آکرو وینیاسا
آکروباتیک همانند یوگا، هزاران سال قدمت دارد. پیدا کردن ریشه اصلی یا نام بردن تمام اساتیدی که به کاوش تمرین آکروباتیک و یوگا پرداخته اند، غیر ممکن است. کریشناماچاریا، پدر یوگای مدرن، در ادغام این هنرهای حرکتی و معنوی پیشگام بوده است. قدیمی ترین فیلمی که در آن کریشناماچاریا مشغول آموزش کودکان در وضعیت هایی مشابه L-based flying است، مربوط به سال 1938 می باشد.(L-basing یعنی base روی زمین با دستان و پاهای کشیده، دراز می کشد و flyer را حمایت می کند.) دانش وی از ژیمناستیک، که توسط انگلیسی ها به هند برده شده بود، باعث الهام بخشی این یوگای flying شد که به رشد خود به صورت تنوع ها و مسیرهای متفاوت ادامه داد. از دهه 1980، اساتید بسیاری در پایه ریزی جنبه های متفاوت تمرین آکرو نقش داشته اند. یکی از جدیدترین شاخه های آکرویوگا، که توسط Honza & Claudine Lafond رشد و توسعه پیدا کرد، آکرو وینیاسا ست. آنها متودولوژی یوگا، L-based flying و تمرین حرکات معکوس را به صورت سیستمی از یوگا ارائه دادند که تاکید آن روی وینیاسا فلو و توالی آساناهاست. آکرو وینیاسا یک تمرین الهام بخش است که یوگا را از زمین به هوا می برد. این سیستم یوگا، با ادغام عناصر وینیاسا، تمرین حرکات معکوس و آکرو یوگا تجربه ای ورای تمرین سنتی یوگا به صورت انفرادی است.
المان های تمرین آکرو
- Base: پایه بودن یعنی استحکام، تمرکز، تعادل و امنیت در حمایت به فلایر. بیس پایه ای است که تمام چیزهای دیگر روی آن قرار می گیرد. کلید پایه خوب بودن، پیدا کردن تعادل و صحیح قرار گرفتن در ساختار حرکت و همچنین تنظیم شدن در مرکز ثقل Flyer است. هر چه پایه مستقرتر باشد، Flyer تجربه لذت بخش تری خواهد داشت. نهایتا Base مسئول امنیت Flyer است. توانایی راهنمایی دادن، هدایت کردن و گوش دادن، قدرتمند ترین ابزار یک Base هستند.
- Flyer: فلایر یک یوگی شجاع است که به Base خود کاملا اعتماد می کند. توانایی تنظیم و هماهنگی بین قدرت، انعطاف و نفس فاکتورهایی هستند که یک Flyer قوی را تعریف می کنند.
- Spotter: توانایی مراقبت کردن(spotting) مهمترین المان تمرین آکرو است. Spotter چسبی است که همه چیز را سر جای خودش نگه می دارد. این مسئولیت Spotter است که تمام توجه خود را به کار ببندد و مراقب سلامتی و امنیت تمرین کنندگان باشد. یک Spotter متمرکز می تواند اغلب به نکاتی توجه کند که نه Base و نه Flyer به آنها توجه نکرده اند. مهارت Spotter در توانایی او برای استفاده از لغات مناسب و تماس به جاست تا باعث آگاهی و راحتی بیشتر شود. همچنین یک spotter ماهر، به اندازه مناسب و لازم حمایت می دهد، یعنی کمک به base و flyer در پیدا کردن بالانس؛ کمترین کمک برای بیشینه کردن کیفیت حرکت.
