دندان های زرد؛ سراغ خمیردندان های سفیدکننده نروید
دو عامل برای زرد شدن دندان ها وجود دارد. در برخی موارد که تغییر رنگ دندان ها از زرد به سیاه متمایل است، به دلیل مصرف موادغذایی و نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه یا سیگار بروز می کند. اما در برخی افراد مینای دندان به طور طبیعی تیره تر از حد معمول است. برای اینکه در خصوص نوع رنگ و لکه های ایجاد شده در دندان ها مطمئن شوید قبل از استفاده از خمیردندان های سفیدکننده، به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر زردی دندان ها به دلیل مصرف موادغذایی رنگی باشد، می توانید از خمیردندان های سفیدکننده استفاده کنید. اما حواستان باشد که استفاده ی نادرست از آنها خطرساز می شود. اکثر مردم در استفاده از این خمیردندان ها دچار افراط می شوند. در نتیجه امکان ساییدگی و تخریب مینای دندان و یا مشکلاتی مانند عقب رفتگی لثه ها بروز می کند. برای پیشگیری از بروز این مشکلات لازم است که در کنار خمیردندان های سفیدکننده یک خمیردندان معمولی نیز استفاده کرده و مسواک نرمی را انتخاب کنید. حواستان باشد که کودکان نباید از خمیردندان های سفید کننده استفاده کنند. اما اگر مینای دندان تان به طور طبیعی تیره تر باشد، استفاده از خمیردندان های سفیدکننده کاری از پیش نمی برد و رنگ دندان ها تغییری نمی کند.
بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید تا تکنیک های مناسب شرایط شما را معرفی کند.
اگر دندانتان آسیب دیده ، یعنی دچار عفونت یا زردی و غیره شده است، قبل از انتخاب خمیردندان با دندانپزشک مشورت کنید تا خمیردندان مناسب را به شما معرفی کند. دندان های حساس؛ حواستان به شاخص RDA خمیردندان باشد برخی افراد با مصرف نوشیدنی های گرم، مواد غذایی داغ و غیره دچار حساسیت دندانی می شوند. در بین محصولات موجود برای دندان های حساس باید حواستان به شاخص سایش ((Relative Dentin Abrasivityکه به آن شاخص RDA می گویند باشد. در واقع شما باید خمیر دندانی را انتخاب کنید که شاخص سایش یا RDA آن بین 40 تا 60 باشد. برای بهره مندی از تاثیر آن لازم است که حداقل یک ماه از خمیردندان استفاده کنید، چون حدود دو هفته طول می کشد تا شما تاثیر آن را مشاهده کنید. توصیه می کنیم حتما از مسواک های نرم برای مسواک زدن استفاده کنید.
از این ترکیبات بپرهیزید
برخی مواد رنگی، نگهدارنده و معطری که در ساخت خمیردندان استفاده می شوند، آلرژی زا هستند و احتمال بروز التهاب را بالا می برند. البته این اثرات جانبی در اثر استفاده زیاد (توسط مصرف کننده ها)، ترکیب این ترکیبات با مواد دیگر و یا حتی بزاق دهان بروز می کند. از بین این ترکیبات آلرژی زا می توان به «سدیم لوریل سولفات » اشاره کرد که باعث تحریک مخاط دهان می شود. «تری کلوزان» نیز مشکوک به ایجاد احساس سوزش دهان است. البته نام این ترکیبات روی خمیردندان قید نمی شود و بهتر است نظر یک متخصص را در این خصوص جویا شوید.
لثه های ملتهب؛ میزان مواد ضدعفونی کننده را بررسی کنید
برخی افراد دچار مشکل عفونت دهانی مانند ژنژیویت یا التهاب لثه هستند. در این صورت لازم است از خمیردندان های حاوی مواد ضدعفونی کننده مانند «کلرهگزیدین» یا «هگزتیدین» استفاده شود تا تاثیر روش هایی مانند حذف پلاک های باکتریایی بیشتر شود. این نوع خمیردندان ها برای بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال موجود است. مدت زمان استفاده از این خمیر دندان ها نباید بیش از ده روز باشد و باید به همراه یک خمیردندان دیگر استفاده شود. همچنین میزان کلرهگزیدین موجود در آن نباید بیش از سه دهم درصد باشد.
