سبک نئوکلاسیک چیست؟
طراحی سبک نئوکلاسیک و کلاسیک دو واژه ای هستند که ارتباط مستقیمی با یکدیگر داشته، و اگر سبک کلاسیک را مادر سبک ها و اصیل ترین خط مشی معماری بنامیم، سبک نئوکلاسیک بیرون آمده از دل آن خواهد بود و نسل نوینی از طراحی کلاسیک به شمار می آید. طرحی سبک نئوکلاسیک به دنبال آن است که زیبایی و شکوه سبک کلاسیک را به روشی مدرن ارائه کند و در عین حال سادگی و ظرافت را به رخ میکشد و ارتباط قوی با عناصر طبیعی سبک کلاسیک دارد. این سبک الهام گرفته از هنر روم و یونان در زمان باستان است، با این تفاوت که به شیوه ی امروزی حس زیبایی شناختی را به مخاطب القا می کند. و برای طراحی خانه های بزرگ، ویلاهای دلباز و فضاهای لوکس انتخاب مناسبی می باشد.
فلسفه پیدایش دکوراسیون نئوکلاسیک
واژه نئوکلاسیک تلفیقی از دو کلمه نئو به معنی ( خاص و زیبا ) و کلمه کلاسیک به معنی ساده و آراسته است . برای پیاده سازی این سبک شما بایستی ذهن خود را آزاد کنید و با خلاقیت و ابتکار از کالاها و وسایل مختلف استفاده کنید. به طور کلی آثار خاص و تک در زیر مجموع این سبک قرار می گیرد. اگر از الگوهای پایه خسته شدید و می خواهید طبق تخیلات و نظر خود فضای و محیط زندگی خود را چیدمان و دکوراسیون کنید بهتر است از این الگو استفاده کنید. برای انتخاب المان ها وقت بگذارید و محیط خانه خود را دقیق بررسی کنید. در مجموع توجه نکردن به این اصول محیط زندگی شما را زشت می کند و از طرفی هزینه شما را افزایش می دهد.
معمار و بیانگذار سبک نئوکلاسیک
آندرا پالادیو لادیو معمار روم باستان ، یونان باستان و به خصوص ویتروویوس است . آندرا پایه گذار سبک نئوکلاسیک است . بیشتر طراحی و پلان های پیاده سازی شده توسط این طراح خاص در ایتالیا قرار دارد . اون بر این عقیده بود که بایستی از المان خاص و تک برای زیبا سازی و طراحی فضا خانه استفاده کرد . از جمله آثار او می توان به ویلا روتوندا ، کلیسای سن جیورجیو ماجوره ، ویلا باربارو ، کلیسای ایل ردنتوره اشاره کرد . او آموزه های خود را در قالب چهار کتاب معماری در آورد و آن در اختیار علاقه مندان به این هنر قرار داد . شهر ویچنزا و ویلاهای ونتوی پالادیو از جمله آثار ثبت شده او در یونسکو است .
تفاوت سبک نئوکلاسیک و کلاسیک
در سبک نئوکلاسیک استفاده از وسایل پرزرق و برق و لوازم غیر ضروری جایگاهی ندارد. در این طراحی فقط وسایل مورد نیاز به کار گرفته می شود و وسعت فضا بیشتر جلوه گر خواهد شد. اشیا تزئینی خلاقیت و حسن سلیقه طراح خود را به نمایش می گذارد و در عین حال حسی از سادگی و دلپذیر بودن را در فضا ایجاد می کند. در نمونه طراحی کلاسیک تلاش می شود خطوط منحنی و منظم استفاده شود و نقش و نگار های پیچیده و چشم نواز در حکاکی های مبل، طراحی پرده و تابلو فرش های تزئینی فضا را به سمت جلال و شکوه سوق دهد. اما در سبک نئوکلاسیک در عین حال که اشیا لوکس و زیبا به کار می رود خطوط زاویه دار، شکسته و نامتقارن خلاقیت و نوآوری را به وجود می آورد و با سبک های مدرن همراه می شود. رنگ ها در سبک کلاسیک حس اصالت و طبیعی بودن را القا می کند، و رنگ های خنثی مثل بژ، سفید، شنی و.. به عنوان رنگ پس زمینه باعث می شود سایر وسایل که عموما از رنگ های طبیعت مانند قهوه ای، عنابی، سبز یشمی الهام گرفته اند بهتر خود را نشان دهد.
