ساعدنیوز
ساعدنیوز

روایتی از پایتخت ایران و رازهای تاریخی آن؛ تهرانی که نمی‌شناسیم

  یکشنبه، 22 مهر 1403 ID  کد خبر 412693
روایتی از پایتخت ایران و رازهای تاریخی آن؛ تهرانی که نمی‌شناسیم
ساعدنیوز: هیچ شهر ایران در دو قرن اخیر به اندازه تهران تغییر نکرده است. این را می توان با کمی جستجو در میان عکس‌ها و فیلم‌های قدیم تهران به خوبی لمس کرد. تهرانی که به گفته بسیاری از مورخان به اندازه چند کشور بزرگ دنیا تاریخ و قدمت دارد و هنوز هم ناشناخته‌های زیادی در دل آن خفته است.

به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از روزنامه ایران، کلانشهر تهران با دو قرن سابقه پایتختی و 7 هزار سال سابقه سکونت از معدود پایتخت‌های بااصالت و تاریخی است که ظرفیت‌های آن از دید بسیاری پنهان مانده است. جاذبه‌هایی که نه تنها برای مسافرانی که جهت انجام کارهای اداری، تجاری و یا درمان به تهران می‌آیند، پنهان است بلکه برای ساکنان این شهر که آلودگی و ترافیک را به جان می خرند هم دور مانده است. به گفته یکی از پژوهشگران تهران آنگونه که در شأن این شهر است، شناخته نشده است. مشکلات و مسائل عمیقی در زمینه گردشگری شهر تهران وجود دارد که باید برطرف شود.

هفته تهران فرصتی است برای ناگفته‌هایی از پایتخت بزرگ ایران. پایتختی که در دل خود رازهای بسیاری دارد که هنوز هم بسیاری از قدیمی‌های این شهر از آن خبر ندارند. کلانشهر تهران از معدود پایتخت‌های کوهستانی جهان است که گنجینه‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی آن، هویتی متمایز به آن بخشیده است. آثار و بناهای باستانی، تاریخی، خانه‌های قدیمی، ییلاقات نمایندگان کشورهای خارجی، شاهزادگان، صاحب منصبان و اعیان، روستاهای سرسبز با باغ‌ها و عمارت‌های مجلل، کاخ‌ها و موزه‌ها همگی روایت‌های تاریخی و شفاهی بسیار متنوع و متفاوتی دارند، هرچند که بسیاری از این باغ‌ها از بین رفته‌اند، اما هنوز هم هویت و اصالت تهران را حفظ کرده‌اند.

از سنگلج تا چاله میدان

وقتی پای صحبت قدیمی‌های تهران می‌نشینی هر کدام از محله‌هایی که در آن به دنیا آمده اند، می گویند‌، از سنگلج، خانی‌آباد، سرسبیل ، خیابان ایران، درخونگاه، میدان شاپور تا چاله میدان. اما تعداد اندکی از تاریخ این محله‌ها و روزهایی که بر آن گذشته اطلاع دارند.‌ به گفته یکی از کارشناسان حوزه گردشگری هرچند تهران بسیار دیدنی است، اما یک خلأ مهم در حوزه گردشگری دارد و آن ناشناخته بودن بسیاری از نقاط دیدنی و جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی آن است حتی برای ساکنان این شهر. محمد قبادی می‌گوید: «بیشتر مسافران تهران برای کارهای تجاری و اداری یا درمانی به این شهر سفر می‌کنند و بیشترشان نمی‌دانند که اماکن دیدنی تهران که مانند گنج هستند در کدام نقطه شهر قرار دارند.»

