سوختگی های سطحی و درجه اول را با کمک مواد طبیعی می توان درمان و ترمیم نمود ، یا از پیشرفت آن جلوگیری کرد. اولین اقدام پس از سوختگی ، گرفتن زخم سوختگی زیر آب ولرم به مدت 15 تا 20 دقیقه می باشد. روشهای دیگر برای کاهش درد سوختگی و ترمیم آن وجود دارد که از بروز تاول و عفونت جلوگیری می کند، عبارتند از :
ژل آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا برای کاهش درد استفاده می شود و خاصیت ضد التهاب دارد. کی از برگ های بزرگ را به صورت طولی برش بزنید ، سپس ژل خارج شده از آن را سرد کرده و بر روی زخم بمالید.
سیب زمینی خام
آب سیب زمینی رنده شده را روی زخم بریزید. این اقدام برای درمان و کاهش درد سوختگی خیلی مفید است .
چای کیسه ای
چای کیسه ای را چند بار در لیوان آب سرد فرو برده و سپس بر روی زخم قرار دهید. چای کیسه ای موجب تسکین درد سوختگی می شود. برای درمان آفتاب سوختگی نیز می توان همین روش را استفاده نمود .
جوش شیرین
از ترکیب جوش شیرین و آب خمیری تهیه کنید و بر روی زخم قرار دهید. این خمیر به بهبود و ترمیم زخم کمک می کند . می توانید این روش را چند بار تا بهبودی زخم استفاده نمایید .
سرکه
سرکه سفید و یا سرکه سیب برای تسکین درد سوختگی موثر هستند . سرکه را به طور مستقیم بر روی زخم بریزید و یا از یک پارچه آغشته به سرکه برای بستن زخم استفاده کنید . سرکه با دار بودن خاصیت ضدعفونی کننده ، از ایجاد عفونت جلوگیری می کند.
اصول كلی درمان
- اطمينان حاصل كنيد كه واكسيناسيون كزاز شما به روز باشد، زيرا سوختگی ها يكی از شايعترين علل عفونت ها، از جمله كزاز هستند.
- درمان بسته به عمق و وسعت نواحی دچار سوختگی متفاوت است .
در مورد سوختگی های خفيف :
- روی نواحی سوختگی درجه 1 پماد سوختگی بماليد.
- نواحی كوچك دچار سوختگی درجه 2 يا 3 را به مدت ده دقيقه در آب سرد فرو ببريد تا درد و تورم كاهش يابد.
- ناحيه دچار سوختگی را تميز نگاه داريد. روزانه يك بار ناحيه سوخته را در وان آب ولرم قرار دهيد يا روی آن كمپرس آب ولرم قرار دهيد. ضمناً می توانيد شامپوبجه برای شستشواستفاده کنید تا نواحی دلمه بسته پاك شود. برای كمپرس فقط از آب استفاده كنيد.
- در صورت امكان ، ناحيه سوخته را بالاتر از ساير نقاط بدن قرار دهيد.
پيشگيری :
- در بيرون از خانه از كرم ضد آفتاب استفاده نماييد.
- خانه خود را از نظر آتش سوزی ايمن كنيد. آژير مخصوص دود در خانه نصب كنيد، برای خروج اضطراری تمهيدات لازم را بيانديشيد و به طور منظم مقابله با آتش سوزی را تمرين كنيد.
- در نزديكی آتش يا اشعه ، لباس و وسايل حفاظتی مخصوص بپوشيد و نكات ايمنی را به دقت رعايت كنيد.
- از دست زدن به سيم های برق لخت جداً خودداری كنيد.
- به فرزندانتان نكات ايمنی را در رابطه با استفاده از كبريت ، آتش ، پريز برق ، سيم برق ، و اجاق گاز و اجاق های الكتريكی ، بياموزيد.
- از سيم سياری كه يك پريز در يك سمت و يك جای لامپ در سمت ديگر دارد استفاده نكرده ، آن را دور بيندازيد. زيرا خطرناك است .
- اگر فرزند خردسال داريد، روی پريزهای برق بی استفاده درپوش حفاظتی بگذاريد و سيم هايی كه قسمتی از پوشش آنها رفته است را تعويض كنيد.