نور در سبک نئوکلاسیک
نور بخش مهمی از طراحی نئوکلاسیک است، روشن بودن محیط در این سبک بسیار اهمیت دارد، و می تواند دلباز بودن فضا و رهایی ذهن و آرامش را دو چندان کند. استفاده از لوسترهای خلاقانه، آباژورهای پایه بلند، چراغ های رومیزی ظریف با نمای شیشه ای یا آکریلیک می تواند هم نور مورد نیاز را تامین کند و هم جلوی زیبایی را به وجود آورد. از آنجایی که در این سبک به نور تاکید زیادی می شود، نمی توان همچون سبک کلاسیک پنجره ها را با پرده های پر نقش و نگار و همراه با یراق آلات و یالان پوشاند. بنابراین با پرده های نازک که جنس ظریف و چشم نوازی داشته باشد، جلوه ساده و دلپذیری به منبع نور بیرونی داده می شود.
نوع پارچه و اکسسوری ها
منبت کاری ها و نقوش برجسته ای که در مبلمان سلطنتی به کار رفته برای طراحی سبک نئوکلاسیک مناسب نیست، اما می توان مبلمان چوبی با پارچه های ساده مانند پنبه و کتان انتخاب کرد. پارچه هایی مانند ژاکارد، ملیله، زربافت، رزگل و سایر پارچه هایی که رنگ و لعاب در آنها نقش اصلی را داشته باشد، می تواند تعادل سبک نئوکلاسیک را بهم بزند و بیشتر در کنار چیدمان پر نقش و نگار کلاسیک به چشم خواهد آمد.
نوع مبل انتخابی
بنابراین مبل های راحتی با طراحی ساده، زیبایی و حس مدرنیته را به نحو متعادل تری در فضا به وجود آورد. اشیاء دکوراتیو که برای سبک نئوکلاسیک انتخاب می شود باید در عین زیباسازی فضا سادگی خود را حفظ کند. استفاده از تابلوهایی با طرح های خلاقانه، اشیا هندسی که از فلز یا شیشه ساخته شده اند می تواند برای این فضا مناسب باشد. اما باید توجه داشت که زیاده روی در استفاده از اشیاء دکوری طراحی منزل را از سبک نئوکلاسیک دور می کند، زیرا در این طراحی هدف چیدمانی مدرن با بهره گیری از شکوه سبک کلاسیک است.
قوانین سبک نئوکلاسیک در دکوراسیون
سبک نئوکلاسیک دارای مشخصه و نشان های خاص و زیبایی است. این سبک دکوراسیون داخلی تلفیقی از سبک کلاسیک و مدرن است. در چهار کتاب آندرا پالادیو لادیو ویژگی های مختلف این سبک دکوراسیون داخلی ثبت شده است. در طراحی و دکوراسیون داخلی نئوکلاسیک همه وسایل باید دارای الگوهای و استایل خاصی باشد. دکوراسیون نئوکلاسیک بر اساس قرینه سازی، نظم، دقت، ظرافت، تعادل و تقارن پایه گذاری شده است. در ادامه به تعریف بخشی از قوانین پایه این سبک می پردازیم.
نظم در سبک نئوکلاسیک
نظم پایه و اساس این سبک دکوراسیون داخلی است ، به طور کلی برای چیدمان و دیزاین فضا بایستی وقت بگذارید و از الگوهای دقیق و اصولی استفاده کنید. در سبک نئوکلاسیک همه وسایل و المان ها در جای مشخصی قرار می گیرند و مطابق اصول خاصی چیده می شوند ، بهتر است بدانید این سبک سبب پایداری و استقامت فضا می شود. اگر به نظم و استایل محیط خود اهمیت می دهید بهتر است از این الگو برای چیدمان و دیزاین خانه خود استفاده کنید و از تماشای آن لذت ببرید. تعادل، نظم و فاصله اصولی را می توان شاخص ترین ویژگی سبک نئوکلاسیک دانست. بی نظمی و شلوغی تضاد شدیدی با این سبک دکوراسیون داخلی دارد. در مجموع تمام تجهیزات و المان های موجود در این سبک دارای الگو و استایل ساده و خاصی است، هر اکسسوری نئوکلاسیک جا و محدوده مشخصی برای قرار گرفتن دارد. فاصله ها به صورت کاملا منظم و در ارتباط با کاربرد و ابعاد المان تعریف می شود.