پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است و انواع مختلفی دارد. پسوریازیسِ پلاکی رایج ترین شکل این بیماری است. این بیماری زمانی ایجاد می شود که سرعت رشد سلول های پوست افزایش می یابد و باعث به وجود آمدن تکه های برآمده قرمزرنگ همراه با پوسته های سفید شبیه فلس روی پوست می شود.
چگونه بیماری پسوریازیس تشخیص داده می شود؟
تشخیص پسوریازیس ممکن است به علت شباهتش با دیگر بیماری های پوستی، مانند اگزما، سخت باشد. اگر فکر می کنید به این بیماری مبتلا شده اید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما معمولا با بررسی علائم و یک معاینه فیزیکی ساده، این بیماری را تشخیص می دهد.
پزشک همچنین ممکن است برای کمک به تشخیص این بیماری، از پوست شما نمونه برداری کند و آن را برای بررسی بیشتر به در اختیار آزمایشگاه قرار دهد. در صورت نیاز، ممکن است او از شما بخواهد به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
پسوریازیس شما چقدر شدید است؟
بیماری پسوریازیس می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. روش های درمانی بستگی به این دارد که پسوریازیس شما تا چه اندازه شدید باشد. اینکه چه مقدار از بدن شما تحت تأثیر این بیماری قرار گرفته است، شدت این بیماری را مشخص می کند. کل دست (کف دست، انگشت ها و انگشت شست) برابر یک درصد از سطح بدن شماست.
از سوی دیگر، شدت بیماری با بررسی اینکه چگونه پسوریازیس بر کیفیت زندگی بیمار تأثیر می گذارد نیز ارزیابی می شود. برای مثال، پسوریازیس می تواند تأثیر جدی بر فعالیت های روزانه فرد داشته باشد، حتی اگر بخش کوچکی از بدن را مانند کف دست یا کف پا درگیر کرده باشد.
درجه های مختلف پسوریازیس:
خفیف: علائم بیماری کمتر از سه درصد از بدن شما را درگیر می کند؛
متوسط: علائم بیماری بین ۳ تا ۱۰ درصد از بدن شما را درگیر می کند؛
شدید: علائم بیماری بیش از ۱۰ درصد از بدن شما را درگیر می کند.
عوامل تشدید کننده پسوریازیس:
براساس یافته های سازمان ملی پسوریازیس عوامل ذیل می توانند پسوریازیس را تشدید کنند و شرایط را برای چند هفته یا چند ماه بدتر نمایند.
- عفونت هایی مانند گلو درد استرپتوکوکی و یا عفونت پوستی. پسوریازیس می تواند در کودکان دو تا شش هفته بعد از گوش درد، ورم لوزه، برونشیت یا عفونت تنفسی ایجاد شود.
- آسیب های پوستی مانند زخم، ضایعات و آفتاب سوختگی.
- استرس می تواند باعث ایجاد مجدد پسوریازیس برای کسانی که برای اولین بار مبتلا شده اند، شود.
- استفاده از دارو های مسدودکننده بتا بلاکر، لیتیم و داروهای ضد مالاریا.
ورم مفاصل و دیگر تاثیرات پسوریازیس بر روی سلامتی
با وجود این که پسوریازیس یک بیماری پوستی است می تواند سلامت افراد را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد.به طور مثال افراد مبتلا به پسوریازیس می توانند خطر پیشرفت و ابتلا به ورم مفاصل پسوریازیسی که یک شکل التهابی از ورم مفاصل است را تجربه کنند.حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس به این نوع از ورم مفاصل مبتلا می شوند که باعث درد و سختی مفاصل می گردد.کوتاهی در درمان ورم مفاصل پسوریازیسی می تواند به ساختار مفاصل درگیر آسیب برساند. افراد مبتلا به شکل متعادل تا شدید پسوریازیس خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را نیز دارند، مانند: حمله قلبی و سکته.ممکن است علت این موضوع این باشد که التهاب ناشی از پسوریازیس به مدت طولانی در بدن می ماند که می تواند پوست، مفاصل، قلب و عروق خونی را تحت تاثیر قرار دهد.