جرم دندان پلاک میکروبی یک لایه چسبناک و بدون رنگ از باکتری هاست که به صورت یک رسوب نرم بر روی دندان هاتجمع میکند و جرم همان پلاک میکروبی است که اگر 24 تا 48 ساعت به طور کامل بر روی دندان بماند و برداشته نشود میتواند با مواد معدنی در بزاق دهان ترکیب شده که به مرور زمان مواد معدنی درآن نفوذ کرده و سخت شده و محکم به سطح دندان هامیچسبد و با شستشو و مسواک پاک نمیشود و در بالا و زیر لثه قرار میگیرد.
جرم زیر لثه محکم بر سطح ریشه متصل شده و رنگ آن قهوه ای تا سیاه یاسبز مایل به سیاه بوده، جرم دندان زیر لثه باعت بیماری لثه، تحلیل استخوان اطراف ریشه و لقی دندان میشود. جرم بالای لثه معمولا سفید مایل به کرم تا زرد رنگ و گاهی خاکستری است و باعث تجمع پلاک باکتریال میشود. درصورتی که جرم دندان برطرف نشود، به مرور زمان با نفوذ به عمق لثه منجر به تحلیل لثه میشود.
دندان های صاف، براق و بدون لکه یک عامل واقعی تقویت کننده اعتماد به نفس هستند و یک راه برای رسیدن به یک لبخند شفاف و جذاب، جرمگیری دندان است. بسیاری از اقدامات دندانپزشکی پس از درمان دندانپزشکی یا به عنوان مرحله نهایی مراجعه معمول به دندانپزشکی جرمگیری را ارائه می دهند.یک فرآیند جرمگیری دندان حرفه ای توسط دندانپزشک برای سلامت شما حیاتی است. جرمگیری دندان ها نه تنها باعث رفع تجمعاتی از جمله پلاک و تارتار می شود، بلکه به صورت پیشگیرانه شما را در برابر از دست دادن دندان و بیماری لثه نیز محافظت می کند. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در خانه مهم است، اما نمی تواند تنها مورد برای سلامتی دهان شما باشد.
مهمترین و ارزشمندترین مراجعه شما، برای جرمگیری و چک کردن دندان هاست. تمیز کردن دندان ها و جرمگیری دندان ها به دندانپزشک اجازه می دهد که بهداشت دهان و دندان شما را حفظ کند. در عین حال، جرمگیری و بررسی منظم دندان ها برای جلوگیری از پیشرفت بیماری های دندانی مهم است. مسواک زدن روزانه/ شستشو با دهانشویه ضد عفونی کننده، ممکن است برای حفظ سلامتی دهان و دندان در طولانی مدت کافی نباشد. تمیز کردن و جرمگیری منظم دندان ها، اساس سلامت دندان ها تا پایان عمر و بهترین بیمه ای است که می توانید برای حفظ یک لبخند سالم و جذاب داشته باشید!
روش های مختلف جرم گیری دندان
در اینجا روش های مختلف جرم گیری دندان شرح داده می شود. مهم ترین این روش ها عبارتند از:
تمیز کردن و بروساژ سطحی: جرم گیری سطحی رایج ترین شیوه تمیز کردن دندان ها می باشد. این عمل شامل یک تمیز کردن ساده دندان ها است که برای حذف لکه های سطحی و سایر جرم هایی که فقط بر روی سطح دندان یعنی در بالای خط لثه قرار دارند، لازم می باشد. این نوع از تمیز کردن دندان ها به وسیله ابزارهای جرم گیر اولتراسونیک یا پروفی جت انجام می شود.
تمیز کردن معمولی دندان ها دو بار در سال: این عمل برای حفظ سلامتی دندان ها معمولاً باید هر 6 ماه یک بار (و هر 3 ماه یک بار در صورتی که جرم و پلاک زیادی با سرعت بیش از معمول در امتداد خط لثه تشکیل شده باشد) به طور منظم انجام شود. این عمل نیز به وسیله ابزارهای دستی و یک جرم گیر اولتراسونیک انجام می شود و طی آن تمام سطح مینای دندان در بالا و زیر خط لثه تمیز می شود تا هر گونه پلاک، جرم و رسوبات معدنی از روی آن حذف شود. این نوع از جرم گیری معمولاً همراه با جرم گیری و بروساژ سطحی به وسیله پروفی جت انجام می گیرد.
جرم گیری با “دبریدمان” گسترده: این روش جرم گیری تمیز کردن دندان هم معمولاً در صورتی لازم می شود که یک فرد به مدت طولانی و بیش از یک سال، دندان های خود را جرم گیری نکرده باشد و یا جرم و رسوبات معدنی سنگینی در زیر خط لثه او تشکیل شده و به سختی به سطح دندان یا ریشه دندان چسبیده باشد. برای انجام این نوع از جرم گیری ممکن است که به بیش از یک یا دو جلسه مراجعه به دندانپزشک نیاز باشد. این عمل نیز با استفاده از جرم گیر اولتراسوند و ابزارهای دستی انجام می شود و بعد از آن هم تمیز کردن و بروساژ سطحی انجام خواهد شد.
جرم گیری و تمیز کردن عمقی دندان ها: این نوع از جرم گیری، حالت تهاجمی بیشتری نسبت به روش های قبلی دارد و ممکن است برای بیمار هم دردناک تر باشد. جرم گیری عمیق دندان ها در شرایطی لازم می شود که یک فرد دچار بیماری های ملایم تا پیشرفته لثه شده باشد و یا استخوان دندان، صدمه دیده و پاکت های عمیقی در اطراف دندان ها تشکیل شده باشد. در این شرایط معمولاً املاح و مواد معدنی هم تا عمق بیشتری از سطح ریشه دندان نفوذ و رسوب کرده اند. برای انجام این نوع از جرم گیری ممکن است نیاز به استفاده از نوعی بی حسی باشد تا بیمار در زمان انجام عمل احساس ناراحتی نکند. عمل جرم گیری و تمیز کردن عمیق دندان ها در هر جلسه بر روی یک چهارم از دندان های شما انجام می شود. یک جلسه دیگر هم 2 تا 4 هفته بعد از انجام جرم گیری برنامه ریزی می شود که طی آن، تمیز کردن معمولی و معاینه دندان ها انجام خواهد شد. مراجعات بعدی به دندانپزشک برای حفظ سلامت لثه و بافت های پریودنتال باید هر 3 ماه یک بار انجام شود تا همیشه بتوانید دندان های سالمی داشته باشید.
برای درمان بیماری های پیشرفته لثه لازم است که به یک پزشک متخصص بیماری های پریودنتال (پریودونتیست) مراجعه کنید.
جرم گیری پریودنتال معمولی: این نوع از جرم گیری و بروساژ دندان برای حفظ سلامت دندان ها ضروری است و معمولاً به فاصله هر 3 تا 6 ماه یک بار بعد از تشخیص بیماری پریودنتال انجام می شود. در این شرایط، بیماری پریودنتال به دلیل عدم مراقبت از دندان ها و یا به علت های دیگر، باعث آسیب رسیدن به استخوان و بافت لثه می شود. دندانپزشک عمل جرم گیری پیشرفته دندان ها را برای جلوگیری از خراب شدن دندان و از دست رفتن آن انجام می دهد. البته در صورتی که میزان جرم و پلاک های تشکیل شده بر روی دندان ها خیلی بیش از حد طبیعی باشد نیز باید این نوع از عمل جرم گیری را انجام داد تا سلامت بافت های دهان و دندان حفظ شود.