منافذ بزرگ پوست اغلب روی پیشانی، بینی و چانه نمایان می شوند و این منافذ حتی با کرم پودر و پنکک نیز پوشانده نمی شوند و بهتر است که از راه های موثری سعی در برطرف کردن آنها داشته باشیم. رایج ترین دلیل این منافذ وجود چربی و فعالیت غده های چربی دار است.
یک پوست نوع چرب می تواند مقدار زیادی چربی تولید کند و در نتیجه با بیرون زدن چربی ها این منافذ بزرگ تر می شوند و اگر به این مشکل توجه نکنیم، کم کم این منافذ تبدیل به آکنه خواهند شد. امروز در بخش سلامت پوست و مو قصد داریم راه های طبیعی برای از بین بردن این منافذ موثر است را به شما معرفی کنیم.
دلایل ایجاد منافذ به ظاهر باز پوستی
ایجاد منافذ به ظاهر باز پوستی علل متعددی دارد. این موارد عبارتند از:
• تولید زیادی چربی پوست (سبوم)
• کاهش خاصیت ارتجاعی پوست
• فولیکول های ضخیم مو
• ژنتیک یا وراثت
• کاهش تولید کلاژن در پوست که به واسطه افزایش سن روی می دهد
• آسیب ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه مضر خورشید
از بین بردن منافذ باز پوست
چربی پوست تنها دلیل وجود این منفذها نیست بلکه دلایل بسیار زیادی وجود دارند که می توانند این مشکل را ایجاد کنند:
- کم آبی بدن، آلودگی پوست، مواد آرایشی بی کیفیت نمونه ای از آنها هستند و همچنین هوای گرم، تحت تاثیر اشعه های یو.وی، بزرگ شدن منافذ و عرق کردن را در پی دارد.
- مصرف میزان زیاد از غذاهای شیرین، چرب، پر ادویه، غذاهای حاوی نگهدارنده و طعم دهنده های مصنوعی می توانند تاثیر بدی روی پوست داشته باشند.
- تعادل هورمدنی همچنین روی پوست تاثیرگزار است و اگر تعادل هورمونی شما به دلایل مختلفی مثل حاملگی بهم بریزد، باعث به وجود آمدن منافذ خواهد شد.
- پوست نیاز به نفس کشیدن دارد، پس باید عاری از هرگونه آلودگی، مواد آرایشی و سلول های مرده باشد و بسیار مهم است که چگونه از پوست صورت خود مراقبت کنیم.
منافذ باز پوست صورت
در واقع در اثر بزرگ تر شدن غدد چربی پوست که در تماس با تابش آفتاب و اشعه فرابنفش هستند، منافذ غدد «پیلوسباسه» باز می شوند. سوالات زیادی در مورد پیشگیری و درمان این مشکل مطرح می شود که به شایع ترین آنها می پردازیم.
1- منافذ باز پوست در کجا بیشتر دیده می شود؟
شایع ترین مناطقی که منافذ باز در آنها دیده می شود، روی بینی و پوست اطراف آن و روی گونه هاست.غدد سباسه (غدد چربی) پوست که در کنار فولیکول های مو وجود دارند، از طریق مجرایی، ترشحات چربی خود را به سطح پوست انتقال می دهند. این ترشحات علاوه بر چربی، حاوی سلول های مرده جدار مجرا نیز هستند.اگر مسیر خروج ترشحات به هر دلیلی بسته شود، مشکلاتی مانند گشادشدن منافذ خروجی این مجراها در سطح پوست ایجاد می شود و جوش های سرسیاه و سرسفید و گاه جوش های التهابی در سطح پوست بروز خواهند کرد.رنگ سیاهی که اغلب روی منافذ باز دیده می شود، گاه به دلیل رنگ موهای کرکی خارج شده و گاه به دلیل اکسیدشدن چربی محتویات منافذ است.
2- پیشگیری از منافد باز پوست امکان پذیر است؟
راه های متعددی برای پیشگیری و درمان منافذ باز صورت وجود دارد. یکی از راهکارهای ابتدایی، شستشوی مناسب پوست با شوینده های ملایم و متناسب با نوع پوست است.برای پوست های چرب و مختلط، استفاده از شوینده ای که بتواند چربی اضافه سطح پوست را پاک کند، توصیه می شود. شستشوی دو بار در روز، یک بار صبح و یک بار بعدازظهر یا شب برای پوست های چرب مناسب است.افرادی که پوست های خشک دارند، باید از شستشوی بیش از حد پرهیز کنند و شوینده ای که استفاده می کنند، بسیار ملایم و ترجیحا غیرصابونی باشد.
