یکی از رایج ترین آسیب های بدنی، شکستگی استخوان است که معمولا به دلیل وارد شدن ضربه به اندام ها اتفاق می افتد. هرگاه نیروی ضربه ای که بر اثر تصادف، زمین خوردن یا عوامل دیگر به بدن وارد می شود بیشتر از حد تحمل استخوان باشد، باعث تغییر شکل و شکستگی آن می شود. میزان صدمه های ناشی از شکستگی استخوان، می تواند با افزایش سن مهلک تر و درمان آن طولانی تر باشد؛ چرا که معمولا به دلیل کهولت سن و تغذیه ناسالم، تراکم استخوان ها کم شده و در برابر ضربه آسیب پذیرتر می شوند. شکستگی زانو هم یکی از انواع شکستگی استخوان به شمار می آید و رسیدگی به موقع و درمان صحیح آن می تواند از مشکلات احتمالی جلوگیری کند؛ زیرا روش های درمان انواع شکستگی زانو، می تواند متفاوت باشد.
زانو، بزرگ ترین مفصل بدن انسان است و شامل استخوان های زردپی (تاندون) کشکک، زردپی چهارسر، کشکک و ماهیچه های چهارسر ران است؛ انتهای استخوان های درشت نی (بزرگترین استخوان ساق پا) و ران پا نیز در مفصل زانو قرار دارند. هنگام ایستادن، راه رفتن و دویدن، وزن بدن به طور کامل روی زانوها قرار می گیرد و به همین دلیل بیشتر مشکلات مفصلی مربوط به این قسمت از بدن است.
به طور کلی به آسیب دیدگی استخوان کشکک (patella) زانو، شکستگی زانو می گویند؛ این آسیب می تواند وسیع تر باشد و باعث شکستگی جزئی یا کامل استخوان ران و شکستگی پروگزیمال تیبیا شود. شکستگی پروگزیمال تیبیا مربوط به دررفتگی استخوان ناحیه زیر زانو و ابتدای ساق پا است.
کشکک یا کاسه زانو، استخوانی کوچک و گرد است که در جلو زانو قرار دارد و در برابر نیروها و ضربه های ناگهانی از آن محافظت می کند. علت شکستگی زانو، می تواند موارد مختلفی مانند تصادف، زمین خوردن، پوکی و کاهش تراکم استخوانی و آسیب های ورزشی باشد.
علائم شکستگی زانو
بسیاری از افراد در طول زندگی خود به خاطر زمین خوردن یا حادثه ای دچار شکستگی شده اند. شکستگی عارضه دردناکی است که زندگی روزانه بیمار را مختل می کند و به هیچ عنوان شوخی بردار نیست زیرا مدت زمان طولانی طول می کشد تا استخوان دچار شکستگی بهبود یابد.شکستگی استخوان زانو اختلالی است که در اثر وارد شدن ضربه مستقیم به استخوان زانو در اثر حوادثی از جمله تصادف، حوادث ورزشی، سقوط از ارتفاع و .. پیش می آید.میزان و نوع علائم شکستگی زانو در هر فردی متفاوت است و اما به طور معمول این عارضه با علائمی نظیر:
- درد و تورم شدید در زانو
- ناتوانی در خم و راست کردن زانو
- ناتوانی در راه رفتن
- خراشیدگی و خون مردگی در زانو
همراه است که به کمک یک رادیوگرافی ساده این نوع شکستگی ها قابل تشخیص هستند. البته تشخیص دقیق آن برعهده جراح ارتوپد و پزشک متخصص صورت می گیرد. بعد از آسیب دیدن باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
انواع شکستگی زانو
شکستگی زانو بسته به اینکه در کدام ناحیه از زانو اتفاق بیفتد به انواع مختلفی تقسیم می شود:
شکستگی انتهای ران
انتهای استخوان ران به صورت یک برجستگی بزرگ در آمده که این برجستگی شامل دو نیمکره کنار هم است که از طریق غضروف با استخوان کشکک زانو در ارتباط است. درمان این نوع شکستگی به دلیل نزدیک بودن به مفصل زانو هر چه سریعتر باید انجام گرفته شود تا از آسیب ها و عوارض احتمالی آن پیشگیری به عمل بیاید.
شکستگی ابتدای ساق پا
استخوان درشت نی نزدیک به مفصل زانو درست در ناحیه زیر پوست قرار دارد از این رو در صورت وارد شدن ضربه مستقیم به این ناحیه از زانو، استخوان سریعا دچار شکستگی می شود. متاسفانه این نوع شکستگی ممکن است به آسانی تبدیل به شکستگی باز شود.
شکستگی کشکک زانو
یکی از شایع ترین محل های که در آن شکستگی رخ می دهد؛ کشکک زانو است زیرا این استخوان نقش محافظ زانو را ایفا می کند از این رو به راحتی در هنگام ضربه دیدن زانو می شکند. شکستگی موجود در کشکک از یک خطر شکستگی بدون جابجایی تا شکستگی خردشدگی چند تیکه متغیر است اما به طور کلی اصلی ترین راه درمان این نوع شکستگی انجام عمل جراحی است.
نکات ایمنی برای جلوگیری از شکستگی زانو
- استفاده از کفش های مناسب یک گزینه مناسب برای پیشگیری از شکستگی زانو می باشد .
- تمرینات کششی قبل از تمرین می توان از ایجاد آسیب جلوگیری کند .
- از زانو بند طبی در هنگام ورزش کردن استفاده نمایید .
- نکات ایمنی در هنگام رانندگی به خوبی رعایت شود .
درمان شکستگی زانو
به عنوان یک قانون کلی در بیشتر بیماران ابتدا جراحی جا اندازی استخوان ها انجام می شود. بعد از جراحی زمان داده می شود تا استخوان ها جوش بخورند. سپس به صورت تاخیری بازسازی لیگامان ها انجام می شود. همچنین در صورت شکستگی کندگی لیگامان های طرفی در محل پروگزیمال تیبیا یا کندیل های فمور، فیکساسیون این لیگامان ها در زمان جراحی جا اندازی انجام می شود.
به طور کلی هر نوع شکستگی که در نواحی بدن به وجود بیاید می تواند باعث ایجاد درد بسیار شدید در فرد گردد. شکستگی در افرادی که استخوان های ضعیفی دارند و یا بیماری های استخوانی دارند و یا سالمنان بیشتررخ خواهد داد. اما اگر علائمی را در ناحیه زانو حس می کنید و یا به دنبال راه درمانی برای شکستگی زانو هستید امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده و کارساز باشد.