فرورفتگی ناخن پا در انگشت یا اونیکو کریپتوز (onychocryphotosis)، بیش از همه شست پا را درگیر می کند. عوامل آناتومیک و رفتاری بسیاری در فرورفتگی ناخن به داخل انگشت دخیل هستند که از آن جمله می توان به کوتاه کردن نامناسب ناخن، تروماهای مکرر یا ناغافل، استعداد ژنتیکی، تعریق بیش از حد و بهداشت نامناسب پا اشاره کرد.
رویکرد درمانی محافظه کارانه عبارتند از غوطه ور کردن پا در مخلوط آب گرم و صابون، کارگذاری نوار پنبه ای یا نخ دندان زیر لبه ناخن فرو رفته و استفاده از آتل شیاری (gutter splinting) با یا بدون کارگذاری ناخن آکریلیک، رویکردهای جراحی عبارتند از کشیدن ناکامل ناخن یا برداشت کامل ناخن با یا بدون فنولیزاسیون (phonolizition).
روش های دیگر عبارتند از سوزاندن ماتریکس ناخن با کمک الکتروکوتر، رادیوفرکوئنسی و لیزر دی اکسید کربن. مصرف آنتی بیوتیک خوراکی قبل یا بعد از فنولیزاسیون، پیامد را بهبود نمی بخشد. کشیدن ناکامل ناخن و به دنبال آن استفاده از فنولیزاسیون یا برداشت ماتریکس ناخن، به یک میزان در درمان موثر است. کشیدن ناکامل ناخن همراه با فنولیزاسیون، در مقایسه با برداشت جراحی ناخن بدون فنولیزاسیون در پیشگیری از عود علامت دارد بیماری اثربخش تر است اما با افزایش مختصری در عفونت پس از عمل همراه است.
حدود 20 درصد از بیمارانی که به علت مشکلات پا به پزشکان خانواده مراجعه می کنند دچار فرورفتگی ناخن پا به داخل انگشت یا اونیکو کریپتوز هستند. فرورفتگی ناخن زمانی رخ می دهد که پوست اطراف ناخن توسط صفحه ناخن کنار آن سوراخ می شو و به دنبال آن آبشاری از فرایندهای حضور جسم خارجی، التهاب، عفونت و فرایندهای ترمیمی به راه می افتد. در نهایت ممکن است در انگشت مبتلا ضایعه ای دردناک، مترشحه و بدبو (بیش از همه در ناخن شست پا)، همراه با هیپروتروفی بافت نرم اطراف صفحه ناخن ایجاد شود.
علائم فرو رفتن ناخن پا در گوشت چیست؟
فرو رفتن ناخن پا در گوشت می تواند دردناک باشند و معمولا در طی مراحل بدتر می شوند. نشانه های مرحله اولیه عبارتند از:
- پوست در کنار ناخن، حساس، متورم یا سفت می شود
- درد در هنگامی که فشاری بر روی انگشت پا وارد می شود
- تجمع مایع در اطراف پا
اگر انگشت شما عفونت کند، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- قرمزی، و تورم پوست
- درد
- خون ریزی
- ترشح چرک
- رشد بیش از حد پوست در اطراف پا
برای جلوگیری از بدتر شدن علائم ، در اسرع وقت فرو رفتن ناخن پا در گوشت را درمان کنید
دیگر روش های درمان فرورفتگی ناخن در گوشت
وقتی فرورفتگی ناخن در گوشت باعث ایجاد عفونت شدید می شود، به ویژه در قالب تورم و آبسه، پزشک یکی از درمان های زیر را توصیه می کند:
۱. گوه نخی
خود فرد یا پزشک معالج می تواند به آرامی ناخن را بلند کند و یک گُوه نخی پزشکی بهداشتی را بین ناخن و پوست متورم قرار بدهد این کار درد را کاهش می دهد و امکان رشد صحیح را در اختیار ناخن می گذارد.
۲. از بین بردن تورم
اگر ناخن فرو رفته در گوشت باعث ایجاد تورم و آبسه شده باشد، پزشک باید این تورم را از بین ببرد. برای کشیدن چرک و آب ایجادشده باید قبل از ایجاد شکاف و برش برای کشیدن چرک و آب، بیهوشی موضعی و بی حسی در ناحیه ی انگشت صورت بگیرد. اگر نیاز به کشیدن مقدار زیادی چرک وجود داشته باشد، احتمالا پزشک از گاز پانسمان برای جذب چرک و آب برای ۱ تا ۲ روز استفاده خواهد کرد.
۳. جراحی
فرورفتگی ناخن در گوشت به ندرت به جراحی نیاز پیدا می کند. این مورد بیشتر برای ناخن های پا صورت می گیرد. اما اگر این مشکل به خودی خود حل نشد، لازم است به پزشک عمومی یا متخصص پوست مراجعه کنید. روش متداولی نیز وجود دارد که طی آن، پزشک بخشی از ناخن را برمی دارد تا ناحیه ی عفونی خشک و درمان بشود. برای این عمل می توان به مطب پزشک رفت و با بی حسی موضعی ناخن، کار را تمام کرد.
پارونشیا و سایر خطرات
معمولا لازم نیست برای درمان فرورفتگی ناخن در گوشت به پزشک مراجعه بشود اما در مراقبت از این مشکل باید دقت زیادی به خرج بدهید. اگر مراقبت جدی صورت نگیرد، مشکلی ساده منجر به مسئله ای حاد می شود. پارونشیا یا عقربک نوعی عفونت است که به عمق نوک ناخن راه پیدا می کند. در برخی موارد نادر نیز بی توجهی به این مشکل می تواند باعث تورم اساسی استخوان ها بشود. به این حالت، عفونت استخوان گفته می شود. چنین عفونتی نیازمند توجه پزشکی شدید است.
اگر دچار علائم زیر هستید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
- شدید و وخیم تر شدن درد؛
- قرمزی تمام نوک ناخن؛
- گسترش التهاب از محل اصلی عفونت به سایر بخش ها؛
- وجود مشکل در خم کردن مفصل انگشتان؛
- تب.