افرادی که دچار این اختلال هستند، در گاز زدن مواد غذایی نیز، دچار مشکل هستند.
عوارض جانبی
اگر مشکل اوربایت بدون درمان رها شود می تواند عوارض قابل توجهی برای سلامتی بدن داشته باشد. برخی از عوارض جانبی اوربایت شامل آسیب جبران ناپذیر دندان ها که ناشی از موقعیت غیرطبیعی است و همچنین درد احتمالی در فک به دلیل اختلالات مفصلی تمپوروماندیبولار است. عوارض جانبی دیگر اوربایت عبارتند از:
- پوسیدگی دندان ( وجود حفره در دندان ها و بیماری لثه) و فرسودگی مینای دندان
- درد در ناحیه فک
- سردرد شدید
- احساس درد یا ناراحتی هنگام خوردن
- اختلال در باز و بسته کردن دهان
- آپنه خواب
- اختلال در صحبت
عدم درمان اوربایت می تواند تغییرات محسوسی در چهره ایجاد کرده و منتهی به مشکلات روانی نظیر تضعیف اعتماد به نفس شود. در صورتی که اوربایت در اوایل کودکی شروع شده و مداوم و حاد باشد مسلما زیبایی چهره را قبل از بلوغ تحت تاثیر قرار داده و ممکن است منجر به مشکلات حاد زیبایی شود.
بهترین زمان درمان اوربایت
اگر از همان کودکی این مشکل قابل مشاهده است بهتر است پیش از سخت شدن استخوان های فک، این درمان صورت گیرد. برای مثال سنین ۱۰ تا ۱۴ سالگی، زمان مناسبی برای درمان کودکان است چرا که ریشه اصلی این مشکل توسط دندانپزشکان تشخیص داده شده است و دندان های شیری جای خود را به دندان های دائمی داده اند. از طرفی در دوران کودکی، با انجام روش های ارتودنسی می توان از عوارض سنگین جراحی فک، در بزرگسالی پیشگیری کرد.