گنج‌های پنهان تهران

امیرهوشنگ از قدیمی‌های تهران است‌. به قول خودش تهران را مثل کف دست می‌شناسد، می‌گوید‌: « گردشگری دارای وجوه مختلفی است که هر منطقه‌ در بخشی سرآمد است. به عنوان مثال، تهران دارای برخی امکانات رفاهی و موزه‌ای است که یک مقصد جدید گردشگری است. اما اگر هدف از گردشگری، بازدید از اماکن باستانی، قدیمی و تاریخی باشد، توصیه من سفربه شهرهایی است که سابقه، قدمت و آثار قدیمی‌تری از تهران دارند.‌ هرچند سابقه تاریخی تهران به 7 هزار سال می‌رسد، اما بناهای تاریخی و باستانی سایر استان‌ها از تهران بیشتر و بهتر است.»
علیرضا یکی از کسبه‌های قدیم بازار تهران نیز با اشاره به جذابیت نقاط تاریخی و کهن تهران برای توریست‌ها می‌گوید: «تهران به لحاظ تاریخی جذابیت‌ زیادی دارد، بخصوص در گورستان‌های تهران، چهره‌های زیادی آرمیده‌اند که در هیچ جا نمی‌توان چنین گورستان‌هایی با افراد مختلف پیدا کرد. با سر زدن به یک گورستان، مزار چهره‌های برجسته تاریخ را می‌توان دید، اما بسیاری از آنها برای ما ناشناخته مانده‌اند. بسیاری از اماکن تاریخی و موزه‌ها نیروهای متخصص ندارند تا از تاریخ آن برای مردم صحبت کنند. بسیاری از تور لیدرها هم اماکن گردشگری تهران را نمی‌شناسند و تمام انرژی و توان آنها معرفی چند کاخ و آثار باستانی دوران پهلوی و قاجار است.

کلاف پیچیده شهری

برخی تهران را به شهری که کلاف زندگی در آن پیچیده است، می شناسند. شهری که باز کردن گره از کارش بسیار دشوار است. حق هم دارند، زندگی در این شهر بیش از اندازه ماشینی، روزمره و سخت است. اما در عین حال بسیار هم شیرین است. تهرانی‌ها هر کجا که باشند به محض شنیدن اسم آن، دلشان برایش می تپد. به گفته فعالان گردشگری و میراث فرهنگی، تهران از جاذبه‌های بسیاری برخوردار است.
تهران مگر مکان دیدنی دارد؟ این پرسش خیلی از کسانی است که سال‌هاست در این شهر زندگی می کنند اما هنوز آن را نمی‌شناسند. برای پاسخ به این سؤال، باید تهران و هویت تاریخی‌اش را مرور کرد‌، کوچه پسکوچه‌های طهران قدیم را زیر پا گذاشت و گذشته پر حادثه آن را ورق زد. نصرالله حدادی که سال‌هاست درباره تهران پژوهش می کند به ایران می‌گوید: تهران سراسر ظرفیت و جذابیت گردشگری و میراث است. تمام خیابان‌های قدیم تهران، خودشان روایت کننده هستند. از تجریش تا میدان راه آهن، قدم به قدم، کوچه‌هایش داستان‌هایی دارند که از دید بسیاری پنهان است. بسیاری از این روایت‌ها را نمی دانیم و داستان‌های آن در میان روزمرگی‌های شهری گم می شود.»
حدادی، با بیان اینکه تهران در زمینه گردشگری با مشکلات اساسی دست و پنجه نرم می‌کند، می‌گوید: «تعدد مراکزی که آثار تاریخی و بناهای قدیمی و اماکن گردشگری تهران را در اختیار دارند، بسیار زیاد است. به عبارتی تقریباً‌ هر سازمان و اداره‌ای، بخشی از گردشگری پایتخت را از آن خود کرده است. مثلاً خانه تاریخی مستوفی‌الممالک در اختیار شرکت پست است. چندین بافت تاریخی شهر از جمله خانه آیت‌الله طالقانی که قدمت، ارزش و جایگاه بالایی دارد زیر نظر سازمان فرهنگی‌ هنری شهرداری تهران است. در عین حال برخی از ساختمان‌ها، مثل سرای کاظمی زیر نظر بافت تاریخی است. ‌همچنین برخی از خانه‌های تاریخی و قدیمی زیر نظر سازمان تأمین اجتماعی، سازمان بازنشستگی و .... است‌. وجود این مراکز متعدد موجب یکپارچه نبودن سیستم گردشگری است. زیرا‌ هر سازمان و اداره با توجه به میل و رغبت خود با این آثار رفتار می‌کند. علاوه بر آن برای بازدید از آنها باید با ده‌ها مرکز و اداره مواجه شویم که‌ هیچکدام دیگری را قبول ندارند. مشکل دیگر قوانین عجیب در برخی از اماکن تاریخی است. زمان بازدید از موزه‌ها بسیار کوتاه است و با ضرب‌العجلی که به اسم قانون برای بازدید قرار می دهند عملاً تمرکز، دقت و کنکاش برای کسب اطلاعات در مورد آثار به جا مانده بخصوص برای نسل جوان از بین می‌رود.

