خمیردندان های فلورایددار می توانند موجب کاهش میزان و سرعت پوسیده شدن دندان ها شوند. مارک و برند خاصی از خمیردندان توصیه نمی شود. انتخاب خمیردندان به سلیقه افراد و نیاز آنها و هزینه ای که برای خمیردندان در سبد کالای خانواده درنظر می گیرند، بستگی دارد.خمیردندان ها بر اساس مواد تشکیل دهنده و مورد مصرف به سه گروه اصلی خمیردندان های فلورایددار، سفیدکننده و ضدحساسیت تقسیم می شوند. خمیردندان های فلورایددار می توانند موجب کاهش میزان و سرعت پوسیده شدن دندان ها شوند.طبق مطالعات متعدد مصرف خمیردندان های فلورایددار به مدت طولانی و از دوران کودکی تا ۴۴ درصد از میزان پوسیدگی دندان کاهش داده و در نتیجه کمک بزرگی به پیشگیری از پوسیدگی دندان ها می کند. در این نوع خمیردندان ها معمولا فرمول آن یا کلمه "فلورایددار" را به زبان کشور سازنده، روی آن درج می شود.خمیردندان های سفیدکننده دارای مواد ساینده و پاک کننده صابونی و قوی هستند که موجب تمیزی، سفیدی و شفافیت دندان ها می شوند. این خمیردندان ها با نظر دندان پزشک، برای دندان های سالم و قوی مناسب هستند اما برای دندان هایی که دارای پوسیدگی های متعدد و مینای ضعیف هستند، مناسب نیستند.
خمیر دندان زغالی؛ سفیدکنندگی بی ضرر
زمانی تنها رنگی که از خمیر دندان در تصورمان می گنجید چیزی در مایه های سفید بود. اما این روزها باوجود خمیر دندان های زغالی هر رنگی برای خمیر دندان قابل تصور است. البته استفاده از زغال برای سفیدکردن دندان ها ایده جدیدی نیست و توسط رومیان باستان هم استفاده می شده است. اما ظهور دوباره زغال در ترکیبات خمیر دندان ها توجهات زیادی را به خود جلب کرده است.
خمیر دندان های زغالی به خاطر خاصیت سفیدکنندگی شان معروف اند که آن هم از وجود زغال فعال در ترکیبات شان ناشی می شود. زغال فعال براثر حرارت دهی زغال معمولی با گاز به دست می آید و به دلیل سطح متخلخل تر قدرت جذب بالایی در پاک کنندگی دارد. تولیدکنندگان خمیر دندان های زغالی ادعا دارند که زغال فعال نه تنها پلاک های دندانی را از بین می برد، بلکه دهان را هم ضدعفونی می کند.
فلوراید؛ ماده ای مضر برای کودکان
فلوراید ماده ای معدنی است که به پیشگیری از پوسیدگی دندان ها و محافظت از مینای دندان کمک می کند. به همین دلیل آب آشامیدنی برخی مناطق را هم با فلوراید غنی سازی می کنند. برخی مردم به اشتباه فلوراید را خصوصا برای کودکان ماده ای مضر می دانند.یکی از دلایل عمده نگرانی درخصوص استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید یا حتی مصرف آب های آشامیدنی غنی شده با فلوراید در کودکان به خاطر احتمال بروز عارضه ای به اسم فلوروزیس است. فلوروزیس به شکل لکه های سفید روی دندان ها ظاهر می شود و علتش هم مصرف بیش ازحد فلوراید در سنین کودکی است. این عارضه در موارد شدید سبب تشکیل لکه های قهوه ای و ایجاد ناصافی در مینای دندان می شود.اما تا زمانی که خمیر دندان استفاده شده برای کودک در هر وعده مسواک زدن بیش از مقدار توصیه شده نباشد حتی قورت دادنش هم مشکلی پیش نمی آورد.
نکات مهم در انتخاب و استفاده از دهان شویه چیست؟
برای انتخاب دهان شویه مناسب باید به چند نکته مهم دقت داشته باشید:
- برند معتبر انتخاب کنید: درست مثل خمیردندان، دهان شویه را هم باید از جای معتبر و برند قابل اعتماد تهیه کنید.
- الکل نداشته باشد: دهان شویه های حاوی الکل دهان را خشک و دندان ها را مستعد پوسیدگی می کنند. حتماً توجه داشته باشید دهان شویه شما فاقد الکل باشد.
- با آب نشویید: بعد از استفاده از مسواک، خمیردندان و نخ دندان همیشه مقداری جرم روی لثه و زبان باقی می ماند. جاهایی از دندان ها هم هستند که دسترسی به آن ها سخت است. دهان شویه برای پاک کردن جرم های باقی مانده انتخاب خوبی است؛ فقط دقت داشته باشید نباید بلافاصله بعد از استفاده از دهان شویه دهانتان را با آب بشویید.
خمیردندان بهتر است یا دهان شویه؟
با توجه به نکاتی که تا اینجا گفتیم احتمالاً دیگر خودتان جواب را می دانید! خمیردندان و دهان شویه مکمل هم هستند و به هیچ وجه نباید استفاده از یکی را جایگزین دیگری کرد. سر دندانتان سلامت!