مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان چگونه در دوران بارداری تشخیص داده می شوند؟
ممکن است در دوران بارداری متوجه شوید که دچار مشکلات مربوط به سلامت دندان و لثه شده اید یا آنکه دندان پزشک شما در حین معاینه دندان متوجه این مسئله شود بنابراین باید قبل از دوران بارداری و در این دوران به طور منظم به دندان پزشک مراجعه کنید تا وضعیت دندان های شما را ارزیابی نماید. در صورتی که مدت زیادی از آخرین مراجعه شما به مطب دندان پزشکی می گذرد باید در اوایل دوران بارداری به دندان پزشکی مراجعه کنید. هنگامی که به دندان پزشک مراجعه می کنید باید به او اطلاع دهید که باردار هستید و او را از هر گونه دارویی که مصرف می کنید آگاه نمایید. اگر هنوز باردار نیستید به پزشک خود اطلاع دهید که قصد بارداری دارید انجام معاینات دندان در دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد تا دندان پزشک بتواند مشکلات شما را تشخیص دهد و به درمان آنها بپردازد. تمیز کردن دندان به صورت منظم می تواند از بروز پوسیدگی دندان جلوگیری کند در صورتی که شما هرگونه مشکلی داشته باشید دندان پزشک انجام روش های درمانی را در دوران بارداری و پس از زایمان به شما پیشنهاد می دهد. در صورتی که دندان پزشک تشخیص دهد شما دچار مشکلات دهان و دندان هستید انجام عکسبرداری با اشعه ایکس را درخواست می کند عکسبرداری با اشعه ایکس یک روش تشخیصی است که در آن از پرتوهای ایکس برای تهیه تصاویر مختلف از اعضای بدن استفاده می شود. عکسبرداری از دندان می تواند مشکلات دندان از قبیل پوسیدگی وجود پلاک زیر لثه یا از بین رفتن استخوان فک را نشان دهد در عکسبرداری به کمک اشعه ایکس از پرتوهای ضعیف اشعه ایکس استفاده می شود. اما باید قبل از انجام عکسبرداری به پزشک خود در خصوص باردار بودن اطلاع دهید تا از وسایل و تجهیزات مخصوص برای پوشاندن اطراف گردن شما استفاده کند این امر باعث می شود که از شما و جنین محافظت گردد.
در دوران بارداری باید چه انتظاراتی از دندان ها داشت ؟
در مطالب قبلی بخش بارداری و نوزاد گفتیم که در دوران بارداری تغییر سطح هورمون می تواند باعث ایجاد باکتری و پلاک های دندانی شود. در نتیجه لثه ها در این دوران دچار مشکل می شوند و ضعیف می گردند. به همین دلیل فرد بیش از بقیه در معرض پوسیدگی دندان و بیماری های لثه قرار می گیرد. در این قسمت مشکلات دندان را به شما معرفی می کنیم که در دوران بارداری باید حتما آن ها را مد نظر داشته باشید:
التهاب لثه:
احتمالاً در سه ماهه دوم بارداری اتفاق خواهد افتاد. در چنین شرایطی لثه ها متورم و دچار سوزش می شوند و ممکن است که هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن کمی خونریزی کنند.
ایجاد پلاک های دندانی:
در دوران بارداری رایج است اما مسواک و نخ دندان به طور منظم به برطرف کردن آن ها کمک می کند . بدن نمی تواند در دوران بارداری با پلاک های دندانی مبارزه کند . احتمالا میزان اسیدی معده افزایش پیدا می کند، پس می توانید از دندانپزشک خود درخواست کنید که در این دوران شوینده های دهانی ضد میکروب را تجویز کند تا از شر پلاک ها خلاص شوید. اگرچه که بارداری نمی تواند عاملی برای بیماری های دهان و دندان شود اما ممکن است که شرایط را برای آن فراهم کند.
تومور های بارداری:
به رشد بیش از حد بافت های روی لثه گفته می شوند که اغلب در سه ماهه دوم بارداری اتفاق می افتند. این تومور ها سرطانی نیستند اما به دلیل ایجاد پلاک های زیاد دندان ایجاد می شوند و ممکن است که به راحتی خونریزی کنند اما معمولاً بعد از تولد نوزاد خود به خود از بین خواهند رفت.
در این قسمت راهکارهای بهداشت دندانی در دوران بارداری را به شما معرفی خواهیم کرد :
- حداقل دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید دندان خود را مسواک بزنید.
- اگر لثه های شما ورم کرده و در دوران بارداری دچار سوزش شده، حتماً از یک مسواک نرم استفاده کنید و به آرامی دندان خود را مسواک بزنید.
- حرکات مسواک به شدت در میزان تمیز شدن دندان شما نقش دارند. به شرطی که با مسواک نرم به دندان های خود فشار وارد نکنید.
- یک بار در روز نخ دندان بکشید.
آیا رفتن به دندانپزشکی در طول بارداری مشکل ساز است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که رفتن به دندانپزشکی در طول دوران بارداری نه تنها مشکل ساز نبوده بلکه کاری الزامی است. شما برای معاینه و اطمینان از سلامت دهان و دندان در بارداری باید به صورت مرتب به دندانپزشکی رفته و معاینه شوید. در صورتی که بیش از ۶ ماه از آخرین وقت دندانپزشکی شما گذشته است باید سریعتر دست به کار شوید، ممکن است مشکلی داشته باشید که از آن بی خبر بوده و در طول دوران بارداری این مشکل تشدید شود.اغلب به زنان باردار توصیه می شود که اگر برنامه ای برای مادر شدن دارند، قبل از بارداری به دندانپزشکی رفته و همه مشکلات دهان و دندان خود را برطرف کنند، زیرا در طول دوران بارداری مادر به هیچ وجه نمی تواند دندان خود را پر یا عصب کشی کند.در طول دوران بارداری حتما ماهانه تحت نظر یک دندانپزشک باشید و در صورت بروز هرگونه مشکل یا تغییری در وضعیت سلامت دهان و دندان خود مشاهده کردید، با او تماس بگیرید.