انجام معامله در بورس و سرمایه گذاری در این بازار به چند دو روش مستقیم و غیر مستقیم امکان پذیر است. که در ادامه هر کدام از آنها را بطور کامل شرح خواهیم داد.
سرمایه گذاری در بورس به روش مستقیم
در این روش سرمایه گذار با اتکا بر دانش، تخصص و تحلیل خود اقدام به سرمایه گذاری و ورود به بازار می کند. مسئولیت سود یا زیان حاصل از سرمایه گذاری به طور مستقیم بر عهده شخص سرمایه گذار است.
سرمایه گذارانی که در این روش به سرمایه گذاری می پردازند، در یک طبقه بندی بر اساس مدت زمانی که تمایل به نگهداری سرمایه خود دارند به ۴ دسته تقسیم می شوند :
- سهامی خاص را خریداری می کنند و بعد از ۳ یا ۴ ماه آن را می فروشند. به آن ها سرمایه گذاران کوتاه مدت می گویند.
- سهام خاصی را خریداری می کنند و به مدت یک سال آن را نگه می دارند سپس برای فروش تصمیم می گیرند. به آن ها سرمایه گذاران میان مدت می گویند.
- سهام خاصی را با قصد نگهداری بیش از یک سال خریداری می کنند. به آن ها سرمایه گذاران بلند مدت می گویند.
- سهام خاصی را خریداری می کنند و بعد از شناسایی سود اندکی در یک هفته یا دو هفته، آن را می فروشند و اقدام به خرید سهام جدید یا همان سهم با قیمت جدید(پایین تر) می کنند. به آن ها نوسانگیر می گویند.
سرمایه گذاری در بورس به روش غیر مستقیم
در این روش بین سرمایه گذار و سرمایه پذیر یک موسسه مالی به عنوان واسط عمل می کند. سرمایه گذار وجوه خود را در اختیار این موسسات مالی قرار می دهد و آن ها با بکار گیری تخصص، دانش و تبحر تحلیلی و مالی و همچنین تجربه خود در بازار سرمایه فرایند سرمایه گذاری را به نیابت از سرمایه گذار انجام می دهند.
به سرمایه گذاران غیر حرفه ای و با درجه ریسک پذیری پایین که فرصت و تجربه کافی برای فعالیت مستقیم در بازار بورس را ندارند توصیه می شود یکی از انواع روش های سرمایه گذاری غیر مستقیم را برای فعالیت خود در بازار سرمایه انتخاب نمایند. برای مثال صندوق های سرمایه گذاری که یکی از روش های این نوع سرمایه گذاری است با ایفای نقش واسطه گری مالی، سرمایه گذاری افراد غیر حرفه ای را از حالت مستقیم به حالت غیر مستقیم تبدیل می کند و مزایایی از جمله ریسک پایین تر و سود مناسب تر را برای سرمایه گذاران به دنبال دارد.
ابزارهای سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس
- صندوق سرمایه گذاری ( اوراق، سهام، طلا و …)
- سبدگردانی اختصاصی
- حساب های مشاوره ای
سرمایه گذاری غیر مستقیم در یک نگاه
- مناسب برای سرمایه گذاران غیر حرفه ای است
- مناسب کسانی که فرصت رصد بازار و معاملات را ندارند
- مناسب افرادی که روحیه ریسک پذیری ندارند
- سرمایه گذاری از طریق ابزارهای مالی در بازار بورس مانند «صندوق سرمایه گذاری مشترک» و «صندوق های قابل معامله» (ETF) و «سبدهای اختصاصی»
نکات مهم
۱. تنها در جایی سرمایه گذاری کنید که آن را به خوبی می شناسید
تنها در شرکت هایی سرمایه گذاری کنید که فهم عمیقی از آن ها دارید. منطقی به نظر می رسد، نه؟ با این وجود هنوز هم سرمایه گذاران بسیاری هستند که پولشان را در شرکت هایی سرمایه گذاری می کنند که محصولاتی نامشخص و پیچیده دارند و شرایط صنعتشان نیز کاملاً مشخص نیست.
سرمایه گذاری شما تنها زمانی جواب می دهد که شما بتوانید پیچیدگی های این صنایع را بفهمید، اما بهترین راهکار آن است که در شرکت هایی سرمایه گذاری کنید که محصولاتشان را می شناسید و احتمالاً از آن ها استفاده می کنید سعی کنید از دایره شایستگی های خود خارج نشوید، در این صورت سرمایه گذاری موفق محقق خواهد شد.
۲. سهام شرکت های باکیفیت و پیشرو در بازار را بخرید
این هم یکی دیگر از سبک های سرمایه گذاری است که نیاز به فکر زیادی ندارد. فقط شرکت هایی را بخرید که سابقه عملکردشان بسیار عالی است، مثلاً اینکه به شکل مستمر درآمدهایشان افزایش می یابد و در دوران رکود بازار عملکردهای خوبی از خود به نمایش گذاشته اند. به طورکلی با سرمایه گذاری بلندمدت می توانید انتظار داشته باشید که از شرکت های پیشرو در بازار سود خوبی به دست آورید.
۳. سرمایه گذار باشید نه نوسان گیر
این مسیر، مسیری مناسب و پراهمیت است. سرمایه گذاری نیازمند آن است که سرمایه گذاران تحقیق کنند، مزایا و معایب سرمایه گذاری را در درک کنند و تصمیمات آگاهانه ای برای سرمایه گذاری هایشان بگیرند.
از سوی دیگر، نوسان گیرها تلاش می کنند تا نوسانات و تحرک های قیمتی را پیش بینی کنند و به نحوی در بازار رفتار کنند تا بتوانند در صورتی که پیش بینی هایشان محقق شد سودی به دست بیاورند. نکته مهم اینجاست که تلاش در جهت زمان بندی کردن بازار و پیش بینی آن بیشتر شبیه به شرط بندی است و هیچ ارتباطی با سرمایه گذاری ندارد.
۴. سبدی متنوع تشکیل دهید
اگر شما تمام تخم مرغ هایتان را در یک سبد قرار دهید و آن سبد از دستتان بیفتد، همه چیزتان را از دست خواهید داد. سرمایه خود را روی گزینه های مختلف سرمایه گذاری کنید تا بتوانید خودتان را از اتفاقات نابهنگام حفظ کنید و ریسکتان را کاهش دهید.
۵. برای بازبینی های دوره ای پرتفوی تان زمان بگذارید
فراموش نکنید که شما باید حداقل سالی دو بار سبد سهام خود را بازبینی کنید تا متوجه شوید که آیا هنوز سرمایه گذاری های شما معنادار هست یا نه؛ آیا این سرمایه گذاری ها هنوز برای اهداف بلندمدت شما مناسب هستند؟
اهمیتی ندارد که شما سرمایه گذاری کوچک هستید یا سرمایه گذاری بزرگ. بازبینی و مراقبت از عملکردهای سرمایه گذاری گامی ضروری برای هر سرمایه گذار است تا سرمایه گذاری موفق باشد.