براساس تحقیقی جدید، رژیم غذایی ضعیف و نامنظم باعث کوری یک بیمار جوان شد. تحقیقات گوناگون خطر مشکلات قلبی، چاقی و سرطان را در رابطه با مواد خوراکی بدون ارزش غذایی روشن کرده است. همچنین، رژیم غذایی ضعیف منجر به آسیب زدن دائمی به سیستم اعصاب، و به خصوص بینایی می شود. محققان با بررسی این پرونده به متخصصان بالینی توصیه می کنند نوروپاتی را در هر بیماری که علائم بینایی غیر قابل توضیح در آن به وجود می آید و رژیم غذایی ضعیفی دارد، بدون در نظر گرفتن BMI، برای جلوگیری از بین رفتن کامل بینایی در نظر بگیرند.
رژیم نامناسب باعث نابینایی
داستان نابینایی یک پسر هفده ساله، بخاطر رژیم غذایی ضعیف، بسیاری را در حیرت و ناباوری فرو برده. چطور چنین چیزی امکان دارد؟
والدین نوجوان او را نزد پزشک بردند زیرا او همیشه از خستگی شکایت می کرد. او در مورد غذا بسیار “ایراد گیر” بود، اما آزمایشات نشان داد که او دارای وزن طبیعی و علائم قابل توجهی از سوء تغذیه نیست. به او تزریق ویتامین B12 داده شد زیرا آزمایش خون نشان داد که وی کم خونی و کمبود ویتامین B12 دارد. طی یک سال ، وی دچار کم شنوایی و ضعف بینایی شد. متأسفانه، وی قبل از آنکه علت واقعی شکایتش مشخص شود، بینایی خود را از دست داد. وی به دلیل سالها خوردن تنها چیپس، سیب زمینی سرخ کرده ، نان سفید و گوشت خوک فرآوری شده دچار گرسنگی شبکیه (چشم) شد. پزشکان به این نتیجه رسیدند که رژیم غذایی نادرست او منجر به کمبود B12، سطح پایین ویتامین D، مس و سلنیم، مقدار زیاد روی، کاهش تراکم استخوان و نوروپاتی شدید اپتیک است که بینایی او را به سرقت برده است.
بدترین موادغذایی برای سلامتی
- نان و پاستا: تحقیقات نشان داده است کربوهیدارت های ساده مانند نان سفید و پاستا خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (تخریب لکه زرد چشم) افزایش می یابد. این بیماری یکی از دلایل نابینایی در افراد کهنسال است. از این رو، توصیه می شود از غلات کامل استفاده کنید.
- گوشت های فرآوری شده: هات داگ، بیکن، و سایر گوشت های فرآوری شده سرشار از سدیم هستند. همین امر می تواند افزایش فشار خون را به همراه داشته باشد. افزایش فشار خون باعث آسیب به رگ های خونی می شود که می تواند نابینایی را به همراه داشته باشد؛ همچنین فشار خون بالا می تواند به اعصاب چشم آسیب وارد کند.
- غذا های سرخ شده: غذا های سرخ شده در حجم بالای روغن، سطح کلسترول بد خون را افزایش می دهد. همین موضوع خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته مغزی، و دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد؛ همچنین این امر منجر به تولید مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد می شود که می تواند به سلول ها آسیب وارد کرده و باعث مرگ آن ها شود. تمامی این موارد به معنای آسیب به چشمان است.
- روغن های خوراکی: تحقیقات متعدد نشان داده است زیاده روی در مصرف روغن های خوراکی می تواند برای چشم مضر باشد. از این روغن ها می توان به روغن آفتابگردان، گلرنگ، ذرت، سویا، و کنجد اشاره کرد.
- غذا های کنسروی: غذا های آماده طبخ و کنسرو شده دارای سطح بالای سدیم بوده که برای سلامتی چشم مضر است.
- نوشیدنی های حاوی شکر: نوشابه ها، نوشیدنی های انرژی زا و سایر نوشیدنی های شیرین حاوی سطح بالایی از شکر هستند. همین مسئله خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع ۲ را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و برای سلامت چشم مضر است.
- ماهی و غذا های دریایی: بی تردید ماهی یکی از مواد غذایی مفید برای سلامت بدن است. با این حال، کمتر کسی می داند که برخی ماهی ها و مواد غذایی دریایی حاوی جیوه هستند که می تواند برای بعضی از افراد مضر باشند. توصیه می شود زنان باردار، کودکان و زنانی که به فرزندان خود شیر می دهند ۲۲۰ تا ۳۴۰ گرم ماهی در هفته مصرف کنند. عدم مصرف مشروبات الکلی و نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه از دیگر راهکار ها برای حفظ سلامتی چشم محسوب می شود.
رژیم غذایی برای تقویت بینایی سالم
- سبزیجات سبز برگ: کلم کیل (Kale ) و اسفناج از نظر لوتئین و زکاشتانتین زیاد هستند. سایر سبزیجات با مقادیر قابل توجهی لوتئین و زاکزانتین (zeaxanthin) شامل کاهو، کلم برگ، سبزی(برگ) شلغم، بروکلی و نخود فرنگی است.
- میوه های خانواده مرکبات: پرتقال، نارنگی، گریپ فروت و لیمو سرشار از ویتامین C است، یک آنتی اکسیدان که برای سلامتی چشم بسیار مهم است. بسیاری از غذاهای دیگر ویتامین C از جمله هلو، فلفل قرمز، گوجه فرنگی و توت فرنگی را ارائه می دهند.
- لوبیا: انواع لوبیا از جمله نخود چشم سیاه ، لوبیا قرمز و لوبیا لیما حاوی روی است ، یک ماده معدنی مهم اثرگذار است که در غلظت بالایی در چشم ها یافت می شود. سایر غذاهای حاوی روی شامل صدف، گوشت قرمز بدون چربی، مرغ و غلات غنی شده است.
- ماهی آب سرد: تحقیقات نشان می دهد رژیم های غذایی سرشار از اسید چرب امگا ۳ از ماهیان آب سرد ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری چشمی در طول زندگی کمک کنند. این ماهی ها شامل ماهی قزل آلا، ماهی تن، ساردین و هالیبوت هستند.
سخن آخر
بیشتر ما از ارتباط بین مصرف غذاهای بی کیفیت و سلامتی سیستم قلبی عروقی، چاقی و سرطانآگاه هستیم اما افراد کمی اطلاع دارند که کمبودهای تغذیه ای تاثیر شدیدی روی بینایی دارد.