بازدیدهای کلیشه‌ای

«عدم تخصص در موزه‌داری و اماکن تفریحی و تاریخی، معضل بزرگ میراث فرهنگی تهران است. زمانی که در بازدید از مراکز تاریخی، تفریحی و قدیمی، نتوانیم تأمل کنیم و توضیحی درخصوص علت ساخت، پیدایش و انتخاب مکان، ظرافت کاری‌ها، فرد سازنده، ‌هدف و مدت زمان ساخت آن و ... اطلاعات موثق و درستی وجود نداشته باشد، نرفتن به آنجا بهتر از رفتن است.» نصرالله حدادی تهران‌پژوه با اشاره به این موضوع می گوید: « بسیاری از راهنمایان گردشگری با توجه به گفته‌های کلیشه‌ای که قبلاً به آنها دیکته شده است از مسائل مهم و اصلی دور می‌شوند. اطلاعات آنها ناقص است و اطلاعاتی از نحوه معماری، دلیل ساخت، شخصیت و سابقه و... در اختیار بازدیدکننده قرار نمی‌دهند.»
او در پاسخ به این سؤال که مشکل اصلی در این زمینه از کجا نشأت می‌گیرد، می‌گوید: «تا زمانی که کل آثار تاریخی تهران و اماکن گردشگری زیر نظر وزارت میراث فرهنگی یکپارچه نشوند و ده‌ها سازمان موازی با هم وجود داشته باشد، گردشگری تهران به افول می‌رود. ظرفیت‌های میراث، گردشگری، تفریحی و تاریخی تهران بسیار زیاد است و در صورتی که این اتفاق بیفتد، ظرفیت گردشگری تهران فوق‌العاده می شود. گنجینه‌های نهفته‌ای در این شهر وجود دارد که همه آنها را در یک تور تهران‌گردی 60 روزه آن هم با ماشین و ‌همه امکانات، نمی‌توان بازدید کرد.

