بروساژ چیست و چه کاربردی دارد؟ شاید شما هم واژه بروساژ را همراه با جرمگیری دندان دیده یا شنیده اید. بد نیست بدانید دندانپزشک با آغشته کردن دندان ها به خمیر مخصوص و نصب برس کوچکی روی یک وسیله خاص چرخشی اقدام به بروساژ سطوح دندانی می کنند که این کار معمولا بعد ازجرمگیری و برای ایجاد سطح صیقلی روی دندان و همچنین حذف رنگ ها و لکه هایی که چسبندگی زیادی ندارند، استفاده می شود.دندانپزشک شما هنگام جرمگیری، رسوبات رنگی و املاح ته نشین شده روی دندان ها را برمی دارد و در نتیجه رنگ داخلی دندان تغییر نخواهد کرد و نباید انتظار سفیدی و درخشندگی داشته باشید؛ هر چند به دلیل از بین رفتن لایه جرم، کمی تغییررنگ را احساس می کنید ولی در بلیچینگ (روشی برای سفید کردن دندان ها) ماده ای به نام پراکسید هیدروژن به درون ساختار مینایی دندان نفوذ کرده و باعث اکسید شدن رنگدانه ها و در نتیجه سفید شدن دندان ها می شود. از طرفی این کار بیشتر جنبه زیبایی دارد، در حالی که جرمگیری یک اقدام درمانی است.
جرم گیری و بروساژ دندان ها همراه با مسواک کردن مرتب و کشیدن نخ دندان به صورت روزانه و صحیح تأثیر زیادی در درمان ژنژیویت یا همان مرحله اولیه بیماری های لثه دارد. عمل جرم گیری دندان ها یک روش غیرجراحی بوده ، هزینه جرم گیری دندان مناسب است و با حداقل تهاجم برای پیشگیری و درمان بیماری های شدید لثه است که از آنها با عنوان بیماری های پریودنتال نام برده می شود. ژنژیویت حالت ابتدایی و خفیف تر بیماری های لثه است که درمان آن هم ساده تر می باشد، اما بیماری های پریودنتال حالت پیشرفته و شدید بیماری های لثه بوده که در نتیجه پیشرفت بیماری های ساده در طی یک دوره زمانی طولانی به وجود آمده اند. عواقب بیماری های پریودنتال می تواند بسیار شدیدتر و فرایند درمان آنها برای جرم گیری نیز خیلی سخت تر و پیچیده تر از ژنژیویت باشد.
بیماری پریودنتال شامل التهاب و عفونت لثه ها و بافت های نرم دهان در اطراف لثه ها می باشد. علت اصلی بروز بیماری های لثه، پلاک های باکتریایی (لایه های چسبنده و بی رنگی که روی دندان ها تشکیل می شود) هستند که به مرور زمان سخت تر شده و به مواد متخلخلی تبدیل می شوند که سموم باکتریایی مخربی را آزاد می کنند. این مواد سمی باعث می شود که رشته های بافت لثه که دندان ها را محکم در جای خود نگه داشته اند، ضعیف و خراب شوند و در نتیجه، حفره هایی به نام پاکت های پریودنتال در محل خط لثه به وجود بیاید. این پاکت ها از باکتری ها و سموم آزاد شده از باکتری ها پُر می شود و اگر به موقع مورد درمان قرار نگیرد، عمق آنها به طور مرتب بیشتر شده و به استخوان های حمایت کننده از دندان ها می رسند. تخریب بافت استخوان ها باعث از بین رفتن حمایت از دندان ها و در نهایت، از دست رفتن دندان خواهد شد.
علت جرم گرفتن دندان ها
با چه روش هایی می توانیم دندان هایمان را جرم گیری کنیم و چگونه می توانیم تشخیص دهیم که آن ها نیاز به جرم گیری (بروساژ) دارند این امر چه عوارض و پیامدهایی برای سلامت دهان و دندان ما دارد تمام نکات بروساژ دندان را در این مقاله بخوانید.