آکرو یوگا چه فوایدی دارد؟
تمرینات تعادلی یوگا به ویژه تمرینات آکرویوگا نه تنها روی تقویتcore و انعطاف پذیری بدن تأثیردارند، بلکه برای مغز و سیستم عصبی نیز تمریناتی فوق العاده می باشند. حین انجام حرکات متفاوت در آکرویوگا و تمام انواع آن از جمله آکرو وینیاسا، مغز به طور چشمگیری تحریک می شود؛ مخصوصا مخچه و قشر جلویی مغز که پیش بینی پیامهای دریافتی از بدن و تطبیق با آنها را مقدور می سازند، مناطق مربوط به تمرکز نیز به طرز قابل ملاحظه ای هنگام انجام تمرینات فعال می شوند. این مناطق مغز مسئول یادگیری، حافظه و عملکردهای اجرایی بالاتری چون هوش ما هستند. به طرز جالبی، جنبه اجتماعی آکرویوگا نیز مغز را تحریک می کند. در طول آکرویوگا شما با یار تمرینی خود چنان در ارتباط هستید که حرکات ظریف و ارتباط غیر کلامی شما سمت راست مغز را کاملا فعال می کند. این سمت مغز همان جایی است که مراکز کنترل احساسات و توانایی مهارکردن فردی از آنجا می آید و به ما اجازه می دهد پاسخ های مناسبی چه از لحاظ اجتماعی و چه احساسی به موقعیت های متفاوت بدهیم. یکی از مهمترین جنبه های تمرین آکرو یوگا، تمرین دائمی تعادل در حرکات است، که یکی از مهمترین سیستم های بدن یعنی سیستم وستیبولار را تحریک می کند. قبل از بیان اثرات تمرین آکرو روی این سیستم، بهتر است کمی در مورد آن بیشتر بدانیم. در گوش داخلی ساختمانی به نام دستگاه وستیبولار (دهلیزی)وجود دارد که به آن سیستم تعادلی نیز گفته می شود. این سیستم عمدتا input هایی را از محیط حرکتی و موقعیت ما در فضا فراهم می کند و به مغز می فرستد. هرچند حفظ تعادل، شناخته شده ترین عملکرد این سیستم است اما به دلیل ارتباطات عصبی، این سیستم نقشهای مهمی در حفظ پوسچر، تون عضلانی، هماهنگی حرکتی، بینایی و… دارد. حرکات ما شامل حرکات چرخشی وجابجایی هستند. سیستم وستیبولار برای نشان دادن این حرکات از کانالهای نیم دایره ای برای حرکات چرخشی و اتولیتها برای جابجایی های خطی و افقی تشکیل شده است. آنها با مایع و سلولهای مویی پر شده اند که وقتی سر حرکت می کند، مایع نیز حرکت کرده و سلولهای مویی را تحریک می کند. سیستم وستیبولار سپس سیگنالهایی به ساختارهای عصبی، که حرکات چشم ما را کنترل می کنند و عضلاتی، که ما را سر پا نگه می دارند می فرستد. رشته های عصبی از این تشکیلات پایه های آناتومیک رفلکس چشمی- دهلیزی را فراهم می کند که برای بینایی واضح لازم است. انشعابات عصبی به عضلات نیز وضعیت ما را برای این که بتوانیم تعادلمان را در حالت ایستاده حفظ کنیم، کنترل می کنند. سرعت از ملزومات حس وستیبولار است و ما در صورتی میتوانیم یک بینایی واضح و روشن داشته باشیم که حرکات چشم ما بی درنگ با حرکات سر تطابق پیدا کند؛ در غیر این صورت بینایی ما، همانند عکس برداری با دستی لرزان خواهد بود. وظیفه تطابق بخشی بین سیستم بینایی و حرکات سر به عهده سیستم وستیبولار است . وقتی به هر دلیلی مثل حادثه یا بیماری عملکرد سیستم وستیبولار کاهش یابد حرکات سریع سر دیگر نمیتواند حس شود، در نتیجه حرکات جبرانی چشم ایجاد نمی شود و بیمار نمیتواند در طی حرکات سر به کمک آن به نقطه ای در فضا تمرکز کند. علاوه بر آن مشکلات سیستم وستیبولار میتواند منجر به علائمی از جمله تعادل ضعیف، افزایش تون در فلکسور های اندام فوقانی (خم کننده دست ) و اکستانسور های اندام تحتانی(صاف کننده های پا)، سر گیجه، مشکل در جهت یابی فضایی، افزایش ضربان قلب و میزان تنفس شود.
با توجه به عملکرد مهم این سیستم، مشاهده می کنیم که تمرین آکرو یوگا با تقویت آن چگونه روی تعادل و ارتباطات عصبی می تواند مفید باشد.
به طور کلی از فواید آکرویوگا، می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد
- کمک میکند تا قدرت عضلات ,core پاها و بازوها و قفسه سینه بالا برود.
- بدن را نرم و منعطف می کند.
- شما را نسبت به تصور فضایی از بدن آگاه می سازد.
- شما را مقاوم ساخته و حافظه را تقویت می کند.
- ارتباطات شما را بهبود می بخشد.
- کمک می کند در اینکه سریع تصمیم بگیرید و بر ترس از افتادن غلبه کنید.
- می تواند چگونگی مواجهه با تعارضات را به شما بیاموزد.