3- مواد قابض، منافذ باز را می بندند؟
محلول های قابض یا تونر (Toner) در بستن و جمع کردن منافذ باز پوست نقش مفیدی دارند. اگر در راه خروج چربی پوست (سبوم) از طریق مجراهای مربوطه به سطح پوست انسدادی ایجاد شود، غدد چربی که به ترشح چربی ادامه می دهند، باعث تجمع ترشحات در مجراها و گشادشدن آنها و در نتیجه منافذ خروجی می شوند.
استفاده از محلول هایی که چربی ها و ترشحات را از داخل منافذ خروجی این غدد پاک کند، می تواند به خروج آسان تر ترشحات و در نتیجه کوچک تر شدن تدریجی منافذ کمک کند. محلول های پاک کننده تونر، انواع مختلف دارند؛ برخی از آنها خیلی ملایم هستند و محتوای الکل آنها بسیار پایین است (0 تا 10 درصد).این تونرها حاوی مواد مرطوب کننده مانند گلیسیرین نیز هستند که باعث حفظ رطوبت پوست می شود. به این تونرها شاداب کننده پوست هم می گویند که در دسترس ترین آنها گلاب است.
نوع دوم تونرها، تونیک های پوستی هستند که مثال شایع آنها آب پرتقال است. نوع سوم، مواد قابض هستند که 20 تا 60 درصد الکل دارند. مثال شایع آنها هم نارون کوهی است. از آنجا که این مواد خشک کننده هستند بهتر است فقط در نواحی مشکل دار مانند پوست با منافذ باز استعمال شوند.
4- راهکارهای درمانی غیردارویی کدامند؟
استفاده از مواد لایه بردار می تواند نقش مهمی در باز کردن راه خروجی چربی پوست و بسته شدن منافذ داشته باشد. یک راهکار عملی برای بسته شدن منافذ باز این است که هر روز در پایان استحمام، زمانی که پوست تحت تاثیر بخار گرم قرار دارد، از یک شوینده دانه دار (گرانولر) برای شستشوی پوست صورت به مدت 10 تا 15 ثانیه استفاده شود. به این شوینده ها «اسکراب» گفته می شود. در واقع دانه های خشنی که داخل این شوینده ها وجود دارد، باعث لایه برداری سطحی و پاک کردن منافذ می شود. پس از این شستشو، آبکشی با آب سرد و خشک کردن پوست با یک حوله لطیف لازم است. سپس باید از یک کرم لایه بردار مانند اسیدگلیکولیک (5 تا 10 درصد) یا اسیدسالیسیلیک (2 درصد) استفاده کرد. مصرف ضدآفتاب ملایم و بدون چربی در طول روز نباید فراموش شود.
5- داروها برای درمان منافذ باز پوست لازم اند؟
از راهکارهای همیشگی برای کاهش منافذ باز، استفاده از کرم های لایه بردار در شب است؛ مثلا با تجویز پزشک، می توان از کرم، ژل و لوسیون «ترتینویین» برای افزایش سرعت بازسازی سلول های شاخی پوست استفاده کرد.همچنین ژل «آداپالن» را نیز می توان به این منظور مصرف کرد. ژل آداپالن در مقابل نورآفتاب نسبت به ترتینویین کمتر تحریک پوستی ایجاد می کند.غیر از داروها، از روش های درمانی دیگری نیز می توان برای بهبود و کاهش منافذ باز پوست استفاده کرد؛ مانند میکرودرم ابریشن، لیزرهای لایه بردار غیرتهاجمی مانند لیزر افریم یا تهاجمی ملایم مانند لیزر فراکشنال.سیستم های نوری غیرلیزری نیز نقش مهمی در کاهش منافذ باز پوست و جوانسازی دارند و درنهایت با به کارگیری ترکیبی از روش های دارویی و غیردارویی افراد می توانند تا حد قابل توجهی منافذ باز پوستشان را کاهش دهند.