یکسری از تغییر رنگ ها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معمولاً این تغییر رنگ ها دائمی بوده و با جرم گیری و بروساژ از بین نمی رود.
معمولاً افراد هر تغییر رنگی را که در دندان ها ایجاد می شود جرم می نامند و برای رفع آن دندان های خود را جرم گیری می کنند در حالی که یکسری از تغییر رنگ ها به روی دندان، در واقع پوسیدگی هایی هستند که معمولاً به صورت سیاه رنگ دیده می شود. و در مراحل پیشرفته به صورت حفره در می آیند و در نهایت موجب پوسیدگی دندان می شوند.
برخی تغییر رنگ ها نیز یا ناشی از مصرف دارو در زمان رشد جوانه دندان بوده و یا ناشی از نقص تکاملی دندان ها و کمبود املاح مختلف در زمان تشکیل دندان و یا ناشی از افزایش فلوراید آب مصرفی (فلوئوروزیس) می باشد.نوع دیگر تغییر رنگ ها ناشی از مواد خواراکی هستند که به طور معمول مصرف می کنیم و رسوباتی که بر روی دندان تشکیل می شود. این رسوبات یا به صورت رنگدانه و یا به صورت جرم هستند که لثه را تخریب می کنند و در نهایت باعث لق شدن دندان ها می شوند بدون اینکه خود دندان مشکلی داشته باشد. این جرم ها به نحوی با جرم گیری در مطب دندانپزشکی از بین می روند.
براساس اعلام مرکز تحقیقات دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران، بزاق ها به طور معمول درای املاح زیادی است که قدرت رسوب کردن را دارند.این املاح معمولاً در جاهایی که با غذا و مسواک کمتر در تماس است رسوب می کنند. این املاح همراه است با ایجاد بستر مناسب برای جایگزینی، رشد و تکثیر میکروب هایی که به طور طبیعی در دهان وجود دارد.افزوده شدن پروتئین های موجود در غذا و بزاق و همچنین لاشه سلول های مرده بافت های مختلف دهان در مجموع باعث افزایش حجم این رسوبات شده و به مرور جرم تشکیل می شود که قابل مشاهده است.آنچه مهم است این است که ما معمولاً مقدار کمی از جرم تشکیل شده روی دندان ها را می توانیم ببینیم، قسمت عمده این جرم با تخریب لثه در زیر لثه جایگزین و از دید مستقیم ما پنهان می ماند. مسأله مهم تر این است که جرم های تشکیل شده پر از میکروب های مختلف است و با مسواک زدن هم تمیز نمی شود.
این میکروب ها بین ۲۰ تا ۶۰ درصد جرم را تشکیل می دهد و بافت چسبنده لثه را که محکم به دندان چسبیده و بافت نگهدارنده حیاتی لثه را تخریب می کند. که باعث سست شدن پایه های دندان می شود که با جرم گیری و تمیز کردن این جرم های تشکیل شده بر روی دندان می توان از روند تخریب لثه جلوگیری کرد.جرم های تشکیل شده بر روی دندان ها به مرور، باعث آزردگی لثه ها می شوند. این امر چون به مرور زمان و به تدریج اتفاق می افتد و بیمار متوجه عقب نشینی لثه نمی شود. لثه ای که عقب نشینی می کند با جرم گیری جایگزین می شود و فضای خالی که بین دندان ها در اثر عقب نشینی لثه هم ایجاد می شود از دید بیمار پنهان می ماند. هنگامی که بیمار برای جرم گیری به مطب دندانپزشکی مراجعه می کند، لثه تحلیل رفته تازه، در معرض دید بیمار قرار می گیرد و بیمار به غلط احساس می کند که جرم گیری باعث از بین رفتن لثه می شود در حالی که قبلاً این اتفاق صورت گرفته بود. اما بیمار متوجه نشده بود. بنابراین دندانپزشکان توصیه می کنند.