خمیردندان های طبیعی یا گیاهی
امروزه شرکت های تولیدکننده، انواع تبلیغات در خصوص خمیردندان های گیاهی یا طبیعی را ارائه می دهند.گفته می شود که این خمیردندان ها گیاهی بوده و حاوی ترکیبات شیمیایی اندکی هستند. در نتیجه برای افرادی که واکنش های آلرژیک دارند مفیدند. اما باید بدانید که این نوع خمیردندان ها به طور کامل عاری از ترکیبات مصنوعی نیستند. در ترکیبات این خمیردندان ها نیز از ترکیبات خمیردندان های معمولی استفاده می شود. شما می توانید با مشورت با دندانپزشک تان، از این خمیردندان ها نیز استفاده کنید.در بازار، خمیردندان های حاوی رزماری برای تقویت لثه ها وجود دارند که ضدالتهاب است. می توانید با نظر پزشک تان از این خمیردندان ها برای مدت خاصی استفاده کنید.
اگر دندان پوسیده دارید، فلوئور را دریابید
پوسیدگی به مرور ترکیبات مینای دندان را تخریب می کند. افرادی که مستعد این مشکل هستند، نباید به مسواک زدن روزانه بسنده کنند، بلکه باید از محصولات حاوی فلوراید استفاده کنند. این ترکیب به طور مستقیم روی مینای دندان تاثیر گذاشته و مانع از پوسیدگی دندان می شود. برای افراد بزرگسال میزان فلوئور باید بین 1000 تا 1500 پی پی ام(ppm) باشد. لازم است که به اندازه ی یک دانه ذرت، خمیر دندان حاوی فلوراید را روی مسواک گذاشته و روزانه سه مرتبه و به مدت سه دقیقه مسواک بزنید.
خمیردندان را از کجا تهیه کنیم؟
محل خریداری خمیردندان بیشتر به نیاز و وضعیت مصرف کننده بستگی دارد اگر دندان های سالمی دارید، می توانید از داروخانه یا سوپرمارکت یا خواربار فروشی، خمیردندان را با میزان مناسب فلوراید خریداری کنید. لازم است که روزانه دو مرتبه صبح و شب با یک مسواک نرم، مسواک بزنید. اگر دندان هایتان آسیب دیده است، یعنی دچار عفونت یا زردی و غیره است، قبل از انتخاب خمیردندان بهتر است با دندانپزشک مشورت کنید تا مشکل را ریشه یابی کند. بدون شک خمیردندان تجویز شده توسط دندانپزشک در داروخانه ها موجود است.
مزایای استفاده از خمیردندان
- برای از بین رفتن جرم دندان، ترکیب خمیردندان مناسب و مسواک موثر است. در حقیقت جرم، قشری نازک از باکتری ها می باشد که علاوه بر بیماری های لثه، پوسیدگی دندان را تسریع می بخشد که درصورت استمرار موجب سستی و افتادن دندان می شود.
- فلوراید موجود در خمیردندان، با افزایش مقاومت دندان و تغذیه مواد معدنی، موجب بازسازی پوسیدگی سطحی و ابتدایی دندان می شود.
- برخی از مواد خمیردندان، با محو لکه ها موجب درخشندگی سطح دندان می شود.
- همچنین خمیر دندان ضمن تمیز کردن فضای دهان، دهان را خوشبو و نفس را تازه می کند
خمیردندان کودک و اهمیت استفاده از آن
اهمیت بهداشت دهان ودندان در کودکان و نوجوانان بر کسی پوشیده نیست به همین دلیل آموزش و استفاده صحیح از خمیردندان از الزامات برای پدر و مادرهاست و در این نوشته نحوه مصرف خمیردندان کودکان آورده شده است. ترکیبات خمیردندان کودکان مطابق سن آن ها تهیه می شود به نحویکه علاوه بر تمیزی دندان کودکان سلامت آن ها نیز حفظ شده و بدون عوارض جانبی باشد. البته سعی تولیدکنندگان این بوده که بسته بندی و مزه خمیردندان برای این رده سنی جذاب باشد
عصاره ها و ويتامين های موجود در خمیردندان
خمیردندان ها فقط وظیفه شستشوی دندان ها را انجام نمی دهند و تا حدودی در تامین ویتامین های لازم برای سلامتی دهان و دندان نیز موثرند. برخی از خمیردندان ها دارای ویتامین های مختلفی نظیر A، C، E و ويتامين هاي گروه B هستند که برای بدن بسیار ضروری هستند.
خمیردندان ها همچنین دارای عصاره های طبیعی گوناگون هستند که علاوه بر اینکه رایحه خوبی به دهان شما می افزایند، تا حدودی خواص این گیاهان را نیز دارا هستند. نعنا، آلوئه ورا، موم زنبورعسل، گياه مسواک، بابول، گياه نيم و گياه انار، عصاره طبيعي خاويار و ... از رایج ترین عصاره های استفاده شده در خمیر دندان ها هستند.