سینوس ها فضاهایی در پیشانی، استخوان گونه ها و بینی هستند که با هوا پُر شده و زمانی که به خاطر حساسیت یا عفونت دچار التهاب می شوید، ورم کرده و مخاط بیشتری تولید می کنند. کانال های تخلیه مخاط، مسدود می شوند و فشاری که در این نواحی به وجود می آید، باعث سردرد سینوسی خواهد شد.
Sinus headaches سردرد سینوسی
علت آن اغلب ناشی از سینوزیت رایج یا عفونت سینوسی میباشد. سردرد سینوسی باعث انسداد در سینوس ها یا مجاری بینی می شود. اگر در هنگام خم شدن یا دراز کشیدن سردرد شدیدتر شود، نشانه سردرد سینوسی است.
علائم آن عبارتند از درد، فشار در گونه، پیشانی، بینی، خستگی و درد در قسمت بالایی دندان ها.
همچنین سینوزیت پس از یک عفونت تنفسی یا سرماخوردگی رخ می دهد و سردرد ممکن است چند ساعت یا یک روز طول بکشد.
علل شایع سینوزیت عبارتند از: پولیپ بینی، فیبروز کیستیک، HIV و سایر بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی، عفونت های دستگاه تنفسی یا آلرژی هایی مانند تب یونجه باشد. برای درمان سینوس، مراقبت از سلامت بینی و اجتناب از آلودگی هوا و دود ممکن است مفید باشد.
سینوس چیست؟ شکل سینوس چگونه است؟
سینوس های صورت حفره ها یا فضاهایی در میان استخوان ها هستند که به مرطوب کردن هوای تنفسی و ترشح مخاط برای کمک به تصفیه هوا کمک می کنند. بعلاوه، سینوس ها در استحکام جمجمه و توانایی آن برای مقابله با تروما نیز نقش دارند. حفره های سینوس همچنین باعث ایجاد رزونانس (طنین) بیشتر در صدا می شوند. به سینوس ها غالباً سینوس های نزدیک بینی می گویند، به خاطر موقعیت قرارگیری آنها و اتصال این سینوس ها به پشت بینی. سینوس ها بعنوان کیسه های هوا در میان استخوان های جمجمه تشکیل می شوند، که نامشان را از موقعیت قرار گیری آنها انتخاب کرده اند.
- سینوس های پیشانی: در بالای چشم ها در میان استخوان پیشانی قرار گرفته اند.
- سینوس های آرواره ای: پایین چشم ها زیر استخوان گونه در میان استخوان آرواره قرار گرفته اند.
- سینوس های اتموئید (بین چشمی): در استخوان اتموئید که دو چشم را از بینی جدا می کند قرار گرفته اند.
- سینوس های اسفنوئید (پشت چشمی): در استخوان اسفنوئید در قاعده جمجمه قرار گرفته اند.
علائم و نشانه های سردرد سینوسی چیست؟
درد و فشار علائم اولیه سردرد سینوسی است، معمولاً بخاطر التهاب فزاینده و کاهش تخلیه مایعات از حفره سینوس درگیر. سردرد سینوسی غالباً به شکل فشار فزاینده ای در سینوس ملتهب حس می شود. این سینوس می تواند در ناحیه گونه (آرواره)، پیشانی یا هر دو باشد. بخشی از صورت که سینوس ملتهب در آن ناحیه قرار دارد ممکن است نسبت به لمس حساس شده و قرمز شود. همچنین ورم نیز بروز می کند. درد با تغییر موقعیت سر افزایش می یابد یا در اول صبح بعد از بلند شدن از رختخواب، که این افزایش درد ناشی از افزایش فشار داخل حفره های سینوس است.
ارتباط حساسیت و سردردهای سینوسی
تا به حال شنیده اید که حساسیت باعث بروز دردهای سینوسی می شود؟ ماجرا آن قدرها هم ساده نیست. حساسیت می تواند موجب گرفتگی و انسداد سینوس ها شود و به سر آسیب برساند. درمان حساسیت به از بین رفتن حالت انسداد و گرفتگی کمک می کند، اما سردرد را از بین نخواهد برد. بنابراین برای بهبودی باید به درمان جداگانه سردرد سینوسی و حساسیت بپردازید.
آلرژی ها و سردردهای سینوسی
آیا تا کنون شنیده اید که آلرژی باعث سردردهای سینوسی شود؟ این امر آنقدرها هم ساده نیست. آلرژی می تواند باعث گرفتگی و احتقان سینوس ها شود و همین امر به سردردهای سینوسی منجر می شود. درمان آلرژی ممکن است باعث کاهش احتقان شود، اما سردرد را تسکین نمی دهد. بنابراین این دو بیماری را معمولاً باید به صورت جداگانه درمان کرد.
در صورت وجود هر یک از علائم سینوزیت، باید آن را تسکین داد و عفونت را درمان کرد؛ مصرف کوتاه مدت آنتی بیوتیک و آنتی هیستامین یا داروهای ضداحتقان ممکن است به بهبودی افراد کمک کند. استفاده از ضداحتقان های استنشاقی بینی نیز تنها تا سه روز موثر است و مصرف طولانی تر می تواند علائم بیماری را تشدید کند. همچنین می توان از داروهای تسکین دهنده درد استفاده کرد یا در صورت موثر نبودن آن ها، ممکن است پزشک برای کاهش التهاب سینوس ها، داروهای کورتیکواستروئید را تجویز کند. در صورتی که واکنشی آلرژیک باعث تحریک سینوس ها شود، یک درمان پیشگیری کننده مورد نیاز است. همچنین بعضی ترفندهای ساده خانگی مانند نوشیدن بیشتر مایعات، استفاده از مرطوب کننده ها یا اسپری بینی با آب نمک نیز احساس بهتری در بیماران ایجاد می کند.