دیدگاه ها
برچسب ها: تهران تاریخ

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (130 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (72 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (49 نظر) (ویدئو) ژاله صامتی: جوونیام وقتی وارد حرفه بازیگری شدم، اصلا خوشگل نبودم، میتونستم خونه‌نشین بشم/ از خانوادم به خاطر اعتمادبه‌نفسی که بهم دادن ممنونم (45 نظر) مات و مبهوت موندن رضا گلزار از دیدن همزاد خودش/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (36 نظر) عصبانیت علی دایی از سوال یک خبرنگار و ترک نشست خبری/ میگه:من بردم و میرم، تو اصلا در حد و عددی نیستی که بخوای اینجا شروع بکنی این حرف ها رو زدن (33 نظر) گلوریا هاردی: ساعد وقتی گرسنه هست اصلا تحمل نداره باید سریع غذا بخوره/ من غذاهای فرنگی بلدم اما الان بیشتر غذاهای ایرانی درست می کنم (31 نظر) نصرالله رادش: من هم خیلی زشتم هم معتادم میخوام همه بدونن ولی راحت میگم غلط کردم سیگار بهتر از هروئینه!+فیلم (26 نظر) نامه شکرگزاری و خوشحالی سیدمحمد خاتمی از خبر موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی رهبر معظم انقلاب+ عکس (26 نظر) بهنوش بختیاری: من دیگر مادر نمیشوم و شانس این را ندارم که مادر شدن را تجربه کنم ولی من از همسر خیلی شانس آوردم ! (25 نظر) گلوریا هاردی: آرزوی من این هست که کشور ایران و فرانسه با هم دوست باشند و روز به روز روابط بهتر و نزدیک تری داشته باشند، همان طور که حالا هم خوب هستند (23 نظر) تیکه سنگین پژمان جمشیدی به فردوسی پور:آقا ولم کن من اصلا بازی ملی ندارم، هر دفعه من رو سکه پول میکنی جلو مردم!/همینجوری میرفتی حقتو از تلویزیون میگرفتی الان برگشته بودی! (22 نظر) نفیسه روشن: کل سال برق نداریم من نمیدونم لوازم خانگی ما بسوزه کی میخواد جواب بده (22 نظر) هواداران زن پرسپولیس بعد از باخت / استقلال باخت، باخت، باخت هوادارا گفتن عیبی نداره ما استقلال نیستیماا، اینجا پرسپولیسه حواستون باشه بازیکنای عزیز (22 نظر) اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد (19 نظر)
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز شنبه 24 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 24 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 24 آذر ماه 1403
نقدی بر پاسخ غیرمنطقی وزیر صمت به اعتراض منطقی پزشکیان
دستور مجدد «مازوت سوزی» دستور کشتن مردم بود!
ضیافت باشکوه سرمربی تیم تراکتور به مناسبت صدرنشینی/ همه سرخ پوشان شام مهمان اسکوچیچ!
فال ابجد روزانه شنبه 24 آذر 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 24 آذر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 24 آذر 1403+فیلم
ماساژ گردن، جان خواننده جوان را گرفت
مقایسه خودرو / مقایسه کامل جک S5 و چری تیگو 5
ختم قرآن / تلاوت قرآن کریم؛ حزب 18- آیات 58 تا 87 سوره نساء + معنی و تفسیر آیات
داستان های عاشقانه؛ قصه خسرو و شیرین جلد 2 قسمت دوم: "گریختن شیرین از نزد مهین بانو و دیدن خسرو شیرین را در چشمه سار" + فایل صوتی
(عکس) بلاگر اسرائیلی مشغول اسکی بازی در مناطق اشغال شده سوریه توسط ارتش اسراییل!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: جمشید - بخش 4؛ از آن پس برآمد ز ایران خروش / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
منتخب روز   
سفر به عصر قاجار؛ افشای راز تابلوی چهره‌نگار ناصرالدین شاه / دو اثر تاریخی از یک عکس + عکس چالش کدوم خودرو بهتره/ صفر تا صد جدیدترین جانشین پژو 206، سوزوکی سوییفت، در برابر پژو 207i شش سرعته اتوماتیک/ از طراحی ظاهری تا ایمنی و آپشن‌های رفاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 2- پیر اگر باشم چه غم، عشقم جوان است ای پری!/ ماجرای نامه عاشقانه‌ی پری و روزی که استاد این شعر را سرود نگاهی به چیدمان شیک خونه دوبلکس شاهرخ استخری و همسرش در بلژیک/ سلیقه سپیده خانوم تو انتخاب فنجون‌ نعلبکی‌های عشق؛ غوغا کرده سرکرده فرقه چند همسری به حبس ابد محکوم شد (ویدئو) جشن تولد 58 سالگی مجلل و شاهانه مازیار لرستانی در بالن/ سومین سال تولد واقعی‌ام! پاسخ سرپرست تیم پزشکی رهبر معظم انقلاب به یک سوال پرطرفدار؛ آیا رهبری موبایل دارند؟+ویدیو نگاهی به ژست و استایل شیک پاییزی بازیگران سریال «کیمیا»/ از نیکی کریمی و مهراوه شریفی‌نیا گرفته تا مهدی پاکدل و امیرحسین آرمان و پوریا پورسرخ سفر به عصر قاجار؛ از اردوی همایونی در جاده چالوس و حاکمیت پسرش در کودکی تا عکاسی ناصرالدین شاه از زنان حرم سرایش + عکس (ویدئو) سمانه پاکدل، همسر هادی کاظمی: دوران نوجوانی دزدی می‌کردم/ مجید صالحی دزدی سمانه پاکدل از همکارش را هم لو داد! دعوای المیرا شریفی‌مقدم و کارشناس روی آنتن برنامه/ مردی که بین درخواست همسر و حرف مادرش گیر کرده چیکار میتونه میکنه؟ کیهان: سوریه به ایران بدهی ندارد و ایران به سوریه وام نداده